Hemgjord whisky.
-
- Finjäsare
- Inlägg: 53
- Blev medlem: tor jan 15, 2015 5:37
- Utrustning: potstill, vm,
Hemgjord whisky.
Ändrat i första inlägg eftersom jag var lite otydlig.
Nu drar jag igång mitt projekt med hemgjord whisky. Äntligen.
Har precis börjat mäska in första bachen med 7.5 kg malt, 6.5 kg pale Ale och 1 kg whiskymalt.
Ska mäska i 2 timmar i 63 grader för att få ut så mycket jäsbart socker som möjligt.
Tanken är att under helgen få ut 100 liter mäsk med 7-8% alkoholhalt.
Om 2 veckor har jag tänkt strippa mäsken.
Då får jag se hur mycket det blir av mäsken.
Vad jag har förstått så kan man räkna med ungefär
65% hjärta när man kokar en andra gång.
Så jag kommer få göra mycket mäsk.
Tanken är att beställa ett 20liters fat från thorslunds kagge
som är gjort på begagnat fat, och lagra spriten i minst 3 år.
Jag mäskar i en braumeister 20 liter, har en vm-earc som ska få agera stripper. (bara stigarrör och liebligkylaren.)
Min fråga är om jag ska ha "skurbollar" i kolonnen när jag finkör.
Jag har kopparnät som jag samtidigt köpte när jag beställde Rikus bok.
MvH Dalawhisky.
Nu drar jag igång mitt projekt med hemgjord whisky. Äntligen.
Har precis börjat mäska in första bachen med 7.5 kg malt, 6.5 kg pale Ale och 1 kg whiskymalt.
Ska mäska i 2 timmar i 63 grader för att få ut så mycket jäsbart socker som möjligt.
Tanken är att under helgen få ut 100 liter mäsk med 7-8% alkoholhalt.
Om 2 veckor har jag tänkt strippa mäsken.
Då får jag se hur mycket det blir av mäsken.
Vad jag har förstått så kan man räkna med ungefär
65% hjärta när man kokar en andra gång.
Så jag kommer få göra mycket mäsk.
Tanken är att beställa ett 20liters fat från thorslunds kagge
som är gjort på begagnat fat, och lagra spriten i minst 3 år.
Jag mäskar i en braumeister 20 liter, har en vm-earc som ska få agera stripper. (bara stigarrör och liebligkylaren.)
Min fråga är om jag ska ha "skurbollar" i kolonnen när jag finkör.
Jag har kopparnät som jag samtidigt köpte när jag beställde Rikus bok.
MvH Dalawhisky.
Senast redigerad av dalawhisky, redigerad totalt 2 gånger.
- raoul-duke
- Föredetta moderator
- Inlägg: 258
- Blev medlem: mån mar 21, 2011 1:57
- Ort: Homp
Re: Hemgjord whisky.
Jag skulle köra med kopparnät! Good luck! Verkar som ett roligt projekt!
Mvh - Raoul
Mvh - Raoul
Det var en kvinna som fick mig att börja dricka - och jag har inte ens haft vett att tacka henne ordentligt.
-
- Finjäsare
- Inlägg: 53
- Blev medlem: tor jan 15, 2015 5:37
- Utrustning: potstill, vm,
Re: Hemgjord whisky.
Då kör jag med några kopparnätsnystan.
Tack för input.
Tack för input.
Re: Hemgjord whisky.
Är det verkligen bra att strippa i en earc?
försvinner inte massa heads och tails då?
försvinner inte massa heads och tails då?
- raoul-duke
- Föredetta moderator
- Inlägg: 258
- Blev medlem: mån mar 21, 2011 1:57
- Ort: Homp
Re: Hemgjord whisky.
Jag skulle använt stripper hela tiden om jag gjorde whisky.
Raoul
Raoul
Det var en kvinna som fick mig att börja dricka - och jag har inte ens haft vett att tacka henne ordentligt.
-
- Finjäsare
- Inlägg: 53
- Blev medlem: tor jan 15, 2015 5:37
- Utrustning: potstill, vm,
Re: Hemgjord whisky.
Jag menar att jag plockar isär kolonnen och använder stigarröret och liebligkylaren till att strippa spriten. Inte köra som med en socker mäsk för att få ut 95.6%
Re: Hemgjord whisky.
100liter 8%ig mäsk på 6kg malt lär aldrig gå.
Isf med mkt strösocker och väldigt blaskigt.
Man brukar räkna 5kg malt ger ca 20L färdigt öl på ca 5%.
Isf med mkt strösocker och väldigt blaskigt.
Man brukar räkna 5kg malt ger ca 20L färdigt öl på ca 5%.
Learning by doing is the shit
Re: Hemgjord whisky.
Håller med föregående och vill lägga till att du är väl försiktig med rökmalten. Sist jag gjorde whiskey körde jag 9kg whiskymalt och 1,5 kg gotländsk rökmalt och det är ändå inte tokrökigt. Jag rekommenderar åtminstone 50% rökmalt. Till 100 liter mäsk skulle jag använt 25 kg malt.
Gällande lagringen är tre år på ett nytt 20-litersfat väldigt mycket. Det blir nog alldeles för mycket eksmak.
Gällande lagringen är tre år på ett nytt 20-litersfat väldigt mycket. Det blir nog alldeles för mycket eksmak.
-
- Finjäsare
- Inlägg: 53
- Blev medlem: tor jan 15, 2015 5:37
- Utrustning: potstill, vm,
Re: Hemgjord whisky.
Ska uppdatera första inlägget.
Ja, självklart blir det 5 st jäshinkar med ca 20 liter mäsk per sats. totalt använder jag 25 kg pale ale och 5 kg whiskymalt.
63 graders mäskning för att få så lite dextriner som möjligt och en jäst som jäser ut bra.
Angående rökmalt så vill jag inte ha så mycket då jag inte är ett fan av rökig whisky.
Angående 3 års lagring så hoppas jag att det går då Thorslunds kagge
säljer förminskade fat gjort på begagnade gamla whiskyfat.
Men jag kommer hålla koll med att ta provsmak då och då.
Ja, självklart blir det 5 st jäshinkar med ca 20 liter mäsk per sats. totalt använder jag 25 kg pale ale och 5 kg whiskymalt.
63 graders mäskning för att få så lite dextriner som möjligt och en jäst som jäser ut bra.
Angående rökmalt så vill jag inte ha så mycket då jag inte är ett fan av rökig whisky.
Angående 3 års lagring så hoppas jag att det går då Thorslunds kagge
säljer förminskade fat gjort på begagnade gamla whiskyfat.
Men jag kommer hålla koll med att ta provsmak då och då.
-
- Finjäsare
- Inlägg: 53
- Blev medlem: tor jan 15, 2015 5:37
- Utrustning: potstill, vm,
Re: Hemgjord whisky.
Jäser för fullt, trots gammal jäst med utgånget datum så jäser det så det kommer upp ur jäsrören.
Luktar gott om grönölen, lite lätt rökigt.
Kommer bli tvungen att koka 100 liter öl till för att få tillräcklig mängd destillat.
Luktar gott om grönölen, lite lätt rökigt.
Kommer bli tvungen att koka 100 liter öl till för att få tillräcklig mängd destillat.
Re: Hemgjord whisky.
Kul projekt!! Vad använder du för jäst?
-
- Finjäsare
- Inlägg: 53
- Blev medlem: tor jan 15, 2015 5:37
- Utrustning: potstill, vm,
Re: Hemgjord whisky.
Jag använder us-05 men till nästa gång använder jag prestige wd, den har enzymer så den kan jäsa ut all socker.
-
- Finjäsare
- Inlägg: 53
- Blev medlem: tor jan 15, 2015 5:37
- Utrustning: potstill, vm,
Re: Hemgjord whisky.
Nu har jag kört igenom en sats med vatten och vinäger för att få bort smuts ur apparaten.
Det var några år sedan jag använde den så det behövdes.
Imorgon så ska jag försöka strippa så mycket jag hinner.
Mäsken hamnade på 6.5% med OG 63 fg på 13.
Nästa omgång mäsk jag gör så ska jag göra på samma sätt,
men då min utrustning inte klarar av att få ut så hög OG så
ska jag även tillsätta lite spraymalt så jag får en OG på ca 90
Ska även använda WD-jäst med enzymer.
Är det någon som kan rekommendera en bra jästemp,
jag jäste i ca 19 grader denna gång.
MvH Dalawhisky
Det var några år sedan jag använde den så det behövdes.
Imorgon så ska jag försöka strippa så mycket jag hinner.
Mäsken hamnade på 6.5% med OG 63 fg på 13.
Nästa omgång mäsk jag gör så ska jag göra på samma sätt,
men då min utrustning inte klarar av att få ut så hög OG så
ska jag även tillsätta lite spraymalt så jag får en OG på ca 90
Ska även använda WD-jäst med enzymer.
Är det någon som kan rekommendera en bra jästemp,
jag jäste i ca 19 grader denna gång.
MvH Dalawhisky
-
- Finjäsare
- Inlägg: 53
- Blev medlem: tor jan 15, 2015 5:37
- Utrustning: potstill, vm,
Re: Hemgjord whisky.
Gjorde en whiskymäsk i natt, og 105. 28 liter
Frågan är om det räcker med 4 paket jäst.
Kommer dela upp mäsken i 2 hinkar utifall det blir att skumma mycket.
Frågan är om det räcker med 4 paket jäst.
Kommer dela upp mäsken i 2 hinkar utifall det blir att skumma mycket.
Re: Hemgjord whisky.
105, antar att du menar 1.050? Det är ju vanlig vörtstyrka, det räcker nog med ett paket, två om du vill vara på säkra sidan. I rumstemp skulle jag nöja mig med ett paket.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster