Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Whisky för första gången.

Allt om whiskey/whisky
Användarvisningsbild
smygbrännarn
Bryggmästare
Inlägg: 211
Blev medlem: fre sep 13, 2013 19:58

Whisky för första gången.

Inlägg av smygbrännarn »

Jaha då ska det bli av att göra whisky för första gången då jag helt enkelt blivit biten av hemtillverkning av sprit för eget bruk.

Tidigare har jag använt en gammal Lab master men nu fått ut riktigt bra neutral vodka ur min VM-E-ARC så nu ska jag ta steget till att göra ädel destillat.

Tänkte använda denna tråd till att föra lite dagbok över hur det går och då jag aldrig provat så är tips och råd givetvis uppskattat då det kan resultera i
att det blir mindre av ett fiasko.

MVH Smygbrännarn
Användarvisningsbild
smygbrännarn
Bryggmästare
Inlägg: 211
Blev medlem: fre sep 13, 2013 19:58

Re: Whisky för första gången.

Inlägg av smygbrännarn »

I detta skede så är malten beställd.
Då planen är att göra en rökig singel Malt så är det
en torvrökt malt som inväntas.

Min utrustning i detta skedet består av ett rostfritt kärl på 100 liter
med en elpatron på 2*3 kilowatt samt en Tor hammare som fungerar som stripper. Samt givetvis jäs kärl.

en fundering jag grunnat på är om man kan ta ut en del heads
med hammaren innan man börjar köra dvs att man kör med stängd ventil
en timme som man gör när man tar ut vodka eller är det bra dumt?

Mvh Smygis
Användarvisningsbild
smygbrännarn
Bryggmästare
Inlägg: 211
Blev medlem: fre sep 13, 2013 19:58

Re: Whisky för första gången.

Inlägg av smygbrännarn »

Då var den första mäsken satt. Blev bara 25 liter då jag vill prova först
för att sedan öka på.

Mäsken blev på 6 kg whisky malt så vi får se hur den blir.
I detta läge provar jag med vanlig bak jäst för att se hur det
blir.

Har även whisky jäst hemma men ville prova denna nu.

Detta försök kommer jag att bränna med en stripper utan packning med 2 eller 3 destillationer.
Nästa gång blir det att prova med 3 st preformed plates som jag håller
på och bygger.

Jag kommer att strippa med malten i under detta försök då jag prövar att ha ett kärl med nät över och under i kokkärlet där malten ska vara.

Mvh Smygis
Användarvisningsbild
smygbrännarn
Bryggmästare
Inlägg: 211
Blev medlem: fre sep 13, 2013 19:58

Re: Whisky för första gången.

Inlägg av smygbrännarn »

Ja då var första whiskyn tillverkad.
Det hela slutade på cirka 2,4 liter 75% sprit av det hela.
Har ingen aning om det är bra eller dåligt resultat men jag väntar med spänning på resultatet av lagringen.

Givetvis blev det en riktigt snabblagring av en slurk med riktigt mycket ek ok
resultatet blev ju ingen Lagavulin direkt men är faktiskt jäkligt bra whisky.

Om jag skulle sätta fingret på någon sort som den påminner mycket om så är det nog Ancnoc eller Oban (stavning?) och det är ju inget som man behöver skämmas för direkt, dock så är doften bra mycket sämre men jag hoppas att lagringen kan fixa lite av det men jag tror nog att det kan bero på lite mycket tail i blandningen så vi får se med det.

Så av någon anledning så smakar den bra men det finns något störande i doften.

Värt att nämna är även att jag inte hade fått i ordning mitt kärl så att jag kunde strippa med malten i så jag fick sila av den innan kok.

Nästa mäsk kommer att sättas under helgen och då blir det 50 liter + malt
så det ska bli spännande.
Har även av några nära bekanta beställt 25kg Gotländsk malt avsett för
den där heliga drycken Gotlands Dricke som jag faktist gillar.

Den malten är jäkligt rökig så det ska bli intressant men det blir en senare historia.

Om någon har tips och råd så posta gärna då detta var första gången.
Nu är insats grytan färdig så nästa kok blir med malten i under kok

Mvh Smygis
flopsy
Färsk jäst
Inlägg: 7
Blev medlem: tis feb 11, 2014 18:45

Re: Whisky för första gången.

Inlägg av flopsy »

Spännande! Vad använder du för recept till mäsken?
Användarvisningsbild
smygbrännarn
Bryggmästare
Inlägg: 211
Blev medlem: fre sep 13, 2013 19:58

Re: Whisky för första gången.

Inlägg av smygbrännarn »

Jag använde mig av Whiskymalt från maltmagnus samt och vanlig bakjäst.
Dock så är jag lite osäker på smakerna nu då det var olagrad whisky som jag avsmakade som endast legat med mycket ek under kort tid så jag är nyfiken på vad som händer under lång lagring.
Smakerna är ju än så länge ganska råa då det är 65% samt att jag hoppas på att de mjuknar till sig under lagringen.

Är ju till trots första gången jag testar så det finns utrymme för misstag både i recept samt handhavande och även smak då jag har andra referenser efter dagens provsmak.

Mvh Smygis
Användarvisningsbild
smygbrännarn
Bryggmästare
Inlägg: 211
Blev medlem: fre sep 13, 2013 19:58

Re: Whisky för första gången.

Inlägg av smygbrännarn »

Idag blev det strippning av 25 liter öl.
tror mer på denna då ölet helt enkelt var mycket godare och det märkes även under strippet då det smakade mer rätt.

Jag ska ju inte klaga på det andra då det har artat sig väldigt väl under lagring men det blev nog något knas under jäsningen eller något för detta smakade verkligen bra för att vara o humlat.

Ska bli kul att destillera detta och lagra då jag tror stenhårt på det.

Nu är dessutom maltpipan färdig så nu har jag ett öl bryggverk som råkar ha en mejerikoppling i toppen av locket :D

Mvh Smygis
scaryeyes
Brygguru
Inlägg: 1406
Blev medlem: tis sep 16, 2008 12:05
Ort: Finja

Re: Whisky för första gången.

Inlägg av scaryeyes »

Hur mäskade du malten? Lite intressant vilken temp man kör på. Man behöver ioförsig inte mycket restsötma, men det kanske är bra att ha ändå? Och vilken vörtstyrka? Man vill kanske göra så stark mäsk det går? Typ mäska 15 kg malt i 68 grader till 25 liter färdig mäsk? bör ju ge typ 15%. Fast kan ju gå ner 2-3 grader för å va på säkra sidan. Man vill ju inte ha rom.
Att hantera bakfylla är ett helt liv av erfarenhet...
Skriv svar

Återgå till "Whiskey"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster