Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Hemgjord whisky.

Allt om whiskey/whisky
dalawhisky
Finjäsare
Inlägg: 53
Blev medlem: tor jan 15, 2015 5:37
Utrustning: potstill, vm,

Re: Hemgjord whisky.

Inlägg av dalawhisky »

Start og 1.105. Måste nog börja odla upp riktiga starters.
dalawhisky
Finjäsare
Inlägg: 53
Blev medlem: tor jan 15, 2015 5:37
Utrustning: potstill, vm,

Re: Hemgjord whisky.

Inlägg av dalawhisky »

Idag ligger sg på 1.020 och det jäser fortfarande.
Riktigt snabb jäsning med Wd jästen
Kommer inte mäska lika mycket malt nästa gång.
dalawhisky
Finjäsare
Inlägg: 53
Blev medlem: tor jan 15, 2015 5:37
Utrustning: potstill, vm,

Re: Hemgjord whisky.

Inlägg av dalawhisky »

Strippade mäsken.
26 liter mäsk gav 6.5liter med 42%
Lite högt att ladda brännaren med.

Dom andra strippningarna har inte gett lika stark produkt.
Men jag blandar ihop alla strippningarna och ser till att späda till 25 %

Jag har nu ca 30 liter som ska finköras.

Kommer bygga ett nytt kokkärl på 60 liter så jag kan koka allt samtidigt.
dalawhisky
Finjäsare
Inlägg: 53
Blev medlem: tor jan 15, 2015 5:37
Utrustning: potstill, vm,

Re: Hemgjord whisky.

Inlägg av dalawhisky »

Strippning av dom sista batcherna i helgen.
Skönt när det är klart.

Hoppas verkligen att produkten kommer bli bra, med allt jobb nerlagt i det här projektet.

60 liters jäskärl är beställt. Så jag kommer installera 3 st 2kw element i den för värmning.
Vid själva körningen kommer jag dra ner rejält på effekten.
Såg ett inlägg på ett annat forum att dom rekommenderar runt 500 watt, men jag får prova mig fram.

:mrgreen:
dalawhisky
Finjäsare
Inlägg: 53
Blev medlem: tor jan 15, 2015 5:37
Utrustning: potstill, vm,

Re: Hemgjord whisky.

Inlägg av dalawhisky »

Efter lite räknande så har jag konstaterat att jag inte har tillräckligt med lowwine. :doh:

Jag behöver brygga 3 satser whiskymäsk till.

Fasiken, visste jag att det var såhär mycket jobb....

21 liter 60% whisky = 46 liter 27% lowwine
46 liter med en förväntad hjärta på 60% ger 77.8 liter lowwine
77.8 liter lowwine som produceras från 8% whiskymäsk = 262 liter mäsk

Jag hade först räknat på ca 200 liter, vilket jag nu har gjort....

Bara köra hårt.
Ska nog fundera på att skaffa ett 50 liters bryggverk ist för 20liters som jag har idag.
Ska ju göra samma projekt nästa år. :screwy: :screwy: :screwy:
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4506
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Hemgjord whisky.

Inlägg av latmasken »

Kan man alltså lite grovt säga att man behöver 10 liter mäsk till ett helrör (75 cl) whisky?
dalawhisky
Finjäsare
Inlägg: 53
Blev medlem: tor jan 15, 2015 5:37
Utrustning: potstill, vm,

Re: Hemgjord whisky.

Inlägg av dalawhisky »

Ja, ungefär.
Pga att det är en svag mäsk och beroende på hur snäva cuts du tar.
Men man kan spara allt utan hjärtat och destillera det med nästa spirit run.
bearpong
Färsk jäst
Inlägg: 5
Blev medlem: tor jan 01, 2015 23:11

Re: Hemgjord whisky.

Inlägg av bearpong »

Hur blev slutresultatet? Låter spännande. Lät du mäsken klarna och jäsa ut innan du strippade den?
Med vänlig hälsning,
dalawhisky
Finjäsare
Inlägg: 53
Blev medlem: tor jan 15, 2015 5:37
Utrustning: potstill, vm,

Re: Hemgjord whisky.

Inlägg av dalawhisky »

Hej.

Jag har tyvärr inte kört spiritrun ännu.
tajkon
Färsk jäst
Inlägg: 11
Blev medlem: lör jan 31, 2015 21:35

Re: Hemgjord whisky.

Inlägg av tajkon »

Mycket spännande att följa!

Blev så sugen att jag satte en sats själv.
5kg malt varav ett kg enzymmalt som jag mäskade i ungefär två timmar, fyllde upp jästunnan med malten och vatten (25L) och hällde i 2 paket jäst. det började jäsa och lukta trevligt som tusan! efter fyra dagar skulle jag se om det utvecklats någon alkohol i mäsken.. mätaren visar 0 och det smakar rökigt vatten.. hällde i 1kg socker och efter en stund så började det bubbla igen.. har nu väntat i 3-4 dagar till och kollade igen.. inget har hänt.

Vad kan ha gått snett?
Flerpen
Bryggmästare
Inlägg: 684
Blev medlem: tis maj 13, 2014 1:44
Utrustning: koppar

Re: Hemgjord whisky.

Inlägg av Flerpen »

Om mätaren visar 0 så har det antagligen jäst klart. Eller så är mätaren trasig.
tajkon
Färsk jäst
Inlägg: 11
Blev medlem: lör jan 31, 2015 21:35

Re: Hemgjord whisky.

Inlägg av tajkon »

Flerpen skrev:Om mätaren visar 0 så har det antagligen jäst klart. Eller så är mätaren trasig.

Jag har inte mätt med en OG-mätare utan en simpel alkoholhydrometer.. På vanlig blanksprit fungerar den fint men här visar den 0.
AirQ
Admin
Inlägg: 485
Blev medlem: tor mar 28, 2013 16:54

Re: Hemgjord whisky.

Inlägg av AirQ »

En "alkoholmätare" funkar inte på så låga % skall du mäta på vört/mäsk så är det en oeschlemätare som gäller.
Tror det har med att alkoholmätaren mäter på en helt annan densitet än oeschlemätaren gör.
Learning by doing is the shit
tajkon
Färsk jäst
Inlägg: 11
Blev medlem: lör jan 31, 2015 21:35

Re: Hemgjord whisky.

Inlägg av tajkon »

brände av mäsken idag.. trodde verkligen inte att det skulle komma alkohol ur maskinen men visst skvalade det ut ungefär 2L ≈ 55% (!!) men det har en lustig smak.. den ska ju givetvis brännas igen men det smakar som metall blandat med jäst.. jag vet i fan vad vad jag ska likna det med.. kan den blir bättre med flera destillationer eller är det dött lopp?
ÖlBurken
Bryggare
Inlägg: 132
Blev medlem: fre feb 21, 2014 16:16

Re: Hemgjord whisky.

Inlägg av ÖlBurken »

jag rekommenderar dig att lufta dina low wines några dagar för att låta lite dofter dunsta bort. det är inte så att du förväxlar rökigheten med metallukten? det var först när jag även eklagrat min whiskey som jag förstod vilka smaker respektive steg i processen bidrar med. eklagringen bidrar med i mitt tycke den mesta av smaken.
Skriv svar

Återgå till "Whiskey"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster