bryggforum.nu

Sveriges största forum för hembryggare.

* REGLER   * Logga in   * Bli medlem   * FAQ    * Sök
Allt f�r din hembryggning
Aktuellt datum och tid: mån okt 23, 2017 11:59

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]




Ny tråd Svara på tråd  [ 4 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: sön jul 30, 2017 20:07 
Offline
Newbie

Blev medlem: tor jul 19, 2012 21:20
Inlägg: 4
Hur gammalt kan vinet eller champagnen vara utan att förändra smak?

Jag hittade en flaska "sovjetisk champagne" (spbvino, Sankt Petersburg) som tappats 2004 och legat i rumstemperatur många år. Tyvärr har jag ingen erfarenhet av färsk sovjetisk champagne. Drycken var ganska mörk. Som portello eller trocadero. Smaken var som kolsyrat portvin. Inte illa, men knappast någon festkänsla. Någon med erfarenhet av sovjetisk champagne som kan säga om drycken förändrats väsentligt jämfört med hur den ska smaka?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: mån jul 31, 2017 13:24 
Offline
Bryggmästare
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
Inlägg: 487
Ort: Östergötland
Utrustning: Glasdamejanner
Om en dryck i glasflaska förvaras svalt och mörkt håller den längre än om den förvaras ljust och varmt, så jag tror att din "champagne" hade åldrats en hel del.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tis aug 15, 2017 15:58 
Offline
Färsk jäst
Användarvisningsbild

Blev medlem: fre jun 09, 2017 20:27
Inlägg: 18
Ort: Nynäshamn
Utrustning: Gallonflaska
Long Island IT skrev:
Hur gammalt kan vinet eller champagnen vara utan att förändra smak?

Jag hittade en flaska "sovjetisk champagne" (spbvino, Sankt Petersburg) som tappats 2004 och legat i rumstemperatur många år. Tyvärr har jag ingen erfarenhet av färsk sovjetisk champagne. Drycken var ganska mörk. Som portello eller trocadero. Smaken var som kolsyrat portvin. Inte illa, men knappast någon festkänsla. Någon med erfarenhet av sovjetisk champagne som kan säga om drycken förändrats väsentligt jämfört med hur den ska smaka?


Alla viner förändras när de lagras under en längre tid, så det blir svårt att säga hur den ska smaka egentligen. Om du hade haft en till flaska som lagrats i en optimal miljö för att jämföra så skulle du kunna veta skillnaden, om man nu menar "hur den ska smaka" med en optimalt lagrad champagne. Sedan vet man inte hur den producerats.

Jag testade googla på namnet men det kom inte fram något.

Hur fick du tag i den förresten?

_________________
På G:

5L flaskor mjöd gjord på vatten och sensommarhonung på lagring

5L mjöd på äppeljuice, vatten och skumt honung från Willys på lagring

5L äppelvin på äppeljuicekoncentrat och vatten på lagring


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tis aug 29, 2017 23:51 
Offline
Newbie

Blev medlem: tor jul 19, 2012 21:20
Inlägg: 4
Jag antar det var samma produkt som denna som (numera) kallas rysk champagne
http://www.spbvino.ru/proizvodstvo/sham ... olusladkoe
Det står inget om lagring tyvärr. Vårt kära Systembolag säger att även de enklaste champagner klarar flera års lagring. Men ett decennium är kanske för lång tid.
https://www.systembolaget.se/fakta-och- ... champagne/


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 4 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]


Vilka är online

Medlemmar online: Bing [Bot], gasanaws, Google [Bot], Mrbsod, Yahoo [Bot]


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden © 2006-2013