Sida 2 av 2

Re: Ideer för att undvika bränna mäsken vid destillation.

Postat: fre nov 18, 2016 15:40
av Swedish Pride
tar ju tid för virren att bli bra, har bourbun på ek i 5 månader som fortfarande inte e grym, börjar bli bra, men behöver mer tid.

Re: Ideer för att undvika bränna mäsken vid destillation.

Postat: sön nov 27, 2016 19:48
av Kusken
Har nu kört igenom wiskeyn en gång till med thumpern. Denna gång med lite reflux i en kort kolonn med 20 cm glaskulor som fyllning ovanför thumpern. Spädde wiskeyn till ca 35% och slog en skvätt även i thumpern. Började ta ut på 83% och slutade vid 55% . Denna gången blev den så där mjuk och fin som jag ville ha den. Majs och rågsmaken finns kvar. Spädde till 62% och fyllde 4 tvåliters glasburkar, och har tillsatt 3 olika rostningar av amerikansk vit ek, och en med svensk ek som jag mörkrostat med gaslåga. Detta var 6 dagar sedan . Färgen börjar komma och det börjar faktiskt smaka bourbon. Inte så stor skillnad mellan de olika eksorterna dock. Kommer kanske med tiden.

Re: Ideer för att undvika bränna mäsken vid destillation.

Postat: sön nov 27, 2016 19:52
av Kusken
Glömde säga att jag provade den nya triacen också. Funkar skitbra, otroligt lätt att ställa in lämplig effekt. Den har en liten inbyggd fläkt men med den läga effekten (2500W) tror jag inte den hade behövts. Triacen ska ju tåla 10kw.

Re: Ideer för att undvika bränna mäsken vid destillation.

Postat: mån nov 28, 2016 10:02
av Swedish Pride
kul att höra att det var ett lyckat bygge för dig.
Ge spriten så mycket tid du kan på ek, borde kunna spara en av tvålitrana i 4 månader eller så :thumbup:

Re: Ideer för att undvika bränna mäsken vid destillation.

Postat: mån nov 28, 2016 11:54
av Kusken
Min erfarenhet är att det är lätt att få för mycket eksmak. Beror naturligtvis på mängden ek och personlig smak. Men skulle tro att 4 veckor räcker. Smaken fortssätter att utvecklas efter att eken tagits bort. Gjorde en bourbon 2007 som jag inte var nöjd med, men som idag smakar underbart. Bättre än någon köpebourbon jag smakat. Tyvärr har jag bara en halvliter kvar. Dricker egentligen alldeles för lite för att hålla på med denna hobbyn. Så att spara 2 liter i 4 månader är inga problem. Vad för någon ek använder du, och vilken mängd?

Re: Ideer för att undvika bränna mäsken vid destillation.

Postat: mån nov 28, 2016 17:22
av Swedish Pride
jag använder lite allt möjligt
JD smoker chips, Äpple, Ek från whiskyfat.

Mängd beror på hur länge det ska sitta, börjat köra med mindre å mindre.
Har en 5l med brandy som bara har en äppel pinne, har 4 l burbon som har 4 ekfats pinnar i

Re: Ideer för att undvika bränna mäsken vid destillation.

Postat: mån nov 28, 2016 19:19
av Kusken
Du menar att det blir bättre med mindre mängd ek och längre tid? Har funderat lite i dom banorna också. Du gör ju en del bourbon förstår jag, vilken mäsk föredrar du? Och vad har du gjort brandyn på ?

Re: Ideer för att undvika bränna mäsken vid destillation.

Postat: tis nov 29, 2016 9:55
av Swedish Pride
bourbon var en Makers Mark Klon 70% majs 14% maltad Korn 16% maltad vete
Brandy var väll en liten fuling, köpte 3 x 22l vinsatser som var på rea å gjorde på det :) , den e bara 2 månader så lite väl ung ännu, kanske blir en slurp till midsommar :)

har ett excel ark med 200+ mashbills, men kunde inte adda till svaret :(

Re: Ideer för att undvika bränna mäsken vid destillation.

Postat: lör dec 03, 2016 21:51
av Kusken
Satt och fintänkte lite... När jag gör wiskeymäsk använder jag ju spannmål som inte ar mältade, jag tillsätter ju amylasenzymer.Problemet med dessa spannmål ar att dom måste kokas för att gelentaniseras ( eller hur fan det nu stavas, vicket jävla ord förresten) . Problemet är att det vill gärna bränna fast i botten på grytan, och det är ett evigt rörande i grytan. Så började jag tänka på ångkokning som ölkokarna håller på med (en del iaf) och planerade ett bygge där jag med rör från potstillen skulle leda ner ångan i grytan med spannmål. Men så kom jag på den geniala tanken att jag har ju faktiskt en inline thumper som rymmer 25 liter !! En skvätt vatten i den och så fylla på med spannmålen, och elda på under med kokaren full med vatten. Detta ska testas till nästa wiskeymäsk.

Re: Ideer för att undvika bränna mäsken vid destillation.

Postat: sön dec 04, 2016 0:22
av Swedish Pride
jag e lat som fan, bara kockar vatten och häller på Korn, majs eller va fan de e som mäskas, på med ett lock bara så blir det bra

Re: Ideer för att undvika bränna mäsken vid destillation.

Postat: sön dec 04, 2016 12:14
av Kusken
Det var ju fantastiskt enkelt. Men får du ut all stärkelse ur spannmålen på det viset. Eller har du någon uppfattning om hur mycket (eller lite) du förlorar.

Re: Ideer för att undvika bränna mäsken vid destillation.

Postat: sön dec 04, 2016 21:44
av Swedish Pride
Kusken skrev:Det var ju fantastiskt enkelt. Men får du ut all stärkelse ur spannmålen på det viset. Eller har du någon uppfattning om hur mycket (eller lite) du förlorar.
med enzymes så får du nästan med allt, kör du med malt så blir det runt 70%, om du isolerar mäsk tunnan så den håller vämen längre så blir det bättre.
brukar få runt 5l 57-65% virre efter cuts på 20 kg korn.

om du använder krossad majs kan det vara lite värre, jag har flaked majs så funkar bra.

Re: Ideer för att undvika bränna mäsken vid destillation.

Postat: tis sep 19, 2017 13:40
av burn4fun
Tackar för detta inlägg. Jag har funderat lite runt tillverkningen av vetevodkan. Tänkte använda plastis för att få ur allt det goda ur spannmålen....men nu kommer det bli thumperbygge. Bugar, bockar och bygger.

Re: Ideer för att undvika bränna mäsken vid destillation.

Postat: ons okt 04, 2017 7:17
av Vector
Jag ska testa att strippa vetemäsken med plastis.
Vill bara ha low wines i mitt kokkärl då det är ett helvete att rengöra.