Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

bränna fatöl = whiskey??

Allt om whiskey/whisky
diniroo
Turbojäsare
Inlägg: 37
Blev medlem: tis mar 19, 2013 13:35

bränna fatöl = whiskey??

Inlägg av diniroo »

jag har gått runt och funderat på en sak ganska länge nu och skulle verkligen uppskatta svar!

vad skulle hända om man brännde 10L fatöl 2.8%?

vet att det inte skulle ge mycket sprit eftersom det är så svag vättska men skulle det funka och bli drickbart? blir det whiskey liknande i så fall eller vad skulle det bli som tror ni :O??
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4506
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: bränna fatöl = whiskey??

Inlägg av latmasken »

I princip ja, men det blir ju alltså typ 7 dl 40%-ig sprit.

Men om det blir drickbart...?
AirQ
Admin
Inlägg: 485
Blev medlem: tor mar 28, 2013 16:54

Re: bränna fatöl = whiskey??

Inlägg av AirQ »

känns inte som den mest ekonomiska varianten för att få lite ful whiskey heller.
(klart har du ett par flak med 2.8or som du inte vill dricka så är det väll en sak)

10L öl = 7dl sprit
10L öl = 20st 50cl eller ca 30st 33cl

vet förvisso inte vad folkisar kostar idag men gissar på att de ligger runt 10kr/st?

Detta med jobb kommer alltså kosta dig runt 200-300kr för att få ut lite whiskey som du kan köpa bättre och lika dyrt/billigt på bolaget förmodligen :)
Learning by doing is the shit
diniroo
Turbojäsare
Inlägg: 37
Blev medlem: tis mar 19, 2013 13:35

Re: bränna fatöl = whiskey??

Inlägg av diniroo »

AirQ skrev:känns inte som den mest ekonomiska varianten för att få lite ful whiskey heller.
(klart har du ett par flak med 2.8or som du inte vill dricka så är det väll en sak)

10L öl = 7dl sprit
10L öl = 20st 50cl eller ca 30st 33cl

vet förvisso inte vad folkisar kostar idag men gissar på att de ligger runt 10kr/st?

Detta med jobb kommer alltså kosta dig runt 200-300kr för att få ut lite whiskey som du kan köpa bättre och lika dyrt/billigt på bolaget förmodligen :)
ett flak fatöl (24st) ligger på 60kr + pant så blir ju inge vidaqre dyrt men tänkte mer i stil med att de inte kan finnas ämnen ifrån fabriken däri som gör de "giftigt" att bränna och dricka av det?

alltid varit nyfiken på om det skulle gå att köpa öl på afären, bränna den och sedan dricka den utan att bli förgiftad (smaken är ju dock en annan femma)
Användarvisningsbild
aqua vitae
Admin
Inlägg: 1917
Blev medlem: tor jan 22, 2009 10:55
Utrustning: Jäsrör
Kontakt:

Re: bränna fatöl = whiskey??

Inlägg av aqua vitae »

Nej då, det är inget giftigt i öl förutom just alkohol då, men det är i regel ganska önskad ;-)
Däremot har du humle i öl, vilket ger en oönskad bitter smak till whiskyn. Whiskymäsk är detsamma som ohumlad öl.
diniroo
Turbojäsare
Inlägg: 37
Blev medlem: tis mar 19, 2013 13:35

Re: bränna fatöl = whiskey??

Inlägg av diniroo »

aqua vitae skrev:Nej då, det är inget giftigt i öl förutom just alkohol då, men det är i regel ganska önskad ;-)
Däremot har du humle i öl, vilket ger en oönskad bitter smak till whiskyn. Whiskymäsk är detsamma som ohumlad öl.
ahhh okej tack för svaret :D!
diniroo
Turbojäsare
Inlägg: 37
Blev medlem: tis mar 19, 2013 13:35

Re: bränna fatöl = whiskey??

Inlägg av diniroo »

aqua vitae skrev:Nej då, det är inget giftigt i öl förutom just alkohol då, men det är i regel ganska önskad ;-)
Däremot har du humle i öl, vilket ger en oönskad bitter smak till whiskyn. Whiskymäsk är detsamma som ohumlad öl.
kom på en till fråga jag tänkte kika om du kunde svara på..

vad tror du det blir för dricka/hur trror du det smakar om man skulle blanda låt oss säga 3l köpt öl och 2l köpt rekkorderling cider och brännde det :O?

lät bara som en spännande ide så undrar hur/vad det skulle kunna tänkas bli :O?
Användarvisningsbild
aqua vitae
Admin
Inlägg: 1917
Blev medlem: tor jan 22, 2009 10:55
Utrustning: Jäsrör
Kontakt:

Re: bränna fatöl = whiskey??

Inlägg av aqua vitae »

Absolut ingen aning... :unsure:
diniroo
Turbojäsare
Inlägg: 37
Blev medlem: tis mar 19, 2013 13:35

Re: bränna fatöl = whiskey??

Inlägg av diniroo »

aqua vitae skrev:Absolut ingen aning... :unsure:
hmm okej..intressant.. kanske tåls att testa bara för att o.O
Användarvisningsbild
stillton
Brygguru
Inlägg: 2400
Blev medlem: ons mar 04, 2009 18:20
Utrustning: välutrustad...

Re: bränna fatöl = whiskey??

Inlägg av stillton »

rent generellt så skulle jag se det som en dålig idé, eftersom fruktdestillat och whisky kräver att man tar olika cuts för att att få ut en bra slutprodukt. där konjaken har mycket mer heads som man vill bort, medan man med whiskyn vill behålla en del av heads som antagligen drunknar i det man vill ta bort från fruktdestillatet.

kolla exempelvis på sidan 62 i detta dokument: http://www.milehidistilling.com/content ... eebook.pdf

där ser du en grov skattning över hur mycket "finkel" det finns i olika destillat.

Det experimenteras en hel del med humlad whiskey i USA. men dom blandar inte i humlen förrän vid den sista körningen (normalt körd 2ggr i potstill), eftersom den rätta humlekaraktären inte kommer fram om det körs direkt i mäsken. mycket av dom smaker man vill ha ut från humlen hamnar alltså i heads och tails om det är humlat redan från början.
om du vill läsa mer om det så skulle jag rekommendera boken "Alt Whiskeys" av Darek Bell.

Jag har också läst om folk som provat att bränna misslyckade ölbryggningar, och om jag minns rätt så var väl betyget att det inte alls blev någon bra whiskey, men att det gick bra att köra det i kolonnbrännaren sen för att få ut neutral sprit utan smak av humle.
scaryeyes
Brygguru
Inlägg: 1406
Blev medlem: tis sep 16, 2008 12:05
Ort: Finja

Re: bränna fatöl = whiskey??

Inlägg av scaryeyes »

Kan berätta en grej som hamnar bra i denna tråden.
Jag har en vän som åxå brygger öl. Ganska mycket öl. Och vin. och allt annat man kan komma på att brygga som trädgården ger och ingrediensbutikerna....

Nu är det så att han brygger så pass stora mängder och är ganska kräsen vad gäller slutprodukt, så om något inte blir som det är tänkt, så vaskas det. I en 25 liters dunk! Även alla småslattar från flaskor som har karbonerats på glas.
Sen händer det att han matar dunken med lite socker emellanåt. Det vildjäser, bakteriejäser och möglar i dunken.
När dunken är full, så bär han hem den till en ljusskygg vän som bränner ur den.
Brännvinet används som tinktursprit etc. MEN!!!!! Jag har smakat den! SATAN vilken god snaps! Mycket len med liten sötma som vissa brännvinssorter frambringar och en mycket god och rund smak helt enkelt.

Så visst går det att bränna fatöl...... Men brygg den själv först!
Att hantera bakfylla är ett helt liv av erfarenhet...
Skriv svar

Återgå till "Whiskey"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster