Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Hemgjord whisky.

Allt om whiskey/whisky
dalawhisky
Finjäsare
Inlägg: 53
Blev medlem: tor jan 15, 2015 5:37
Utrustning: potstill, vm,

Hemgjord whisky.

Inlägg av dalawhisky »

Ändrat i första inlägg eftersom jag var lite otydlig.


Nu drar jag igång mitt projekt med hemgjord whisky. Äntligen. :lol:
Har precis börjat mäska in första bachen med 7.5 kg malt, 6.5 kg pale Ale och 1 kg whiskymalt.

Ska mäska i 2 timmar i 63 grader för att få ut så mycket jäsbart socker som möjligt.

Tanken är att under helgen få ut 100 liter mäsk med 7-8% alkoholhalt.

Om 2 veckor har jag tänkt strippa mäsken.
Då får jag se hur mycket det blir av mäsken.

Vad jag har förstått så kan man räkna med ungefär
65% hjärta när man kokar en andra gång.

Så jag kommer få göra mycket mäsk.

Tanken är att beställa ett 20liters fat från thorslunds kagge
som är gjort på begagnat fat, och lagra spriten i minst 3 år.

Jag mäskar i en braumeister 20 liter, har en vm-earc som ska få agera stripper. (bara stigarrör och liebligkylaren.)

Min fråga är om jag ska ha "skurbollar" i kolonnen när jag finkör.
Jag har kopparnät som jag samtidigt köpte när jag beställde Rikus bok.

MvH Dalawhisky.
Senast redigerad av dalawhisky, redigerad totalt 2 gånger.
Användarvisningsbild
raoul-duke
Föredetta moderator
Inlägg: 258
Blev medlem: mån mar 21, 2011 1:57
Ort: Homp

Re: Hemgjord whisky.

Inlägg av raoul-duke »

Jag skulle köra med kopparnät! Good luck! Verkar som ett roligt projekt!

Mvh - Raoul
Det var en kvinna som fick mig att börja dricka - och jag har inte ens haft vett att tacka henne ordentligt.
dalawhisky
Finjäsare
Inlägg: 53
Blev medlem: tor jan 15, 2015 5:37
Utrustning: potstill, vm,

Re: Hemgjord whisky.

Inlägg av dalawhisky »

Då kör jag med några kopparnätsnystan.

Tack för input.
Flerpen
Bryggmästare
Inlägg: 684
Blev medlem: tis maj 13, 2014 1:44
Utrustning: koppar

Re: Hemgjord whisky.

Inlägg av Flerpen »

Är det verkligen bra att strippa i en earc?
försvinner inte massa heads och tails då?
Användarvisningsbild
raoul-duke
Föredetta moderator
Inlägg: 258
Blev medlem: mån mar 21, 2011 1:57
Ort: Homp

Re: Hemgjord whisky.

Inlägg av raoul-duke »

Jag skulle använt stripper hela tiden om jag gjorde whisky.

Raoul
Det var en kvinna som fick mig att börja dricka - och jag har inte ens haft vett att tacka henne ordentligt.
dalawhisky
Finjäsare
Inlägg: 53
Blev medlem: tor jan 15, 2015 5:37
Utrustning: potstill, vm,

Re: Hemgjord whisky.

Inlägg av dalawhisky »

Jag menar att jag plockar isär kolonnen och använder stigarröret och liebligkylaren till att strippa spriten. Inte köra som med en socker mäsk för att få ut 95.6%
AirQ
Admin
Inlägg: 485
Blev medlem: tor mar 28, 2013 16:54

Re: Hemgjord whisky.

Inlägg av AirQ »

100liter 8%ig mäsk på 6kg malt lär aldrig gå.
Isf med mkt strösocker och väldigt blaskigt.
Man brukar räkna 5kg malt ger ca 20L färdigt öl på ca 5%.
Learning by doing is the shit
ÖlBurken
Bryggare
Inlägg: 132
Blev medlem: fre feb 21, 2014 16:16

Re: Hemgjord whisky.

Inlägg av ÖlBurken »

Håller med föregående och vill lägga till att du är väl försiktig med rökmalten. Sist jag gjorde whiskey körde jag 9kg whiskymalt och 1,5 kg gotländsk rökmalt och det är ändå inte tokrökigt. Jag rekommenderar åtminstone 50% rökmalt. Till 100 liter mäsk skulle jag använt 25 kg malt.
Gällande lagringen är tre år på ett nytt 20-litersfat väldigt mycket. Det blir nog alldeles för mycket eksmak.
dalawhisky
Finjäsare
Inlägg: 53
Blev medlem: tor jan 15, 2015 5:37
Utrustning: potstill, vm,

Re: Hemgjord whisky.

Inlägg av dalawhisky »

Ska uppdatera första inlägget.

Ja, självklart blir det 5 st jäshinkar med ca 20 liter mäsk per sats. totalt använder jag 25 kg pale ale och 5 kg whiskymalt.
63 graders mäskning för att få så lite dextriner som möjligt och en jäst som jäser ut bra.

Angående rökmalt så vill jag inte ha så mycket då jag inte är ett fan av rökig whisky.

Angående 3 års lagring så hoppas jag att det går då Thorslunds kagge
säljer förminskade fat gjort på begagnade gamla whiskyfat.

Men jag kommer hålla koll med att ta provsmak då och då.
dalawhisky
Finjäsare
Inlägg: 53
Blev medlem: tor jan 15, 2015 5:37
Utrustning: potstill, vm,

Re: Hemgjord whisky.

Inlägg av dalawhisky »

Jäser för fullt, trots gammal jäst med utgånget datum så jäser det så det kommer upp ur jäsrören.

Luktar gott om grönölen, lite lätt rökigt.

Kommer bli tvungen att koka 100 liter öl till för att få tillräcklig mängd destillat.
salle72
Newbie
Inlägg: 1
Blev medlem: ons okt 17, 2012 22:51
Utrustning: Potstill vm cm

Re: Hemgjord whisky.

Inlägg av salle72 »

Kul projekt!! Vad använder du för jäst?
dalawhisky
Finjäsare
Inlägg: 53
Blev medlem: tor jan 15, 2015 5:37
Utrustning: potstill, vm,

Re: Hemgjord whisky.

Inlägg av dalawhisky »

Jag använder us-05 men till nästa gång använder jag prestige wd, den har enzymer så den kan jäsa ut all socker.
dalawhisky
Finjäsare
Inlägg: 53
Blev medlem: tor jan 15, 2015 5:37
Utrustning: potstill, vm,

Re: Hemgjord whisky.

Inlägg av dalawhisky »

Nu har jag kört igenom en sats med vatten och vinäger för att få bort smuts ur apparaten.

Det var några år sedan jag använde den så det behövdes.
Imorgon så ska jag försöka strippa så mycket jag hinner.

Mäsken hamnade på 6.5% med OG 63 fg på 13.

Nästa omgång mäsk jag gör så ska jag göra på samma sätt,
men då min utrustning inte klarar av att få ut så hög OG så
ska jag även tillsätta lite spraymalt så jag får en OG på ca 90

Ska även använda WD-jäst med enzymer.
Bild

Är det någon som kan rekommendera en bra jästemp,
jag jäste i ca 19 grader denna gång.

MvH Dalawhisky
dalawhisky
Finjäsare
Inlägg: 53
Blev medlem: tor jan 15, 2015 5:37
Utrustning: potstill, vm,

Re: Hemgjord whisky.

Inlägg av dalawhisky »

Gjorde en whiskymäsk i natt, og 105. 28 liter
Frågan är om det räcker med 4 paket jäst.

Kommer dela upp mäsken i 2 hinkar utifall det blir att skumma mycket.
ÖlBurken
Bryggare
Inlägg: 132
Blev medlem: fre feb 21, 2014 16:16

Re: Hemgjord whisky.

Inlägg av ÖlBurken »

105, antar att du menar 1.050? Det är ju vanlig vörtstyrka, det räcker nog med ett paket, två om du vill vara på säkra sidan. I rumstemp skulle jag nöja mig med ett paket.
Skriv svar

Återgå till "Whiskey"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster