bryggforum.nu

Sveriges största forum för hembryggare.

* REGLER   * Logga in   * Bli medlem   * FAQ    * Sök
Allt f�r din hembryggning
Aktuellt datum och tid: ons dec 13, 2017 20:35

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]




Ny tråd Svara på tråd  [ 29 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2
Författare Meddelande
InläggPostat: fre nov 18, 2016 16:40 
Offline
Bryggare

Blev medlem: ons sep 21, 2016 17:36
Inlägg: 163
Utrustning: Pot + 2 plattad CM
tar ju tid för virren att bli bra, har bourbun på ek i 5 månader som fortfarande inte e grym, börjar bli bra, men behöver mer tid.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: sön nov 27, 2016 20:48 
Offline
Bryggare

Blev medlem: sön jun 12, 2016 20:31
Inlägg: 172
Utrustning: Potstill. Thumper,
Har nu kört igenom wiskeyn en gång till med thumpern. Denna gång med lite reflux i en kort kolonn med 20 cm glaskulor som fyllning ovanför thumpern. Spädde wiskeyn till ca 35% och slog en skvätt även i thumpern. Började ta ut på 83% och slutade vid 55% . Denna gången blev den så där mjuk och fin som jag ville ha den. Majs och rågsmaken finns kvar. Spädde till 62% och fyllde 4 tvåliters glasburkar, och har tillsatt 3 olika rostningar av amerikansk vit ek, och en med svensk ek som jag mörkrostat med gaslåga. Detta var 6 dagar sedan . Färgen börjar komma och det börjar faktiskt smaka bourbon. Inte så stor skillnad mellan de olika eksorterna dock. Kommer kanske med tiden.

_________________
När en sten faller från bröstet, landar den ofta som en klump i magen.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: sön nov 27, 2016 20:52 
Offline
Bryggare

Blev medlem: sön jun 12, 2016 20:31
Inlägg: 172
Utrustning: Potstill. Thumper,
Glömde säga att jag provade den nya triacen också. Funkar skitbra, otroligt lätt att ställa in lämplig effekt. Den har en liten inbyggd fläkt men med den läga effekten (2500W) tror jag inte den hade behövts. Triacen ska ju tåla 10kw.

_________________
När en sten faller från bröstet, landar den ofta som en klump i magen.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: mån nov 28, 2016 11:02 
Offline
Bryggare

Blev medlem: ons sep 21, 2016 17:36
Inlägg: 163
Utrustning: Pot + 2 plattad CM
kul att höra att det var ett lyckat bygge för dig.
Ge spriten så mycket tid du kan på ek, borde kunna spara en av tvålitrana i 4 månader eller så :thumbup:


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: mån nov 28, 2016 12:54 
Offline
Bryggare

Blev medlem: sön jun 12, 2016 20:31
Inlägg: 172
Utrustning: Potstill. Thumper,
Min erfarenhet är att det är lätt att få för mycket eksmak. Beror naturligtvis på mängden ek och personlig smak. Men skulle tro att 4 veckor räcker. Smaken fortssätter att utvecklas efter att eken tagits bort. Gjorde en bourbon 2007 som jag inte var nöjd med, men som idag smakar underbart. Bättre än någon köpebourbon jag smakat. Tyvärr har jag bara en halvliter kvar. Dricker egentligen alldeles för lite för att hålla på med denna hobbyn. Så att spara 2 liter i 4 månader är inga problem. Vad för någon ek använder du, och vilken mängd?

_________________
När en sten faller från bröstet, landar den ofta som en klump i magen.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: mån nov 28, 2016 18:22 
Offline
Bryggare

Blev medlem: ons sep 21, 2016 17:36
Inlägg: 163
Utrustning: Pot + 2 plattad CM
jag använder lite allt möjligt
JD smoker chips, Äpple, Ek från whiskyfat.

Mängd beror på hur länge det ska sitta, börjat köra med mindre å mindre.
Har en 5l med brandy som bara har en äppel pinne, har 4 l burbon som har 4 ekfats pinnar i


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: mån nov 28, 2016 20:19 
Offline
Bryggare

Blev medlem: sön jun 12, 2016 20:31
Inlägg: 172
Utrustning: Potstill. Thumper,
Du menar att det blir bättre med mindre mängd ek och längre tid? Har funderat lite i dom banorna också. Du gör ju en del bourbon förstår jag, vilken mäsk föredrar du? Och vad har du gjort brandyn på ?

_________________
När en sten faller från bröstet, landar den ofta som en klump i magen.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tis nov 29, 2016 10:55 
Offline
Bryggare

Blev medlem: ons sep 21, 2016 17:36
Inlägg: 163
Utrustning: Pot + 2 plattad CM
bourbon var en Makers Mark Klon 70% majs 14% maltad Korn 16% maltad vete
Brandy var väll en liten fuling, köpte 3 x 22l vinsatser som var på rea å gjorde på det :) , den e bara 2 månader så lite väl ung ännu, kanske blir en slurp till midsommar :)

har ett excel ark med 200+ mashbills, men kunde inte adda till svaret :(


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: lör dec 03, 2016 22:51 
Offline
Bryggare

Blev medlem: sön jun 12, 2016 20:31
Inlägg: 172
Utrustning: Potstill. Thumper,
Satt och fintänkte lite... När jag gör wiskeymäsk använder jag ju spannmål som inte ar mältade, jag tillsätter ju amylasenzymer.Problemet med dessa spannmål ar att dom måste kokas för att gelentaniseras ( eller hur fan det nu stavas, vicket jävla ord förresten) . Problemet är att det vill gärna bränna fast i botten på grytan, och det är ett evigt rörande i grytan. Så började jag tänka på ångkokning som ölkokarna håller på med (en del iaf) och planerade ett bygge där jag med rör från potstillen skulle leda ner ångan i grytan med spannmål. Men så kom jag på den geniala tanken att jag har ju faktiskt en inline thumper som rymmer 25 liter !! En skvätt vatten i den och så fylla på med spannmålen, och elda på under med kokaren full med vatten. Detta ska testas till nästa wiskeymäsk.

_________________
När en sten faller från bröstet, landar den ofta som en klump i magen.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: sön dec 04, 2016 1:22 
Offline
Bryggare

Blev medlem: ons sep 21, 2016 17:36
Inlägg: 163
Utrustning: Pot + 2 plattad CM
jag e lat som fan, bara kockar vatten och häller på Korn, majs eller va fan de e som mäskas, på med ett lock bara så blir det bra


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: sön dec 04, 2016 13:14 
Offline
Bryggare

Blev medlem: sön jun 12, 2016 20:31
Inlägg: 172
Utrustning: Potstill. Thumper,
Det var ju fantastiskt enkelt. Men får du ut all stärkelse ur spannmålen på det viset. Eller har du någon uppfattning om hur mycket (eller lite) du förlorar.

_________________
När en sten faller från bröstet, landar den ofta som en klump i magen.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: sön dec 04, 2016 22:44 
Offline
Bryggare

Blev medlem: ons sep 21, 2016 17:36
Inlägg: 163
Utrustning: Pot + 2 plattad CM
Kusken skrev:
Det var ju fantastiskt enkelt. Men får du ut all stärkelse ur spannmålen på det viset. Eller har du någon uppfattning om hur mycket (eller lite) du förlorar.


med enzymes så får du nästan med allt, kör du med malt så blir det runt 70%, om du isolerar mäsk tunnan så den håller vämen längre så blir det bättre.
brukar få runt 5l 57-65% virre efter cuts på 20 kg korn.

om du använder krossad majs kan det vara lite värre, jag har flaked majs så funkar bra.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tis sep 19, 2017 13:40 
Offline
Färsk jäst

Blev medlem: ons jun 21, 2017 12:41
Inlägg: 5
Tackar för detta inlägg. Jag har funderat lite runt tillverkningen av vetevodkan. Tänkte använda plastis för att få ur allt det goda ur spannmålen....men nu kommer det bli thumperbygge. Bugar, bockar och bygger.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: ons okt 04, 2017 7:17 
Offline
Finjäsare
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 21, 2017 10:34
Inlägg: 54
Utrustning: FOA/Kolonn (glas)
Jag ska testa att strippa vetemäsken med plastis.
Vill bara ha low wines i mitt kokkärl då det är ett helvete att rengöra.

_________________
FOA + Kolonn (Glas)
Plastis (Original)


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 29 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]


Vilka är online

Medlemmar online: Bing [Bot], Google [Bot], Theburner, Yahoo [Bot]


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden © 2006-2013