Äpplemäsk blir egenkryddad Calvados!?
Äpplemäsk blir egenkryddad Calvados!?
Ämnet är ställt som en fråga för att jag mest gissar nu!
om någon gjort något liknande så skicka gärna in lite feedback.
Jag använde allt äpple efter Fruns äpplemos kok!
Skal skrottar och rester samt lite extraäpple blev skållat och jästes sedan med Starkvinsjäst och socker, när jäsningen började började avta så skickade jag i några deciliter från en Turbojäst mäsk och lite extra socker (för att få upp lite mer %).
När jag inte orkade vänta längre så åkte allt ner i plastisen och ut har hittills kommit 2liter 55%igt äpplesmakande och ganska gott destilat!
Detta har jag hällt i en 2 litersflaska med patentkork och det ska nu få ligga och gotta sig tillsammans med lite extrarostade ekspån från pgw och egentillverkade ek kuber som har legat 2månader i ett lite för skarpt Körsbärsvin för att simulera sherryfat.
Vi får se hur länge jag kan låta det vara innan jag måste provsmaka
Vad tror ni som läser detta, kan det funka eller har jag precis startat en förstörelse process av helt ok äppledestillat??
Tacksam för feedback!
om någon gjort något liknande så skicka gärna in lite feedback.
Jag använde allt äpple efter Fruns äpplemos kok!
Skal skrottar och rester samt lite extraäpple blev skållat och jästes sedan med Starkvinsjäst och socker, när jäsningen började började avta så skickade jag i några deciliter från en Turbojäst mäsk och lite extra socker (för att få upp lite mer %).
När jag inte orkade vänta längre så åkte allt ner i plastisen och ut har hittills kommit 2liter 55%igt äpplesmakande och ganska gott destilat!
Detta har jag hällt i en 2 litersflaska med patentkork och det ska nu få ligga och gotta sig tillsammans med lite extrarostade ekspån från pgw och egentillverkade ek kuber som har legat 2månader i ett lite för skarpt Körsbärsvin för att simulera sherryfat.
Vi får se hur länge jag kan låta det vara innan jag måste provsmaka
Vad tror ni som läser detta, kan det funka eller har jag precis startat en förstörelse process av helt ok äppledestillat??
Tacksam för feedback!
Re: Äpplemäsk blir egenkryddad Calvados!?
Det låter väldigt gått och jag tror inte att du har misslyckats.
Du säger att ekspånet är extra rostat, se upp så att den inte är för länge i spriten.
Du får väl provsmaka när färgen blivit rätt och tala om hur det blev.
Du säger att ekspånet är extra rostat, se upp så att den inte är för länge i spriten.
Du får väl provsmaka när färgen blivit rätt och tala om hur det blev.
Re: Äpplemäsk blir egenkryddad Calvados!?
Har du någon ide på hur länge det kan vara??
Utan att förbinda dig till att jag kommer att uppnå ett perfekt resultat alltså!
Utan att förbinda dig till att jag kommer att uppnå ett perfekt resultat alltså!
Re: Äpplemäsk blir egenkryddad Calvados!?
Ok, läste på lite nu
Två till tre års lagring är vanligast.
Så jag tror inte att du behöver vara orolig för att "överlagra" den.
Vill du ha mer komplexitet i smaken så lagra den länge (-2 år)
Vill du ha en mer fräsch äppelsmak lagra i ca 6 mån och provsmaka.
Sen finns det ett sätt att fuska lite genom att värma alkoholen med ekspånet till ca 55 grader under en halv timme till timme har jag för mig. I stängd flaska.
Hur mycket har du?
Du kanske kan experimentera och lagra olika länge?
Två till tre års lagring är vanligast.
Så jag tror inte att du behöver vara orolig för att "överlagra" den.
Vill du ha mer komplexitet i smaken så lagra den länge (-2 år)
Vill du ha en mer fräsch äppelsmak lagra i ca 6 mån och provsmaka.
Sen finns det ett sätt att fuska lite genom att värma alkoholen med ekspånet till ca 55 grader under en halv timme till timme har jag för mig. I stängd flaska.
Hur mycket har du?
Du kanske kan experimentera och lagra olika länge?
Re: Äpplemäsk blir egenkryddad Calvados!?
Du kan ju pröva jokkmans mikrovågsugnsmetod. Verkar effektivt.
Re: Äpplemäsk blir egenkryddad Calvados!?
Tackar för dina ansträngningar!
Jag har ca:1,5liter som jag tänkte glömma bort ett tag så jag delar helst inte upp den.
Bara att hoppas att det blir drickbart om ett tag
Jag har ca:1,5liter som jag tänkte glömma bort ett tag så jag delar helst inte upp den.
Bara att hoppas att det blir drickbart om ett tag
Re: Äpplemäsk blir egenkryddad Calvados!?
När det gäller lagring med ek så är det ju ytan mot vätskan som påverkar, i ett fat är det fatets inside mot den totala volymen. Men kör man med spån eller kuber så blir ytan troligen relativt större och därmed kan man korta ner lagringstiden.
Så det du ska göra är typ att räkna ut "kvadratcentimeter ek per liter vätska". Tänk på att ett "hyvelspån" har två sidor, kuber har 6 sidor, men ett fat har bara en insida.
Så det du ska göra är typ att räkna ut "kvadratcentimeter ek per liter vätska". Tänk på att ett "hyvelspån" har två sidor, kuber har 6 sidor, men ett fat har bara en insida.
Re: Äpplemäsk blir egenkryddad Calvados!?
Öhh!
Jag skickade i typ en nypa!!?
Jag tror att jag får provsmaka in emellan istället.
Däremot så ska jag följa rådet på en av Whiskyflaskorna och räkna betydligt bättre.
Jag skickade i typ en nypa!!?
Jag tror att jag får provsmaka in emellan istället.
Däremot så ska jag följa rådet på en av Whiskyflaskorna och räkna betydligt bättre.
Re: Äpplemäsk blir egenkryddad Calvados!?
Det är därför jag tycker det är dumt att använda "sågspån", jag kör med täljspån istället, enklare att uppskatta ytan på dem:)
Med sågspån måste man nog testa sig fram hur mycket yta de motsvarar.
Med sågspån måste man nog testa sig fram hur mycket yta de motsvarar.
- jokkman
- Bryggmästare
- Inlägg: 302
- Blev medlem: tis dec 06, 2011 20:48
- Utrustning: Foait :-)
- Ort: Norrland
Re: Äpplemäsk blir egenkryddad Calvados!?
När du använder "sågspån" så använd dig av vikt/liter produkt. ex 5gram spån till 7dl produkt osv
Det sättet använder jag för att kunna återskapa smak av "tunna", dock så kör jag sågspån och produkt i micron också.
"Micro körningen" hjälper till att dra ut "smaken" från "sågspånen" på ett effektivt och snabbt sätt!
En av "hemligheterna" är att man ska skruva på locket på glasburken man "bakar i" efter micron så att det bildas vakum i den, det hjälper till att smaksätta.
Efter det låta produkten med spånen i kallna till rumstemperatur i remstemeperatur
Har även märkt att det är att bättre att använda ca 60% produkt, ger bättre effekt av smakerna oavsett om det är kryddor eller sågspån.
Jag använder mig av dessa spån: http://allt-fraktfritt.se/ekspan-at-20-25l-vin.html
(personligen så tycker inte jag att 15kr är värt att börja "snickra pinnar/stickor" för)
Lycka till
Det sättet använder jag för att kunna återskapa smak av "tunna", dock så kör jag sågspån och produkt i micron också.
"Micro körningen" hjälper till att dra ut "smaken" från "sågspånen" på ett effektivt och snabbt sätt!
En av "hemligheterna" är att man ska skruva på locket på glasburken man "bakar i" efter micron så att det bildas vakum i den, det hjälper till att smaksätta.
Efter det låta produkten med spånen i kallna till rumstemperatur i remstemeperatur
Har även märkt att det är att bättre att använda ca 60% produkt, ger bättre effekt av smakerna oavsett om det är kryddor eller sågspån.
Jag använder mig av dessa spån: http://allt-fraktfritt.se/ekspan-at-20-25l-vin.html
(personligen så tycker inte jag att 15kr är värt att börja "snickra pinnar/stickor" för)
Lycka till
Jag är inte en komplett idiot, vissa delar saknas......
Re: Äpplemäsk blir egenkryddad Calvados!?
Hur hittar du då jämförelsen mellan "lagring 6 månader på 180-liters fat" och mängden sågspån?
Har man ägnat en massa tid och pengar till att göra en mäsk och sen destillera den så vill man ju direkt kunna efterlikna de riktiga lagringsförhållandena. Ska man hålla på och "nuka" i mikron kan man ju lika gärna köra essens?
Har man ägnat en massa tid och pengar till att göra en mäsk och sen destillera den så vill man ju direkt kunna efterlikna de riktiga lagringsförhållandena. Ska man hålla på och "nuka" i mikron kan man ju lika gärna köra essens?
- jokkman
- Bryggmästare
- Inlägg: 302
- Blev medlem: tis dec 06, 2011 20:48
- Utrustning: Foait :-)
- Ort: Norrland
Re: Äpplemäsk blir egenkryddad Calvados!?
” lagring 6 månader på 180-liters fat”latmasken skrev:Hur hittar du då jämförelsen mellan "lagring 6 månader på 180-liters fat" och mängden sågspån?
Har man ägnat en massa tid och pengar till att göra en mäsk och sen destillera den så vill man ju direkt kunna efterlikna de riktiga lagringsförhållandena. Ska man hålla på och "nuka" i mikron kan man ju lika gärna köra essens?
Gör man dryck i dom mängderna (180 liter) så är det enligt mig inte ”personligt bruk” vi pratar om. Jag pratar om ”personligt bruk” och hur man på ett enkelt sätt (enligt mig) kan skapa en produkt med ekfatskaraktär och inte måste vänta upp till 2-3år (eller mer) på en färdig produkt. Även att man inte behöver göra och sedan lagra ex 20 liter bara för att testa om det blev bra, utan att man kan göra en eller flera flaskor på relativt kort tid och efter behov.
Gram/liter produkt är empiriska erfarenheter som jag har fått genom att testa/utvärdera och dokumentera. Har även pratat med andra ”nukare” runt om i världen om detta och deras erfarenheter osv.
Man kan tyvärr inte läsa sig till allt, ibland så måste man "testa sig fram", dokumentera och lära sig av misstag/testerna för att komma i mål eller få verifierat att det inte funkar/blir bra.
Teori är alltid bra att ha i grunden men i slutändan så är det den "praktiska biten" som man har i flaskan när man är färdig.
Det är inte riktigt samma sak att hälla i essens som att ”nuka”, om det vara samma sak skulle inte då ex all whiskey bara vara gjord på essenser, det går ju fortare/blir billigare/tjänar mera pengar….? (bara en fundering…)
Men detta är bara mina åsikter och erfarenheter, känns dom alldeles för tokiga så behöver man ju inte prova/lyssna på mig
När vi pratar om att "nuka" så är det enligt mina (och flertalet andras) smaklökar tillräckligt med 5gram ekspån till ca7dl 60%produkt, späd sedan den färdiga produkten med vatten till önskad %.
Men nu pratar vi om personlig smak, den skiljer sig mellan var mans smaklökar
Jag jobbar inte alltid efter att få en exakt kopia av ref produkten utan att få en produkt som jag gillar, sätta min prägel på det jag tillverkar är en av mina "morötter"
Jag är inte en komplett idiot, vissa delar saknas......
Re: Äpplemäsk blir egenkryddad Calvados!?
Du missförstår mig. De stora tillverkarna lagrar på den typen av fat, så om jag vill efterlikna deras lagring så måste jag se till att få lika många "kvadratcentimeter ek per liter" som det blir i ett ekfat.jokkman skrev: ” lagring 6 månader på 180-liters fat”
Gör man dryck i dom mängderna (180 liter) så är det enligt mig inte ”personligt bruk” vi pratar om.
Jag pratar alltså om att försöka göra "på rätt sätt" fast med mindre volymer.
Du pratar om att "försöka få fram en liknande smak men med andra metoder".
Varför är då inte all whiskey gjord genom nukning? Det går ju fortare och blir billigare än att hålla på och krångla med att lagra i flera år?Det är inte riktigt samma sak att hälla i essens som att ”nuka”, om det vara samma sak skulle inte då ex all whiskey bara vara gjord på essenser, det går ju fortare/blir billigare/tjänar mera pengar….? (bara en fundering…)
Varför eklagra när man kan nuka? Varför nuka när man kan köra med essens? Ser du den röda tråden?
Re: Äpplemäsk blir egenkryddad Calvados!?
Jag har en del Whisky som jag kan laborera med när det kommer till Nukening men Calvadosen får vara långtidslagring på.
De flakes som du hänvisade till Jokkman har även jag hemma men jag valde de extrarostade till detta för att få lite mer smak!!
Eftersom jag är total novis på området så kan jag ha ställt till det lite i och med det men är det inte så att man kan lagra bort lite för kraftiga röktoner eller Ektoner i spriten?
Mjuknar det inte med tiden så som vin gör?
Vad gäller essensWhisky så har jag en rökig och en MaltWhisky som stått sedan strax innan Jul och det kan man nog bekämpa ogräs med men det smakar Fotogen om jag ska vara ärlig.
Kanske ska man Destillera om det för att bli av med "Smaken" för det var innget kul att smutta på .
Kan bara hoppas att mitt hemmalagrade från stark stark Öl blir trevligare.
De flakes som du hänvisade till Jokkman har även jag hemma men jag valde de extrarostade till detta för att få lite mer smak!!
Eftersom jag är total novis på området så kan jag ha ställt till det lite i och med det men är det inte så att man kan lagra bort lite för kraftiga röktoner eller Ektoner i spriten?
Mjuknar det inte med tiden så som vin gör?
Vad gäller essensWhisky så har jag en rökig och en MaltWhisky som stått sedan strax innan Jul och det kan man nog bekämpa ogräs med men det smakar Fotogen om jag ska vara ärlig.
Kanske ska man Destillera om det för att bli av med "Smaken" för det var innget kul att smutta på .
Kan bara hoppas att mitt hemmalagrade från stark stark Öl blir trevligare.
Re: Äpplemäsk blir egenkryddad Calvados!?
Jag har fått lära mig att whisky förändras inte efter att den har tappats på flaska.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster