Sida 1 av 1

Tjärsmaken

Postat: tis okt 25, 2016 20:10
av Dr snuggels
Hur får man fram tjärsmaken i whisky?
Nu har jag ju inte planer på att koka själv, men då jag druckit öl med kraftig tjärsmak så blir man lite nyfiken.
Är det fatet eller processen som ger smaken?

Re: Tjärsmaken

Postat: ons okt 26, 2016 9:09
av latmasken
Vad jag förstått så får whisky sin mesta färg och smak från fatlagringen. Det är väl därför som whisky som lagrats länge anses finare.

När det gäller öl är det väl istället malten som ger smaken. Men jag tror även whisky får en del av röksmaken från rökt malt.

Re: Tjärsmaken

Postat: ons okt 26, 2016 20:11
av Dr snuggels
Vad händer om man hårdröker malten med tjärhaltig ved?
Kan nog ordna fram lite tall att röka malten med nästa gång jag mältar.

Re: Tjärsmaken

Postat: ons okt 26, 2016 20:20
av Weinkeller
Torvrökt malt alternativt rökt på något annat sätt ger det som du upplever som tjära. Troligen tillsammans med sötma från alkoholen och kanske i kombination med fatlagring. Dock ger inte fatlagring i sig något som påminner om tjära.

Re: Tjärsmaken

Postat: ons okt 26, 2016 20:32
av Dr snuggels
Kan man få fram tjärsmaken i öl med hjälp av rökmalt?
Som sagt hade jag ju inte planerat att koka brännvin, utan planen var att brygga öl med tjärsmak.

Re: Tjärsmaken

Postat: tor okt 27, 2016 5:17
av Weinkeller
Ja, gärna tillsammans med mörkt rostad malt och någon karamellmalt. Tex en porter.

Re: Tjärsmaken

Postat: tor okt 27, 2016 7:09
av Dr snuggels
Aha, får göra ett försök, dags att lära mig mörkrosta malt.

Re: Tjärsmaken

Postat: ons nov 01, 2017 21:15
av GrimReaper
undra om man kan röka malt, så att man får röksmak?

Re: Tjärsmaken

Postat: ons nov 01, 2017 22:13
av Swedish Pride
det går kanon bra det