Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Grillat/kött!

Recept, tips m.m.
Användarvisningsbild
Hompen
Bryggare
Inlägg: 196
Blev medlem: tis sep 01, 2009 15:57
Ort: Lycksele

Grillat/kött!

Inlägg av Hompen »

dan610324 skrev:några finhackade habanero ger en bra kick på maten
"några habanero"...

Jag ska göra gode stora satser mat innan jag använder mer än en habanero. Och då pratar jag den mesiga gula varianten:)
Pågående projekt:
Blåbärsbubbel - kolsyrejäser

https://arkiv.bryggforum.nu/blogg/dromfabriken
Användarvisningsbild
Odqvist
Moderator
Inlägg: 1952
Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
Utrustning: BIAB, Fatanläggning
Ort: Falkenberg

Grillat/kött!

Inlägg av Odqvist »

Du kan få några av mina Appache "Deathrape" Chili att leka med :P
Energiingenjör - Elkraft & VVS

Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
dan610324
Brygguru
Inlägg: 4179
Blev medlem: sön feb 14, 2010 21:05
Ort: smedjebacken

Grillat/kött!

Inlägg av dan610324 »

nädå 2 habanero är lagom till en marinad på ungefär 1 liter

ta 1 fl rödvin , häll upp ungefär halva den i en kastrull där du tillsätter följande:
2 hackade habanero
1/2 burk grovmalen svartpeppar
2 rågade matskedar salt (så mycket det går att få på dom )
1 dl äkta kinesisk soya
2-3 MATSKEDAR HONUNG

sjud det där i ungefär 5-10 min på svag värme
sen vrider du bara av plattan och och låter kastrullen stå kvar på eftervärmen tills alltihopa har svalnat
då tillsätter du resten av vinet från flaskan och 2-3 pressade vitlökar
OBS INTE KLYFTOR UTAN 2-3 HELA PRESSADE VITLÖKAR

Låt allt stå i rumstemperatur och dra i några dagar innan du silar av vätskan och häller tillbaks den i flaskan igen
då har du en bra grund till en marinad när det är dags att grilla

lägg köttet i en dubbel fryspåse och häll i 1 dl av marinaden tillsammans med ca 0,5 dl olivolja , låt påsen ligga i kylskåpet ett par dygn före grillningen och vänd påsen så fort du går förbi kylskåpet , kan även krama lite och bearbeta köttbitarna mekanisk från utsidan av påsen

detta är ju bara ett förslag på en grund till marinaden , sen kan man ju tillsätta många andra saker som man tycker om för att variera smakerna enligt eget tycke och smak

till fläskkött så passar det otroligt bra att använda det yttre gula skalet från apelsiner i rätt stor mängd

paprika brukar jag också använda ibland
det är bara din egen smak och fantasi som sätter gränserna

men om du använder apelsin eller paprika så kör du det i mixern tillsammans med oljan och marinad grunden först

sen när köttet legat 2 dar i kylen så tar du fram påsen 8-10 timmar före grillningen och låter den ligga i rumstemperatur tills det är dags att grilla , kött som ska grillas bör helst ha rumstemperatur och INTE vara kylskåpskallt .
torka av köttet försiktigt med lite hushållspapper så det inte finns nå synliga rester av marinaden kvar på köttet innan grillningen

grilla ät och njut :lol:
Caprimulgus
Bryggmästare
Inlägg: 332
Blev medlem: tor jul 01, 2010 11:03

Grillat/kött!

Inlägg av Caprimulgus »

Töhö, min chilisauce innehåller 700g habanero per liter. Menne, den räcker länge :twisted:
BDtratten
Turbojäsare
Inlägg: 36
Blev medlem: tis maj 22, 2012 12:42

Re: Grillat/kött!

Inlägg av BDtratten »

Ojoj den här tråden måste lyftas fram igen, sommar nu ju!

Hel grillad ryggbiff ca 500-700g
Marinad:
1dl oliv olja
1tsk soja (kolorit)
1msk paprika pulver
1dl mörk öl (staropramen dark)
3msk honung

Låt ligga ett dygn i kylen, ta fram köttet i god tid så det hinner bli rumstempererat.
Grilla direkt över glöden 1-2min (båda sidor)
Lägg sedan köttet åt sidan där du har indirekt värme.
Stryk över resten av Marinaden på köttet
Låt ligga ca 25-35 min (60 grader innertemp)
ta av köttet från grillen, salta låt vila 10-15 min.
Servera, mmmh
"Men tratten, du har ju köpt afrikanska kräftor"
dan610324
Brygguru
Inlägg: 4179
Blev medlem: sön feb 14, 2010 21:05
Ort: smedjebacken

Re: Grillat/kött!

Inlägg av dan610324 »

jag måste upp på tippen och hämta lite galler och långpannor
min förra grill har försvunnit
så dags för ett nybygge då :lol:
MUMS MUMS MUMS

har du inga kryddor i marinaden ??
med bara en lite skvätt paprikapulver lär det väl bli rätt intetsägande va ??

har startat upp en tråd om mitt nya grillbygge åxå nu i den här avdelningen
är det fler som kör med egna grillar så visa dom gärna
Skriv svar

Återgå till "Mat och dryck"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst