Jästsortens betydelse för smaken på slutprodukten?
Jästsortens betydelse för smaken på slutprodukten?
Planerar för fruktsäsongens mäsksättning. Blir bla. plommon och äpplen som ska köras i potstill. Läser på recept för fruktvin,där många olika jästtyper rekommederas. handlar det bara om att få mäsken utjäst eller har det någon betydelse för smaken? Kan man använda brödjäst eller turbo? Vad har jästiden för betydelse? Vore väldigt tacksam för svar från någon med erfarenhet.
När en sten faller från bröstet, landar den ofta som en klump i magen.
Re: Jästsortens betydelse för smaken på slutprodukten?
Olika jästsorter ger olika karaktär på smaken.
Jästiden i sig har inte så stor påverkan, men jäshastigheten har det. Ju hårdare/snabbare jäsning desto mer oönskade biprodukter. Därför är alltså turbojäst absolut inte att rekommendera. Den är bara bra om man ska destillera till 95%igt (för då tar destillationen bort alla biprodukter).
Tittar man på vissa typer av destillat så görs de av utvalda "viner". Det finns alltså viner som man anser är så dåliga att de inte lönar sig att destillera.
Jästiden i sig har inte så stor påverkan, men jäshastigheten har det. Ju hårdare/snabbare jäsning desto mer oönskade biprodukter. Därför är alltså turbojäst absolut inte att rekommendera. Den är bara bra om man ska destillera till 95%igt (för då tar destillationen bort alla biprodukter).
Tittar man på vissa typer av destillat så görs de av utvalda "viner". Det finns alltså viner som man anser är så dåliga att de inte lönar sig att destillera.
Re: Jästsortens betydelse för smaken på slutprodukten?
Ok så en långsam jäsning är att föredra. Nu kommer jag att göra mäsken nästan enbart på fruktråvara, kanske tillsätta lite bryggsocker för att få upp alkoholhalten. Vilken jästtyp skulle du rekommendera för en alkoholsvag (ca 8%) plommommäsk?
När en sten faller från bröstet, landar den ofta som en klump i magen.
Re: Jästsortens betydelse för smaken på slutprodukten?
Det har jag tyvärr inga bra råd om, jag har aldrig pysslat med det. Däremot har jag provat olika vinjäster på samma must och vet att det blir olika smak. Men sen vilken som är "bäst" vete f-n.
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Jästsortens betydelse för smaken på slutprodukten?
"plommonmäsk", det lär ju bli slivovich av den. Urk.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst