Göra Mäsk på chili
Göra Mäsk på chili
Hej kan hittills inte mycket om bränning Mäsk med mera.
Min tanke är att experimentera lite med olika smaker i spriten. Det första som dyker upp i huvudet är chili för jag älskar chili
Nu tänker jag inte att smaksätta i efterhand utan mera få med smak från mäsken .
Nu har jag heller ingen aning om det går att få någon god smak på detta sätt.
Tänkte göra typ 5 liters mäsksatser av varje sort och se vilket som blir godast.
Så min fråga är om man kan använda typ vad som helst i mäsken iställer för typ majs eller liknande.
Och vad bör jag mer ha i i så fall ska man ha socker faten man har frukter och jag skulle vilja veta lite hur mycket man har av varje del. Har sett en hel del recept men de är typ baserat på torkad majs och hästfoder
Är det någon som har lite erfarenheter av liknande maskar så tar jag gärna emot tips och recept och gärna då hur man gör den på bästa sätt för hyfsad alkoholhalt.
Tack på förhand //j
Min tanke är att experimentera lite med olika smaker i spriten. Det första som dyker upp i huvudet är chili för jag älskar chili
Nu tänker jag inte att smaksätta i efterhand utan mera få med smak från mäsken .
Nu har jag heller ingen aning om det går att få någon god smak på detta sätt.
Tänkte göra typ 5 liters mäsksatser av varje sort och se vilket som blir godast.
Så min fråga är om man kan använda typ vad som helst i mäsken iställer för typ majs eller liknande.
Och vad bör jag mer ha i i så fall ska man ha socker faten man har frukter och jag skulle vilja veta lite hur mycket man har av varje del. Har sett en hel del recept men de är typ baserat på torkad majs och hästfoder
Är det någon som har lite erfarenheter av liknande maskar så tar jag gärna emot tips och recept och gärna då hur man gör den på bästa sätt för hyfsad alkoholhalt.
Tack på förhand //j
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Göra Mäsk på chili
Deb smak och doft du har i mäsken kommer bara delvis över i destilleringen. Om du har en ren destillation kommer väldigt lite över. Om du inte har en ren destillation kommer din sprit att smaka räv.
Krydda spriten, inte mäsken.
Krydda spriten, inte mäsken.
Re: Göra Mäsk på chili
Det går som sagt var knappt att få nån smak alls på det viset.spyvingen skrev: Nu har jag heller ingen aning om det går att få någon god smak på detta sätt.
Re: Göra Mäsk på chili
Jaha tänkte mest eftersom alla gör olika recpet på mäsken så kommer det smaka olika och om det smakar olika borde det ju smaka det du har i mäsken
Men som sagt har ingen koll alls har bara googlat runt som en dåre
Kan nån tipsa om ett bra recept som man får ut mest av om det ändå inte kommer med smak så får jag smaksätta i efterhand
//J
Men som sagt har ingen koll alls har bara googlat runt som en dåre
Kan nån tipsa om ett bra recept som man får ut mest av om det ändå inte kommer med smak så får jag smaksätta i efterhand
//J
Re: Göra Mäsk på chili
Gör alla olika recept på mäsken? Det har jag inte sett.
Grejen är ju att när du destillerar så avskiljer du etanolen från andra ämnen i mäsken. Gör du "ren" sprit så får du bara ut smak- och luktämnen som har samma kompunkt som etanol. Det med högre kokpunkt stannar kvar i kokaren, det med lägre kokpunkt är det som du tar ut som heads.
När man gör destillat med smak så tar man ut ett lite bredare intervall av kokpunkt och får med lite mer smakämnen. Men det är inte alla mäsker som fungerar att destillera på det viset, generellt så bör mäsken vara drickbar redan innan destillering. De flesta spritsorter med smak får också mest smak av lagringen eller av kryddning, inte vid destillationen.
Förstår inte varför du googlat som en dåre när det här forumet har flera klistrade trådar som beskriver hur det fungerar. Eller iofs, om du INTE har letat här på forumet förstår jag varför du googlat som en dåre, det är inte lätt att hitta korrekt information via Google.
Grejen är ju att när du destillerar så avskiljer du etanolen från andra ämnen i mäsken. Gör du "ren" sprit så får du bara ut smak- och luktämnen som har samma kompunkt som etanol. Det med högre kokpunkt stannar kvar i kokaren, det med lägre kokpunkt är det som du tar ut som heads.
När man gör destillat med smak så tar man ut ett lite bredare intervall av kokpunkt och får med lite mer smakämnen. Men det är inte alla mäsker som fungerar att destillera på det viset, generellt så bör mäsken vara drickbar redan innan destillering. De flesta spritsorter med smak får också mest smak av lagringen eller av kryddning, inte vid destillationen.
Förstår inte varför du googlat som en dåre när det här forumet har flera klistrade trådar som beskriver hur det fungerar. Eller iofs, om du INTE har letat här på forumet förstår jag varför du googlat som en dåre, det är inte lätt att hitta korrekt information via Google.
Re: Göra Mäsk på chili
Haha har nog mest googlat som en dåre för allt möjligt som har med ämnet att göra men hittade hit och märkte att jag redan hade ett konto
Tänker ju på typ "The moonshiners" vissa kör majs vissa smaksätter med "Rye" (eller om det är en av huvud ingredienserna kanske) det var mest därför jag tänkte man kunde göra lite mer med just mäsken.
Tänker ju på typ "The moonshiners" vissa kör majs vissa smaksätter med "Rye" (eller om det är en av huvud ingredienserna kanske) det var mest därför jag tänkte man kunde göra lite mer med just mäsken.
Re: Göra Mäsk på chili
Jag har smaksatt vinglögg med Chili och det blir krutitgt och gott men ha inte i det för länge för då tar beskan över istället.
Lägg i Chili i spriten och provsmaka ofta.
Chili/lime kan nog vara en höjdare
Lägg i Chili i spriten och provsmaka ofta.
Chili/lime kan nog vara en höjdare
Re: Göra Mäsk på chili
En av mina tankar var chili/lime/koriander världens godaste blandning av smaker
Re: Göra Mäsk på chili
Hoppas det blir gott!
- jokkman
- Bryggmästare
- Inlägg: 302
- Blev medlem: tis dec 06, 2011 20:48
- Utrustning: Foait :-)
- Ort: Norrland
Re: Göra Mäsk på chili
Har själv inte provat chilmäsk men gjort cornflakes wiskey, rågbröds vodka, kornvodka och rom mäsk:)
Och det fungerar ypperligt att göra!
Du måste dock ha en apparat som fungerar att göra den typ av produkt som du funderar på.
När det gäller smaksatt sprit från mäsk så rekommenderar jag att du skaffar dig en förslagsvis fet-foa.
Läs i foa avdelningen, finns en hel del om smaksatt där. Förslaget av fet-foa är för att den är betydligt snabbare än den vanliga otto-foan.
Är du bara ute efter neutral (blank sprit) så finns det andra apparater som är mera lämpade.
Kan också nämna att jag gör gin med min foa
Kolla genom foa avdelningen och fråga när du läst på så får du garanterat hjälp på vägen.
Lycka till
Och det fungerar ypperligt att göra!
Du måste dock ha en apparat som fungerar att göra den typ av produkt som du funderar på.
När det gäller smaksatt sprit från mäsk så rekommenderar jag att du skaffar dig en förslagsvis fet-foa.
Läs i foa avdelningen, finns en hel del om smaksatt där. Förslaget av fet-foa är för att den är betydligt snabbare än den vanliga otto-foan.
Är du bara ute efter neutral (blank sprit) så finns det andra apparater som är mera lämpade.
Kan också nämna att jag gör gin med min foa
Kolla genom foa avdelningen och fråga när du läst på så får du garanterat hjälp på vägen.
Lycka till
Jag är inte en komplett idiot, vissa delar saknas......
Re: Göra Mäsk på chili
Tack för att du fick upp mina förhoppningar
Visste inte ens vad en FOA var när jag lånade utr. Men det råkar vara ett par FOA hemma men har för mig det är Otto (får kolla närmare på det när jag är vid datorn nästa gång
Satte en vanlig enkel Mäsk nu utan smak så jag lär mig bränna i första hand och får färdigt julsnapps en i tid
Kan jag använda typ turbojäst och mängden socker som står på även om jag har frukter i eller dra jag ta bort en del socker och ersätta med frukt?
Tänkte att man kan göra en 25l Mäsk och sedan bara hälla över i dunkar för att sedan lägga i frukter och smaker man vill ha och efter detta sätta ett vatten lås på varje duk och låta dom jäsa. Tänker jag fel då?
Tack på förhand
Visste inte ens vad en FOA var när jag lånade utr. Men det råkar vara ett par FOA hemma men har för mig det är Otto (får kolla närmare på det när jag är vid datorn nästa gång
Satte en vanlig enkel Mäsk nu utan smak så jag lär mig bränna i första hand och får färdigt julsnapps en i tid
Kan jag använda typ turbojäst och mängden socker som står på även om jag har frukter i eller dra jag ta bort en del socker och ersätta med frukt?
Tänkte att man kan göra en 25l Mäsk och sedan bara hälla över i dunkar för att sedan lägga i frukter och smaker man vill ha och efter detta sätta ett vatten lås på varje duk och låta dom jäsa. Tänker jag fel då?
Tack på förhand
- jokkman
- Bryggmästare
- Inlägg: 302
- Blev medlem: tis dec 06, 2011 20:48
- Utrustning: Foait :-)
- Ort: Norrland
Re: Göra Mäsk på chili
Se där, du har troligen "fått låna" ett par otta-foer (ca 20cm tot höjd och 6mm rör på sidorna)spyvingen skrev:Tack för att du fick upp mina förhoppningar
Visste inte ens vad en FOA var när jag lånade utr. Men det råkar vara ett par FOA hemma men har för mig det är Otto (får kolla närmare på det när jag är vid datorn nästa gång
Satte en vanlig enkel Mäsk nu utan smak så jag lär mig bränna i första hand och får färdigt julsnapps en i tid
Kan jag använda typ turbojäst och mängden socker som står på även om jag har frukter i eller dra jag ta bort en del socker och ersätta med frukt?
Tänkte att man kan göra en 25l Mäsk och sedan bara hälla över i dunkar för att sedan lägga i frukter och smaker man vill ha och efter detta sätta ett vatten lås på varje duk och låta dom jäsa. Tänker jag fel då?
Tack på förhand
Jag föredrar vinjäst till mina smaksättningar pga att den jästen generera mycket mindra "orenheter" i mäsken, använder 6kg socker för att få renare mäsk.
Även testat med 4kg, mindre produkt men riktigt fin produkt blir det
Har en apparat som tar 25l mäsk så jag gör 25l satser av mäsk (ca 27-30liter tot, använder en vanlig 30l vinhink)
Det går att alltid att kolla upp sockermängd mm i frukt osv som du tänker kasta i men mycket av recepten på forumen använder andra typer av jäst så i ditt fall skulle jag göra en mäsk på följande:
6kg socker
1 pkt vinjäst (går utmärkt med den så kallade, svagvinjästen "noname")
sätt i frukter/bär osv som du vill ha i och vänta sedan ca 3v innan du kokar.
Vill du har en härlig snaps till julen så tycker jag att du ska kolla på rågbrödsmäsk, finns i mäsk avdelningen.
För att få det av din mäsk du just gjort i ordning så koka en lös gröt av 1kg rågbröds skivor, låt gröten puttra i 10 min.
vänta tills den är ca 40grader och häll i den i din mäsk du just gjort.
(jag baserar detta på att du har gjort en 25-30 liters mäsk... rätta gärna mig om det är annat)
När du sedan kokar så spara bara "hjärta" av produkten, du märker när det slutar lukta aceton och börjar lukta "snaps".
sluta sedan samla när du märker att det börjar lykta lite "bränt" av produkten.
sammla i mindre glasburkar så att du inte "smittar ner" hjärtat med "huvud eller svans"
Späd produkten till ca 45% och om du tycker den är för start (i smaken) så kan du hälla produkten genom en "brita kanna"
Länk rågbrödsmäsk: http://bryggforum.nu/viewtopic.php?f=9&t=20568
länk, mina första försök med "rom mäsk": http://bryggforum.nu/viewtopic.php?f=9&t=20576
Har fått till rommen nu, smakar riktigt bra efter att den "efterpoleras" 1-2 gånger genom en "brita kanna" med modifierat filer fyllt med aktivt kol.
Det var lukten jag hade problem med på produkten, inte smaken...
Om du vill ha smak på "blank sprit" så kolla gärna efter "nuka produkt", man micrar produkten med kryddor i och silar av. Det blir en slags "snabblagring" som funkar riktigt bra!
länk, "nuka produkt" : http://bryggforum.nu/viewtopic.php?f=13&t=21269
Jag är inte en komplett idiot, vissa delar saknas......
Re: Göra Mäsk på chili
Hehe har läst lite av dina recept nu och verkar ju riktigt kul det här
Testar nog en ren denna gång och kanske nukar lite istället bara så jag vet potentialen på vad jag kan få och sedan börja mixtra med massa olika smaker med mera
Ska skaffa en riktig vinjett nästa gång
Kan jag häva ut typ 5-10l från det jag har efter 10dagar och sedan låta resten jäsa kvar?
Och måste jag då ha något jässtopp eller är det bara att koka det?
Tack för all din tid hittills lär komma mer frågor från mig som noob
Testar nog en ren denna gång och kanske nukar lite istället bara så jag vet potentialen på vad jag kan få och sedan börja mixtra med massa olika smaker med mera
Ska skaffa en riktig vinjett nästa gång
Kan jag häva ut typ 5-10l från det jag har efter 10dagar och sedan låta resten jäsa kvar?
Och måste jag då ha något jässtopp eller är det bara att koka det?
Tack för all din tid hittills lär komma mer frågor från mig som noob
- jokkman
- Bryggmästare
- Inlägg: 302
- Blev medlem: tis dec 06, 2011 20:48
- Utrustning: Foait :-)
- Ort: Norrland
Re: Göra Mäsk på chili
Har faktiskt aldrig provat att "tulla på mäsken" så jag vet faktiskt inte.....spyvingen skrev:Hehe har läst lite av dina recept nu och verkar ju riktigt kul det här
Testar nog en ren denna gång och kanske nukar lite istället bara så jag vet potentialen på vad jag kan få och sedan börja mixtra med massa olika smaker med mera
Ska skaffa en riktig vinjett nästa gång
Kan jag häva ut typ 5-10l från det jag har efter 10dagar och sedan låta resten jäsa kvar?
Och måste jag då ha något jässtopp eller är det bara att koka det?
Tack för all din tid hittills lär komma mer frågor från mig som noob
Det som är säkert är att du får med mera jästpartiklar i mäsken och av det sämre resultat.
Du kan ju prova att ha mäsken lite varmare, jäser lite fortare då med lite lägre % för att få den klar tidigare.
Nackdelen med det är att man då också får mera "oönskade biprodukter" i mäsken och resultatet blir sämre pga det....
Har läst någonstans att (tror det var mr svetsare") som testade silade sin mäsk genom kaffefilter och han fick riktigt klar mäsk med det trixet!
Du kan ju alltid prova med det och se vad som händer om du verkligen vill testa grejorna så snart som möjligt
Mitt tips är att du väntar in i det sista, går rätt fort ändå att köra 5liter
Jag är inte en komplett idiot, vissa delar saknas......
Re: Göra Mäsk på chili
Kliar redan i fingrarna
Men jag ska hålla ut så länge det går innan jul iaf.
Men jag ska hålla ut så länge det går innan jul iaf.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster