bryggforum.nu

Sveriges största forum för hembryggare.

* REGLER   * Logga in   * Bli medlem   * FAQ    * Sök
Allt f�r din hembryggning
Aktuellt datum och tid: tor nov 23, 2017 9:44

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]




Ny tråd Svara på tråd  [ 9 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: tis okt 25, 2016 20:10 
Offline
Bryggare

Blev medlem: ons feb 19, 2014 9:36
Inlägg: 173
Hur får man fram tjärsmaken i whisky?
Nu har jag ju inte planer på att koka själv, men då jag druckit öl med kraftig tjärsmak så blir man lite nyfiken.
Är det fatet eller processen som ger smaken?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: ons okt 26, 2016 9:09 
Offline
Brygguru

Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57
Inlägg: 3869
Vad jag förstått så får whisky sin mesta färg och smak från fatlagringen. Det är väl därför som whisky som lagrats länge anses finare.

När det gäller öl är det väl istället malten som ger smaken. Men jag tror även whisky får en del av röksmaken från rökt malt.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: ons okt 26, 2016 20:11 
Offline
Bryggare

Blev medlem: ons feb 19, 2014 9:36
Inlägg: 173
Vad händer om man hårdröker malten med tjärhaltig ved?
Kan nog ordna fram lite tall att röka malten med nästa gång jag mältar.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: ons okt 26, 2016 20:20 
Offline
Brygguru
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons jan 07, 2009 15:45
Inlägg: 3368
Torvrökt malt alternativt rökt på något annat sätt ger det som du upplever som tjära. Troligen tillsammans med sötma från alkoholen och kanske i kombination med fatlagring. Dock ger inte fatlagring i sig något som påminner om tjära.

_________________
/Weinkeller


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: ons okt 26, 2016 20:32 
Offline
Bryggare

Blev medlem: ons feb 19, 2014 9:36
Inlägg: 173
Kan man få fram tjärsmaken i öl med hjälp av rökmalt?
Som sagt hade jag ju inte planerat att koka brännvin, utan planen var att brygga öl med tjärsmak.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tor okt 27, 2016 5:17 
Offline
Brygguru
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons jan 07, 2009 15:45
Inlägg: 3368
Ja, gärna tillsammans med mörkt rostad malt och någon karamellmalt. Tex en porter.

_________________
/Weinkeller


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tor okt 27, 2016 7:09 
Offline
Bryggare

Blev medlem: ons feb 19, 2014 9:36
Inlägg: 173
Aha, får göra ett försök, dags att lära mig mörkrosta malt.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: ons nov 01, 2017 22:15 
Offline
Bryggare

Blev medlem: fre dec 19, 2014 18:30
Inlägg: 178
Ort: Boden
Utrustning: biabpåse
undra om man kan röka malt, så att man får röksmak?

_________________
Once you go all grain, you wont go back to beer-kits again.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: ons nov 01, 2017 23:13 
Offline
Bryggare

Blev medlem: ons sep 21, 2016 17:36
Inlägg: 158
Utrustning: Pot + 2 plattad CM
det går kanon bra det


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 9 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]


Vilka är online

Medlemmar online: Bing [Bot], Google [Bot], RadarEnt


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden © 2006-2013