Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Förstärka öl inför Whiskytillverkning?

Allt om whiskey/whisky
Martin73
Bryggmästare
Inlägg: 377
Blev medlem: sön sep 15, 2013 12:28
Ort: Pissekollen

Förstärka öl inför Whiskytillverkning?

Inlägg av Martin73 »

Jag funderar på om jag kan använda min första sats med Persikosmakande sprit till att öka % på den ölsats som jag tänkte destillera till Whiskyprojektet som har dragit igång allt detta med Superplastis hemmavid.
Är det helgalet att använda det som håller lite lägre styrka 20-25% med tanke på att ölsatsen nog ligger på runt 4,5%???

Tacksam för input.
Anubis
Bryggmästare
Inlägg: 259
Blev medlem: ons feb 26, 2014 21:28
Ort: fjollträsk

Re: Förstärka öl inför Whiskytillverkning?

Inlägg av Anubis »

Klart att du kan blanda men du kommer att få en sprit som kommer att smaka av både malt och persika. Är det riktig persikobrännvin eller essens sprit? Om du inte vill ha persikosmaken så är det ju bara att kola spriten innan du blandar ihop det med ölet.
Martin73
Bryggmästare
Inlägg: 377
Blev medlem: sön sep 15, 2013 12:28
Ort: Pissekollen

Re: Förstärka öl inför Whiskytillverkning?

Inlägg av Martin73 »

Ok!
Så det förstör troligen inte möjligheten till Whisky ändå!
Att jag skulle få med lite av Persikosmaken misstänkte jag men eftersom spriten är bränd från ett lite misslyckat försök till Persiko/Päronvin och smaken av Persika inte är jättestark efter bränningen så antar jag att det bara är delar av den smaken som följer med i Whiskybränningen och att en del stannar i ölmäsken.
Vad resultatet blir i slutändan ska bli väldigt intressant, kanske lite fruktig bas att eka under några år :)
Anubis
Bryggmästare
Inlägg: 259
Blev medlem: ons feb 26, 2014 21:28
Ort: fjollträsk

Re: Förstärka öl inför Whiskytillverkning?

Inlägg av Anubis »

Vilken typ av brännare har du tänkt att använda?
Jag brände ut en ölsats förut och då använde jag en kolonn men då fick jag en sprit som var ganska neutral, vilket egentligen var meningen. Med en svag smak av malt.
Martin73
Bryggmästare
Inlägg: 377
Blev medlem: sön sep 15, 2013 12:28
Ort: Pissekollen

Re: Förstärka öl inför Whiskytillverkning?

Inlägg av Martin73 »

Kanske inte det mest ultimata för ändamålet men det enda jag har tillgång till!
Superplastis mao.
Tanken är väl att lagra fram mycket smak med hjälp av ek och tid hoppas jag!!
Anubis
Bryggmästare
Inlägg: 259
Blev medlem: ons feb 26, 2014 21:28
Ort: fjollträsk

Re: Förstärka öl inför Whiskytillverkning?

Inlägg av Anubis »

Ja mycke smak lär du få med med tanke på att du får väl ut ca 50-55% -ig sprit.
Men du kan inte ta cuts så du får med head och tails i spriten.
Har du övervägt att kanske göra en spiralis. Den är ganska lätt att göra och du kan ta cuts samt du kan få ut högre %.
Eller bara en enkel potstill.
Martin73
Bryggmästare
Inlägg: 377
Blev medlem: sön sep 15, 2013 12:28
Ort: Pissekollen

Re: Förstärka öl inför Whiskytillverkning?

Inlägg av Martin73 »

Frugan tog mig i örat redan vid Superplastis och jag blev kallad Redneck osv så jag ligger lite på minus för tillfället 8)
Att utveckla detta är fel tidpunkt så superplastis it is!!
Martin73
Bryggmästare
Inlägg: 377
Blev medlem: sön sep 15, 2013 12:28
Ort: Pissekollen

Re: Förstärka öl inför Whiskytillverkning?

Inlägg av Martin73 »

Hittills så har jag bara lyckats få 37% och det gick snabbt nedåt,, vad är problemet då??
Jag misstänker att det antingen är att det är för varmt i utrymmet eller att `mäsken´håller för dåligt med % från start,, kanske en blandning av de tu??
Anubis
Bryggmästare
Inlägg: 259
Blev medlem: ons feb 26, 2014 21:28
Ort: fjollträsk

Re: Förstärka öl inför Whiskytillverkning?

Inlägg av Anubis »

Är inte direkt en hejare på plastis men har du kollat att tempen inte är för hög i koket samt som du sa att kylningen kanske inte är så bra.
Kan du ställa ut den? Balkong eller uteplats? för nätterna har ju blivit kallare nu. Sen så stör den kanske flickvännen mindre när den är utom synhåll. :roll:
Är det inte modernt att vara Redneck :)
Bästa sättet att få henne att gilla det du gör är att få henne delaktig i din hobby.
Om hon gillar vin kanske ni skulle välja ut en vinsats tillsammans (dvs hon) osv :wink:
Martin73
Bryggmästare
Inlägg: 377
Blev medlem: sön sep 15, 2013 12:28
Ort: Pissekollen

Re: Förstärka öl inför Whiskytillverkning?

Inlägg av Martin73 »

:) Jo hon gillar vin!
men jag tillverkar redan i en takt så jag snart får bygga ut :lol:
Destillering är hon inte lika het på :| men jag gillar ju Whisky!!
Jag kommer vänta med nästa omgång tills det är betydligt kallare ute så löser det sig nog :thumbup:
Martin73
Bryggmästare
Inlägg: 377
Blev medlem: sön sep 15, 2013 12:28
Ort: Pissekollen

Re: Förstärka öl inför Whiskytillverkning?

Inlägg av Martin73 »

Hur hade det funkat att köra en öl laddning med Coopers Stout med medföljade jäst och sedan vidarejäsa det med Turbojäst och socker för att öka %?
Jag tycker att det borde behålla lite ölkaraktär på det Plastisrenade ändå och samtidigt får man lite sprit med skaplig % på!!
Eller blir det bara Rävgift av det??
Martin73
Bryggmästare
Inlägg: 377
Blev medlem: sön sep 15, 2013 12:28
Ort: Pissekollen

Re: Förstärka öl inför Whiskytillverkning?

Inlägg av Martin73 »

Efter att ha testat en Willes Turbo så har jag ungefär 5 liter 50% sprit och vidare håller det runt 38% så troligt är att jag hade kunnat få ut en bra laddning till Whiskylagringen om jag låter en Coopersladdning jäsa med under hela turen och använder WillesTurbojäst igen.
Det jobbiga är att inte veta hur det ska smaka när man börjar lagringen :shock:
Lite svårt att gissa vad som ska till i lagringen då??
Rostad Ek och Körsbärsvins lagrad Ek är det jag siktar på!
Har ni några åsikter om det??
Martin73
Bryggmästare
Inlägg: 377
Blev medlem: sön sep 15, 2013 12:28
Ort: Pissekollen

Re: Förstärka öl inför Whiskytillverkning?

Inlägg av Martin73 »

Igår blev Flädermäsken färdig och Superplastisen startades så medan den puttrar startade jag nästa projekt som är den Turbojästa Coopers stouten för att tillverka första försökets Whisky :)
7 kilo socker
1 Coopersats (Stout)
Vatten upp till 25 liter
Willes Turbojäst.

Resultat än så länge!
Kladdigt nedskummat golv i 25% av badrummet , inte en helt imponerad fru, ont i knäna efter en morgonskrubbning av golvet och en uppdelad Jässats eftersom jäshinken tydligen blev för liten när satsen fick en annan jäst :shock:
Tur att det blev en lugn morgon med Lucia firande

Ska bli intressant att fylla på jästnäring nummer 2 idag !!
på förpackningen står det att man ska vara försiktig för det skummar kraftigt :roll:
Martin73
Bryggmästare
Inlägg: 377
Blev medlem: sön sep 15, 2013 12:28
Ort: Pissekollen

Re: Förstärka öl inför Whiskytillverkning?

Inlägg av Martin73 »

Inte f-n vågar jag dra i näringen i dag!!
Jag har nu 3 hinkar och det låter som ett Lok i badrummet!
Dottern ringde mig och sa att det lilla röda locket var upp i taket och vände när hon hade kommit hem från skolan så här är det högtryck..

Får kolla imorgon om man vågar ge näringen..annars vänta mer.
Skriv svar

Återgå till "Whiskey"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster