För malten fyller i det här fallet samma funktion som socker?Hinken Hill skrev:Det låter som en vettigare idé. Ska man göra bra bryggder så får man inte ha för bråttom. En sak som jag nog inte riktigt har fattat? Varför jäser ni med malten kvar i mäsken? Verkar ju bara ställa till med problem.
Making Whiskey, short description of precedure and gear
- vonKnorrhane
- Bryggare
- Inlägg: 138
- Blev medlem: ons sep 02, 2009 21:32
Making Whiskey, short description of precedure and gear
Hembränt blogg | Alkohollag (2010:1622) | Jag är nykterist!
- Hinken Hill
- Bryggmästare
- Inlägg: 343
- Blev medlem: tor feb 17, 2011 12:54
Making Whiskey, short description of precedure and gear
Mäska och laka?vonKnorrhane skrev:För malten fyller i det här fallet samma funktion som socker?Hinken Hill skrev:Det låter som en vettigare idé. Ska man göra bra bryggder så får man inte ha för bråttom. En sak som jag nog inte riktigt har fattat? Varför jäser ni med malten kvar i mäsken? Verkar ju bara ställa till med problem.
Making Whiskey, short description of precedure and gear
tja för så görs ju äkta whisky
Re: Making Whiskey, short description of precedure and gear
Fattar inte för i öl branschen har vi kvar maltskrotet i kylväskan
vi mäskar i kylväskan o lakar ut allt med maltskrotet kvar i väskan
absolut inget jag skulle vilja ha i jäshinken
vi vill ju bara ha sockret, hoppas inte jag gjort en tankevurpa nu
men när jag gör öl så kör vi så o det har blivit några kubik genom åren
ska göra ett försök med whiskey i sommar med så förklara gärna
Med vänlig hälsning Tommy
vi mäskar i kylväskan o lakar ut allt med maltskrotet kvar i väskan
absolut inget jag skulle vilja ha i jäshinken
vi vill ju bara ha sockret, hoppas inte jag gjort en tankevurpa nu
men när jag gör öl så kör vi så o det har blivit några kubik genom åren
ska göra ett försök med whiskey i sommar med så förklara gärna
Med vänlig hälsning Tommy
- aqua vitae
- Admin
- Inlägg: 1917
- Blev medlem: tor jan 22, 2009 10:55
- Utrustning: Jäsrör
- Kontakt:
Re: Making Whiskey, short description of precedure and gear
Det är nog helt enkelt en genväg, för att inte riskera en misslyckad lakning osv.
Finns inga riktiga destillerier som jäser med malten kvar såvitt jag vet.
Så om du är van ölbryggare finns det ingen anledning att ha malten kvar i jäskärlet, det blir ju större risk att bränna vid vid strippningen t.ex.
Finns inga riktiga destillerier som jäser med malten kvar såvitt jag vet.
Så om du är van ölbryggare finns det ingen anledning att ha malten kvar i jäskärlet, det blir ju större risk att bränna vid vid strippningen t.ex.
Re: Making Whiskey, short description of precedure and gear
Tackar aqua vitaeaqua vitae skrev:Det är nog helt enkelt en genväg, för att inte riskera en misslyckad lakning osv.
Finns inga riktiga destillerier som jäser med malten kvar såvitt jag vet.
Så om du är van ölbryggare finns det ingen anledning att ha malten kvar i jäskärlet, det blir ju större risk att bränna vid vid strippningen t.ex.
det var lite så jag tänkte med
ska bli kul o prova
Med vänlig hälsning Tommy
Re: Making Whiskey, short description of precedure and gear
vad jag vet så görs det i princip bara med sour-mash eller där man tillsätter enzymer på "artificiell" väg. där kan enzymerna fortsätta verka eftersom dom inte har kokats innan jäsningen som per automatik sker vid ölbryggning. det ska enligt rapporter ge en annorlunda smak på slutresultatet, men inte nödvändigtvis sämre som tydligen alltid är fallet vid ölbryggning.nordan skrev:Fattar inte för i öl branschen har vi kvar maltskrotet i kylväskan
vi mäskar i kylväskan o lakar ut allt med maltskrotet kvar i väskan
absolut inget jag skulle vilja ha i jäshinken
vi vill ju bara ha sockret, hoppas inte jag gjort en tankevurpa nu
men när jag gör öl så kör vi så o det har blivit några kubik genom åren
ska göra ett försök med whiskey i sommar med så förklara gärna
Med vänlig hälsning Tommy
Re: Making Whiskey, short description of precedure and gear
Hej Stillton
jag har läst o läst vad du skrivit men förstår inte riktigt
men så här tänkte jag gå till väga
14 kg whiskey malt som jag mäskar med 40 liter vatten
i lådan ska jag ha 65º i en timme. sedan 75 i 10 minuter
kommer att laka ut med ytterligare 29 liter vatten
räknar då med att få ca 55 liter vatten i brygg grytan
kokar i 20 minuter för att sedan kyla å tillsätta riktig whiskeyjäst
på rör som jag gjort en förkultur till minst 2 liter
är jag ute o cyklar nu ? eller kommer detta o funka
Med vänlig hälsning Tommy
jag har läst o läst vad du skrivit men förstår inte riktigt
men så här tänkte jag gå till väga
14 kg whiskey malt som jag mäskar med 40 liter vatten
i lådan ska jag ha 65º i en timme. sedan 75 i 10 minuter
kommer att laka ut med ytterligare 29 liter vatten
räknar då med att få ca 55 liter vatten i brygg grytan
kokar i 20 minuter för att sedan kyla å tillsätta riktig whiskeyjäst
på rör som jag gjort en förkultur till minst 2 liter
är jag ute o cyklar nu ? eller kommer detta o funka
Med vänlig hälsning Tommy
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster