Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Making Whiskey, short description of precedure and gear

Allt om whiskey/whisky
Användarvisningsbild
vonKnorrhane
Bryggare
Inlägg: 138
Blev medlem: ons sep 02, 2009 21:32

Making Whiskey, short description of precedure and gear

Inlägg av vonKnorrhane »

Hinken Hill skrev:Det låter som en vettigare idé. Ska man göra bra bryggder så får man inte ha för bråttom. En sak som jag nog inte riktigt har fattat? Varför jäser ni med malten kvar i mäsken? Verkar ju bara ställa till med problem.
För malten fyller i det här fallet samma funktion som socker?
Användarvisningsbild
Hinken Hill
Bryggmästare
Inlägg: 343
Blev medlem: tor feb 17, 2011 12:54

Making Whiskey, short description of precedure and gear

Inlägg av Hinken Hill »

vonKnorrhane skrev:
Hinken Hill skrev:Det låter som en vettigare idé. Ska man göra bra bryggder så får man inte ha för bråttom. En sak som jag nog inte riktigt har fattat? Varför jäser ni med malten kvar i mäsken? Verkar ju bara ställa till med problem.
För malten fyller i det här fallet samma funktion som socker?
Mäska och laka?
dan610324
Brygguru
Inlägg: 4179
Blev medlem: sön feb 14, 2010 21:05
Ort: smedjebacken

Making Whiskey, short description of precedure and gear

Inlägg av dan610324 »

tja för så görs ju äkta whisky
Användarvisningsbild
nordan
Bryggare
Inlägg: 109
Blev medlem: fre apr 30, 2010 20:31
Ort: åtorp

Re: Making Whiskey, short description of precedure and gear

Inlägg av nordan »

Fattar inte för i öl branschen har vi kvar maltskrotet i kylväskan
vi mäskar i kylväskan o lakar ut allt med maltskrotet kvar i väskan
absolut inget jag skulle vilja ha i jäshinken
vi vill ju bara ha sockret, hoppas inte jag gjort en tankevurpa nu
men när jag gör öl så kör vi så o det har blivit några kubik genom åren :)
ska göra ett försök med whiskey i sommar med så förklara gärna

Med vänlig hälsning Tommy :)
Användarvisningsbild
aqua vitae
Admin
Inlägg: 1917
Blev medlem: tor jan 22, 2009 10:55
Utrustning: Jäsrör
Kontakt:

Re: Making Whiskey, short description of precedure and gear

Inlägg av aqua vitae »

Det är nog helt enkelt en genväg, för att inte riskera en misslyckad lakning osv.
Finns inga riktiga destillerier som jäser med malten kvar såvitt jag vet.
Så om du är van ölbryggare finns det ingen anledning att ha malten kvar i jäskärlet, det blir ju större risk att bränna vid vid strippningen t.ex.
Användarvisningsbild
nordan
Bryggare
Inlägg: 109
Blev medlem: fre apr 30, 2010 20:31
Ort: åtorp

Re: Making Whiskey, short description of precedure and gear

Inlägg av nordan »

aqua vitae skrev:Det är nog helt enkelt en genväg, för att inte riskera en misslyckad lakning osv.
Finns inga riktiga destillerier som jäser med malten kvar såvitt jag vet.
Så om du är van ölbryggare finns det ingen anledning att ha malten kvar i jäskärlet, det blir ju större risk att bränna vid vid strippningen t.ex.
Tackar aqua vitae :)
det var lite så jag tänkte med
ska bli kul o prova
Med vänlig hälsning Tommy
Användarvisningsbild
stillton
Brygguru
Inlägg: 2400
Blev medlem: ons mar 04, 2009 18:20
Utrustning: välutrustad...

Re: Making Whiskey, short description of precedure and gear

Inlägg av stillton »

nordan skrev:Fattar inte för i öl branschen har vi kvar maltskrotet i kylväskan
vi mäskar i kylväskan o lakar ut allt med maltskrotet kvar i väskan
absolut inget jag skulle vilja ha i jäshinken
vi vill ju bara ha sockret, hoppas inte jag gjort en tankevurpa nu
men när jag gör öl så kör vi så o det har blivit några kubik genom åren :)
ska göra ett försök med whiskey i sommar med så förklara gärna

Med vänlig hälsning Tommy :)
vad jag vet så görs det i princip bara med sour-mash eller där man tillsätter enzymer på "artificiell" väg. där kan enzymerna fortsätta verka eftersom dom inte har kokats innan jäsningen som per automatik sker vid ölbryggning. det ska enligt rapporter ge en annorlunda smak på slutresultatet, men inte nödvändigtvis sämre som tydligen alltid är fallet vid ölbryggning.
Användarvisningsbild
nordan
Bryggare
Inlägg: 109
Blev medlem: fre apr 30, 2010 20:31
Ort: åtorp

Re: Making Whiskey, short description of precedure and gear

Inlägg av nordan »

Hej Stillton
jag har läst o läst vad du skrivit men förstår inte riktigt
men så här tänkte jag gå till väga
14 kg whiskey malt som jag mäskar med 40 liter vatten
i lådan ska jag ha 65º i en timme. sedan 75 i 10 minuter
kommer att laka ut med ytterligare 29 liter vatten
räknar då med att få ca 55 liter vatten i brygg grytan
kokar i 20 minuter för att sedan kyla å tillsätta riktig whiskeyjäst
på rör som jag gjort en förkultur till minst 2 liter
är jag ute o cyklar nu ? eller kommer detta o funka :)


Med vänlig hälsning Tommy
Skriv svar

Återgå till "Whiskey"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster