Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Halsbränna. Sura uppstötningar av vin

Recept, tips m.m.
Användarvisningsbild
ProViva
Föredetta moderator
Inlägg: 376
Blev medlem: tor feb 21, 2008 16:22

Halsbränna. Sura uppstötningar av vin

Inlägg av ProViva »

Har börjat få en helvetes halsbränna av de olika vinerna...
Saltsyre brukar vara en av faktorerna då, men vad i vinet tror ni kan vara "boven"?
Det finns ju div. smått och gott i vinerna.

Har ni tips på hur man snabbt stillar eländet?
Eller annat tips inom området?

(det gäller vin på vinsats samt eget på frukt, 4 av 5 ggr får jag en jävla halsbränna
med sura uppstötninga oftast bara efter ett par timmar. Alltså ingen "dagenefter-åkomma")
Användarvisningsbild
Lo
Hedersmedlem
Inlägg: 984
Blev medlem: fre jun 18, 2004 2:00
Ort: Vasternorrland

Halsbränna. Sura uppstötningar av vin

Inlägg av Lo »

Garv syran kanske, prova äta samarin eller dricka vatten till. Ett glas vatten för ett glas vin.
Fat #1 - Välhumlad American Ale
Lager....
2L Krusbärsvin 1del blåbär
1L Blåbärsvin
20L Maskrosvin - Klarning/Lagring ´06
trippp
Bryggmästare
Inlägg: 591
Blev medlem: tis feb 12, 2008 14:25

Halsbränna. Sura uppstötningar av vin

Inlägg av trippp »

Knalla in på ett apotek och fråga? Personalen där borde kunna sina grejer.
Användarvisningsbild
ProViva
Föredetta moderator
Inlägg: 376
Blev medlem: tor feb 21, 2008 16:22

Halsbränna. Sura uppstötningar av vin

Inlägg av ProViva »

trippp skrev:Knalla in på ett apotek och fråga? Personalen där borde kunna sina grejer.
Får göra det. Tänkte mer om någon här kände till någon syra som är extra stark i vinets begynnelse och som därmed ger magen extra arbete.
Användarvisningsbild
Odqvist
Moderator
Inlägg: 1952
Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
Utrustning: BIAB, Fatanläggning
Ort: Falkenberg

Halsbränna. Sura uppstötningar av vin

Inlägg av Odqvist »

Vinsvavla, säger jag. Alla billiga köpeviner innehåller mycket svavla, och brygger du själv är färska viner också svavelrika.

Går bort med lagring. Man blir ju sur i magen av färskt vin, varm, torr och känner sig allmänt obehaglig. Rödvin särskilt ska ju gärna luftas innan det dricks. Pröva det me de vinet du har problem med.

Äter du mat till, försök fixa nån rätt som inte är sur, eller tilltugg som neutraliserar något, typ ost.
Energiingenjör - Elkraft & VVS

Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Användarvisningsbild
Indianen
Finjäsare
Inlägg: 50
Blev medlem: fre jun 13, 2008 1:05
Ort: Värmland

Halsbränna. Sura uppstötningar av vin

Inlägg av Indianen »

bikarbonat är bästa medlet mot halsbränna, kostar ca fem spänn för en påse och räcker länge.
två teskedar rätt i munnen, eller rör ut det med lite vatten om du är känslig :wink:
Användarvisningsbild
PsyTronix
Bryggmästare
Inlägg: 277
Blev medlem: ons jul 23, 2008 7:12
Ort: Uppsala
Kontakt:

Halsbränna. Sura uppstötningar av vin

Inlägg av PsyTronix »

Håller med övertalande.
Bikarbonat!
Mycket billigare än dom kända halsbränn dämpande idag!
Ruachs Ande ning
Newbie
Inlägg: 1
Blev medlem: tor jun 24, 2010 15:34

Bot och lindring mot sura uppstötningar

Inlägg av Ruachs Ande ning »

Bla bla bla

*aqua vitae tog bort reklam*
Användarvisningsbild
Godot
Föredetta moderator
Inlägg: 1100
Blev medlem: sön jan 31, 2010 13:49

Re: Bot och lindring mot sura uppstötningar

Inlägg av Godot »

Ruachs Ande ning skrev:Bla bla bla
Perfekt! Precis det jag sökt hela mitt liv!
(Ja, jag är ironisk och har inte ens kollat länken.)
BatMan
Bryggmästare
Inlägg: 444
Blev medlem: sön jul 11, 2010 19:47
Ort: ..under the cabbage patch.

Halsbränna. Sura uppstötningar av vin

Inlägg av BatMan »

try to consume a meal containing carbohydrates and fat before you enjoy your wine, e.g. pasta and plenty of cheese. heartburn is normally not a sign of well-being. something is not agreeing with you. can you isolate it to the wine as the sole culprit? if so, try diet tip above, or drink something else. if your body punishes you with heartburn and acidic abdomen, take it somewhat seriously and try to avoid it as best as you can.
Användarvisningsbild
stillton
Brygguru
Inlägg: 2400
Blev medlem: ons mar 04, 2009 18:20
Utrustning: välutrustad...

Halsbränna. Sura uppstötningar av vin

Inlägg av stillton »

tråden är gammal, men bikarbonat är absolut inte bra. det ökar förvisso PH, men ger ingen neutralisernade ph-buffert som exempel samarin.. http://sv.wikipedia.org/wiki/Buffert_%28kemi%29
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Halsbränna. Sura uppstötningar av vin

Inlägg av Weinkeller »

Bästa rådet är att inte dricka nysvavlat vin!

Om du ändå inte kan motstå detta häll då upp vinet med ordentligt splash i en karaff och låt luftas en timme innan du dricker det. Då är svavlet utvädrat.
/Weinkeller
Användarvisningsbild
svartnos
Föredetta moderator
Inlägg: 1075
Blev medlem: tis apr 22, 2008 23:23

Halsbränna. Sura uppstötningar av vin

Inlägg av svartnos »

Novaluzid är kanon...
//Svartnos
BatMan
Bryggmästare
Inlägg: 444
Blev medlem: sön jul 11, 2010 19:47
Ort: ..under the cabbage patch.

Halsbränna. Sura uppstötningar av vin

Inlägg av BatMan »

if you want to make it your self:

magnesium sulphate (dihydrate) 17.4% w/w, Sodium Hydrogen Carbonate 22.6 % w/w and Citric Acid (anhydrous) 19.5% w/w
Excipient: Sucrose 40.5% w/w

of just go to shop and buy "andrews liver salts" i sweden "samarin"??

you need a product that contain the correct balance, bicarbonate on its own is not something i would eat.
Foxy
Färsk jäst
Inlägg: 16
Blev medlem: ons jul 27, 2011 18:35

Ät basiskt innan du dricker ditt vin

Inlägg av Foxy »

hmm, vin är surt så får du lätt halsbränna är det en svår dryck. Tabletter med calcium carbonate och magnesium carbonate skyddar magsäcken från att bli sur då de lägger sig som en hinna. Samma sak gäller med tex Gaviscon som innehåller sodium alginate, sodium bicarbonate och calcium carbonate. Även ett glas mjölk hjälper.

Skulle rekommendera att du inte dricker vin på tom mage och att du undviker annat som kan bidra till halsbränna såsom kolsyrade drycker, sura frukter, kaffe, tomater.
Skriv svar

Återgå till "Mat och dryck"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 6 och 0 gäster