Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

recept

Allt om sprit med smak, t ex whisky, rom, brandy
rockabilly93
Newbie
Inlägg: 1
Blev medlem: sön apr 21, 2013 23:15

recept

Inlägg av rockabilly93 »

tjena e ny po detta me bryggande men kör po en plastbrännare o ja letar efter ett bra recept som ger god smak o hög % halt då ja misslyckats me mina andra blandningar som smaka skit.
Rock on Forever!!!
Användarvisningsbild
Andy
Moderator
Inlägg: 1028
Blev medlem: lör aug 23, 2008 11:43

Re: recept

Inlägg av Andy »

Vi behöver nog lite mer att gå på..

Vad vill du tillverka? Vodka, Whiskey, Rom... ?

Eftersom du har en plastbrännare antar jag att du vill göra vanlig neutral sprit. Anledningen till att det smakade skit var antagligen för att du slarvade med kolreningen.

Ifall det är det du vill tillverka så räcker det med socker, jäst och vatten. Kör mäsken i apparaten och kola noga.
sirguran
Turbojäsare
Inlägg: 39
Blev medlem: ons maj 14, 2014 18:22
Utrustning: bil

Re: recept

Inlägg av sirguran »

här är lite recept som jag brukar göra:

Potatis
1
.
Slice 4kg potatoes (after peeling!) cover with water and bring to the boil.
Add contents of the Still Spirits 4g amylase sachet (do not use standard
brewers amylase because it won’t be temperature tolerant) and gently
simmer for 30 mins stirring frequently. Remove from heat then add 4.5kg
dextrose, stir to dissolve and allow to cool to between 50–60C.
2
.
Transfer the entire contents into a fermentation bucket (no need to strain)
then top up to 25 Litres with cold water, stir to mix and allow to cool to
below 25C.
3
.
Add Turbo Carbon – this is important to absorb impurities produced by the
yeast during fermentation.
4
.
Add the Vodka Yeast and leave to ferment for 7 days at ideally 18 – 22C.
Lower temperatures are fine down to 15C but will double fermentation time.
Higher temperatures should be avoided if possible because will increase
o
ff
-flavour and aroma production of the yeast. Using any starch source will
create excessive foaming so place somewhere appropriate and don’t use
an airlock (just rest fermenter lid loosely on bucket). During fermentation
the AG enzyme (already contained within the Vodka Yeast sachet) will finish
the job of converting the starch into fermentable sugars to maximise your
yield.
5
.
After fermentation, add Turbo Clear to remove >99% of the solids (spent
carbon / yeast cells and other fermentation solids). Don’t worry if the wash
remains hazy after treatment with Turbo clear – it’s more important that the
wash doesn’t sit on the spent yeast and solids for >24hrs rather than trying
to remove the last 1% solids...so go ahead and distil the wash 1 day after
adding Turbo clear even if still hazy.
6
.
Distil the clear wash after siphoning o
ff
the sediment. For potato vodka the
perfect still will produce alcohol at between 84% and 88%abv – the Turbo
500 still can be used but should be run for only 2
½
to 3 hours to achieve
this lower alcoholic strength. (Operating temperature will be about 650C)
7
.
Once you’ve collected your distillate, dilute to 50%abv with good quality
water then hold for three days in a 10L bucket adding one further sachet of
Turbo Carbon. Stir twice daily then allow the activated carbon to settle on
day 3 before fine filtering. Do not pass through activated carbon column
filter as this will remove too much of the character from your vodka.
8
.
Dilute to 40%abv with good quality water, bottle and leave to smooth for at
least 1 month
sirguran
Turbojäsare
Inlägg: 39
Blev medlem: ons maj 14, 2014 18:22
Utrustning: bil

Re: recept

Inlägg av sirguran »

For a rich, full-bodied and complex vodka with a distinctive grain character.
Follow instructions exactly as above but using 4kg crushed wheat grain or
whole wheat flakes instead of 4kg potatoes except ensure a 10 litre boil volume
otherwise the liquid will be too thick when it reaches the ‘gelation point’ at
around 70C.

gör bara som potatis receptet som jag postade precis
Skriv svar

Återgå till "Destillat med smak"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster