mvh Erikhartsmar skrev: Macerera ingredienserna i alkoholen under svag värme i
minst 12 timmar.Master_Mäsk skrev: = hur varmt då?
Absinthe.se skrev:
Det räcker fint med rumstemp, men du kan då öka tiden en aning och macerera det i upp till 24 timmar. Man kan värma lite grann under men absolut inte så mycket att det börjar förångas och destillera. Som sagt, rumstemp funkar bra.Master_Mäsk skrev: duger en spriralbrännare?
Absinthe.se skrev: Tja, det viktiga är faktiskt att man har ett bad under för värmen. Man ska inte värma direkt i blandningen alkohol/örter och inte direkt på kärlet men blandningen i. En s.k. Bain-Marie är lösningen.Master_Mäsk skrev: vart kan man få tag på alla örter såhär dags på året?
Absinthe.se skrev: Jag tror faktiskt att jag såg att Bryggarn hade örter... Örtagårdar och kryddställen brukar ha det mesta. Det som är svårast att få tag på är riktigt bra anis och "Söt fänkål". Alltså inte vanlig fänkål. Vanlig går bra, men det ger inte alls en lika fin smak. Söt fänkål, eller "Florentinsk fänkål" (Florence fennel på eng.) är att föredra.
Absintherecept
- Master_Mäsk
- Bryggmästare
- Inlägg: 232
- Blev medlem: sön jan 22, 2006 1:00
Absintherecept
Mailade absinthe.se o fick svar där istellet.
- oO_Shaggy_Oo
- Bryggare
- Inlägg: 159
- Blev medlem: lör okt 22, 2005 2:00
Absintherecept
Hej... kunde inte undgå att fråga... Absint har jag hört har en effekt som inte bara alkohol har? nu vet inte jag om det här stämmer... men undrar i sånna fall vad det är som ger den effekten?
- Master_Mäsk
- Bryggmästare
- Inlägg: 232
- Blev medlem: sön jan 22, 2006 1:00
Absintherecept
myt.oO_Shaggy_Oo skrev:Hej... kunde inte undgå att fråga... Absint har jag hört har en effekt som inte bara alkohol har? nu vet inte jag om det här stämmer... men undrar i sånna fall vad det är som ger den effekten?
men det smakar gott därimot =)
om du söker lite i ämnet så finner du mer info
mvh Erik
Absintherecept
En liten fraga nu bara
I riktig absinth ar det ju thjon i ju,
Hur ar det i den hemgjorda?
I riktig absinth ar det ju thjon i ju,
Hur ar det i den hemgjorda?
Senast redigerad av savonit, redigerad totalt 1 gång.
Absintherecept
Nää, inte nu igjen!!! Använd SÖK funktionen!!!!
Det här är et utdebaterad ämne för länge sän!!!
Det här är et utdebaterad ämne för länge sän!!!
Absintherecept
Vi tar väl det en gång för alla här i stickeyn.En liten fraga nu bara
I riktig absinth ar det ju thjon i ju,
Hur ar det i den hemgjorda?
Det är mycket få av dom komerciella absintsorterna som är "riktiga". dom flesta är tyvär essenstillverkade. Recepten som Hartsmar presenterar i den här tråden är orginalrecept med över hundra år på nacken. Äkta vara om något.
Ja, hemmagjord absint innehåller Thujon i ganska ansenliga mängder.
Nej, Thujon är inte och har aldrig varit psykoaktivt. Dom laboratorietester som gjordes i början av 1900:talet var kraftigt missvisande.
Eventuell fortsatt debatt om Thujon hålles utanför denna tråden.
Sök på forumet och läs ordentligt innan någon startar någon ny tråd om Thujon.
Det var en kvinna som fick mig att ta till spriten och jag hade inte vett att tacka henne.
Absintherecept
Varför destillerar man?
Skulle man kunna låta spriten stå och dra i ingredienserna?
Skulle man kunna låta spriten stå och dra i ingredienserna?
Ig will ?v? kaffi min fl?ter
- Master_Mäsk
- Bryggmästare
- Inlägg: 232
- Blev medlem: sön jan 22, 2006 1:00
Re: Absintherecept
= låta stå o dra,hartsmar skrev: Macerera ingredienserna i alkoholen under svag värme i
minst 12 timmar.
temeratuen är inte så viktig så lkänge den inte är under rumstemperatur,
mvh Erik
- Total_Terror
- Föredetta moderator
- Inlägg: 442
- Blev medlem: ons jun 30, 2004 2:00
Absintherecept
Läs artiklarna som hänvisas till i denna tråd: http://www.bryggforum.nu/modules.php?na ... pic&t=6431savonit skrev:En liten fraga nu bara
I riktig absinth ar det ju thjon i ju,
Hur ar det i den hemgjorda?
F.ö. vill jag be er som är nykomlingar att ta eventuella frågor om thujon, absinthens påstådda effekter etc i de trådar som redan finns i ämnet.
Detta är en s.k. sticky om absintherecept, så låt oss hålla oss till det.
Absintherecept
Genom att destillera får du bort det bittra absinthinet i malörten.Hoffman skrev:Varför destillerar man?
Skulle man kunna låta spriten stå och dra i ingredienserna?
Orenheter försvinner och - tro det eller ej - majoriteten av tujonet stannar kvar i kärlet.
För att göra absinthe måste du destillera. Annars får du snarast något som kan liknas vid en bitter O.P Anderson
- Total_Terror
- Föredetta moderator
- Inlägg: 442
- Blev medlem: ons jun 30, 2004 2:00
Absintherecept
Eller en [valfri tjeckisk fusksinthe]. *urgh*
- Total_Terror
- Föredetta moderator
- Inlägg: 442
- Blev medlem: ons jun 30, 2004 2:00
Absintherecept
<b>Senkommen info till alla absinthe-makare, men bättre sent än aldrig:</b>
Det bör understrykas, om man följer till exempel receptet ovan (Pontarlier Swiss Absinthe), att det är inte bara att skala ned receptet genom att dela allting med 100 - det låter sig förvisso göras väl beträffande anisen, fänkålen och malörten, men absolut inte med färgningsörterna. För dessa skulle man annars kunna ledas att tro att det åtgår 10 g pontica, 10 g isop och 5 g citronmeliss per liter färdig absinthe, men de bör skalas ned med ytterligare en faktor 10.
Alltså: runt 1 gram av respektive färgningsört per liter, denna mängd lämpar sig väl om man eftersträvar en bra balans på slutprodukten.
Dessa örter ger så mycket smak, så till de små mängder vi amatörer tillverkar behövs inte mer (givetvis lite beroende på hur färska örterna är och hur bra kvalitet de håller) - skalar man bara ned det proportionerligt blir det en kraftig dominans av färgningsörterna och det smakar verkligen inte som en Edouard eller en Verte Suisse. I synnerhet citronmelissen skänker en väldigt "gräsig" smak om man använder för mycket.
(Med detta inte sagt att man inte får en absinthe som någon säkert tycker är <i>god</i>, även om man inte följer ovanstående råd, men jag lovar att den kan bli så mycket bättre och betydligt närmare de fina "riktiga" absintherna. Det är balansen som är svår att hitta, och som är så avgörande för slutresultatet.)
Det bör understrykas, om man följer till exempel receptet ovan (Pontarlier Swiss Absinthe), att det är inte bara att skala ned receptet genom att dela allting med 100 - det låter sig förvisso göras väl beträffande anisen, fänkålen och malörten, men absolut inte med färgningsörterna. För dessa skulle man annars kunna ledas att tro att det åtgår 10 g pontica, 10 g isop och 5 g citronmeliss per liter färdig absinthe, men de bör skalas ned med ytterligare en faktor 10.
Alltså: runt 1 gram av respektive färgningsört per liter, denna mängd lämpar sig väl om man eftersträvar en bra balans på slutprodukten.
Dessa örter ger så mycket smak, så till de små mängder vi amatörer tillverkar behövs inte mer (givetvis lite beroende på hur färska örterna är och hur bra kvalitet de håller) - skalar man bara ned det proportionerligt blir det en kraftig dominans av färgningsörterna och det smakar verkligen inte som en Edouard eller en Verte Suisse. I synnerhet citronmelissen skänker en väldigt "gräsig" smak om man använder för mycket.
(Med detta inte sagt att man inte får en absinthe som någon säkert tycker är <i>god</i>, även om man inte följer ovanstående råd, men jag lovar att den kan bli så mycket bättre och betydligt närmare de fina "riktiga" absintherna. Det är balansen som är svår att hitta, och som är så avgörande för slutresultatet.)
Absintherecept
Helt rätt. Det är mycket som skiljer småskalig produktion och produktion av hundratals liter. Värt att tänka på är att om man använder olika källor för de olika örterna så kan kvalitén (smak och arom) vara väldigt olika vilket i sig kan göra att man i vissa fall, med sämre örter, måste skala upp en liten aning alternativt tvärtom. Ett gram eller ett halvt kan på så liten skala göra oändligt med skillnad.
- pedersneder
- Färsk jäst
- Inlägg: 23
- Blev medlem: sön okt 16, 2005 2:00
Absintherecept
Då drar vi igång defibrillatorn på den här tråden och häver ur oss en liten fråga. Jag har tänkt testa det här absinthe-kokandet och undrar om man helst bör köra med ca 80%-ig sprit i maceratet eller om det helt enkelt går bra med 40%? Vet ju inte huruvida min potstill klarar av att koka min egen sprit eller om jag måste köpa en stor flaska Explorer (eller 2 :/ ). Läste att det ska gå att göra bra sprit med potstill, någon som provar med bra resultat?
-
- Newbie
- Inlägg: 1
- Blev medlem: tor jun 11, 2009 19:32
- Ort: Varberg
- Kontakt:
Till Hartsmar!
Hej, jag tänkte prova på att göra egen absinth med hjälp av ett av de recepten som du har lagt ut här på forumet.
Du får ursäkta min okunnighet inom detta område men hur gör man när man destilerar och vad behöver man för utrustning till detta?
Du skrev någonting om en Double Boiler eller något liknande!?
Hur gör man när man Macererar och med vilken typ av utrustning?
Ska man eller kan man använda en Plastbrännare?
Såg snabbt på nätet att man destilerar Mäsk med en sådan!
Vi väldigt gärna prova detta, har nämligen inhandlat alla ingredienserna förutom spriten. Vet du vart man kan få tag på 85% sprit?
Hoppas på svar!
Absinth 4 ever!
Du får ursäkta min okunnighet inom detta område men hur gör man när man destilerar och vad behöver man för utrustning till detta?
Du skrev någonting om en Double Boiler eller något liknande!?
Hur gör man när man Macererar och med vilken typ av utrustning?
Ska man eller kan man använda en Plastbrännare?
Såg snabbt på nätet att man destilerar Mäsk med en sådan!
Vi väldigt gärna prova detta, har nämligen inhandlat alla ingredienserna förutom spriten. Vet du vart man kan få tag på 85% sprit?
Hoppas på svar!
Absinth 4 ever!
Absinthe is da shit!
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster