Tips och råd fyllning
Tips och råd fyllning
Hej, ny på byggare av kolonn här..
Håller på bygger en ny kokare och har precis svetsat klart kolonn och kylning.. men när man pratar om fyllning i kolonn vad menas med de ?
När man pratar om att man ska svetsa ett X eller Z längst ner i kolonn och fylla med skurbollar eller glaskulor.. varför ska man de?
Måste man göra de?
Min gamla kokare har varken skurbollar eller nån reflux.. det är helt ihåligt... kan ni förklara lite bättre till mig som har inlärnigssvårigheter?
Håller på bygger en ny kokare och har precis svetsat klart kolonn och kylning.. men när man pratar om fyllning i kolonn vad menas med de ?
När man pratar om att man ska svetsa ett X eller Z längst ner i kolonn och fylla med skurbollar eller glaskulor.. varför ska man de?
Måste man göra de?
Min gamla kokare har varken skurbollar eller nån reflux.. det är helt ihåligt... kan ni förklara lite bättre till mig som har inlärnigssvårigheter?
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 413
- Blev medlem: ons sep 21, 2016 17:36
- Utrustning: Pot + 3 plattad CM
Re: Tips och råd fyllning
kolonn utan fyllning och reflux e en potstill, inget fel i det all, mycked god virre blir gjord i potstills världen över.
vill du ha renat, behöver du packning och reflux.
reflux kylaren skall vara överst i kolonnen, vad som händer e att alkohol ångorna stiger up i kolonnen, träffar reflyx kylaren, återgår till flytande form å åker ner i packningen.
samtidigt så kommer ny ångor up å träffar refluxad sprit som e på väg ner genom packningen å tar med sig lite av spriten up i kolonnen igen tills de träffar reflux kylaren å blir flytande igen å åker ner i packningen osv osv.
utan packning så åker refluxen bara ner i botten av kok kärlet
utan reflux kylare så åker ångorna bara igenom packningen.
måste ha båda för att det skall funka.
dvs om du vill ha renat, vill du ha virre, rom, brandy ect så funkar en pot aldeles utmärkt.
vill du ha renat, behöver du packning och reflux.
reflux kylaren skall vara överst i kolonnen, vad som händer e att alkohol ångorna stiger up i kolonnen, träffar reflyx kylaren, återgår till flytande form å åker ner i packningen.
samtidigt så kommer ny ångor up å träffar refluxad sprit som e på väg ner genom packningen å tar med sig lite av spriten up i kolonnen igen tills de träffar reflux kylaren å blir flytande igen å åker ner i packningen osv osv.
utan packning så åker refluxen bara ner i botten av kok kärlet
utan reflux kylare så åker ångorna bara igenom packningen.
måste ha båda för att det skall funka.
dvs om du vill ha renat, vill du ha virre, rom, brandy ect så funkar en pot aldeles utmärkt.
Re: Tips och råd fyllning
Vad ska vara som fyllning? Är de det som är skurbollar och sen ett (X) längst ner?
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 413
- Blev medlem: ons sep 21, 2016 17:36
- Utrustning: Pot + 3 plattad CM
Re: Tips och råd fyllning
skurbollar funkar fint, se till att de e rostfria eller i koppar bara.
Svetsa inte dit något stop, då kan du aldrig få ut packningen i fall du skulle behöva rengöra den.
Svetsa inte dit något stop, då kan du aldrig få ut packningen i fall du skulle behöva rengöra den.
Re: Tips och råd fyllning
Finns de nån exempel bild man kan gå efter?
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 413
- Blev medlem: ons sep 21, 2016 17:36
- Utrustning: Pot + 3 plattad CM
Re: Tips och råd fyllning
jag har tyvärr inte ngn bild på min packade kolonn, men det fins säkert någon här på forumet.
Re: Tips och råd fyllning
Har du nån bild på din kokare? ska jag fylla ända upp till reflux kylningen?
För informationens skull så är min kolon fastsvetsad och har inte svetsat fast toppen på kärlet ännu ^^ det är en prototyp kan man väl säga... blir det bra produkt av de här bygget så ska jag ta samma mått och bygga en ny senare ^^ det är ju rpligt och bygga på nått nytt
För informationens skull så är min kolon fastsvetsad och har inte svetsat fast toppen på kärlet ännu ^^ det är en prototyp kan man väl säga... blir det bra produkt av de här bygget så ska jag ta samma mått och bygga en ny senare ^^ det är ju rpligt och bygga på nått nytt
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 413
- Blev medlem: ons sep 21, 2016 17:36
- Utrustning: Pot + 3 plattad CM
Re: Tips och råd fyllning
nej det skall vara lite mellanrum mellan packning å kyrale, vet inte riktigt vad minimum rum e men jag skulle inte vilja ha mindre än 5cm.
ja att bygga e fasan så roligt, roligare än att köra bryggeritet enligt mig.
vet de fan i fall min aparat e den bästa att ta som utgångspunkt, finns mågna typer som e vanligare å säkerligen bättre.
men klart att jag kan bjussa på en bild eller två två plattor å packad kolonn tre plattor
å en video med
https://www.youtube.com/watch?v=BhPgI0_q2eY
ja att bygga e fasan så roligt, roligare än att köra bryggeritet enligt mig.
vet de fan i fall min aparat e den bästa att ta som utgångspunkt, finns mågna typer som e vanligare å säkerligen bättre.
men klart att jag kan bjussa på en bild eller två två plattor å packad kolonn tre plattor
å en video med
https://www.youtube.com/watch?v=BhPgI0_q2eY
Re: Tips och råd fyllning
Hej johnik,
jag byggde min första VM förra vintern och har lagt in lite beskrivningar och bilder. Sök på mitt namn så kanske du kan hitta nåt användbart.
jag byggde min första VM förra vintern och har lagt in lite beskrivningar och bilder. Sök på mitt namn så kanske du kan hitta nåt användbart.
Re: Tips och råd fyllning
Swedish Pride skrev:nej det skall vara lite mellanrum mellan packning å kyrale, vet inte riktigt vad minimum rum e men jag skulle inte vilja ha mindre än 5cm.
ja att bygga e fasan så roligt, roligare än att köra bryggeritet enligt mig.
vet de fan i fall min aparat e den bästa att ta som utgångspunkt, finns mågna typer som e vanligare å säkerligen bättre.
men klart att jag kan bjussa på en bild eller två två plattor å packad kolonn tre plattor
å en video med
https://www.youtube.com/watch?v=BhPgI0_q2eY
Hur stort kärl ha du?? Jävlar va avancerad den såg ut.. din kokare destillerar alltså 3 gånger på samma gång ser det ut som..
Mitt kärl 100 liter som jag bygger på ^^ från varmvattenberedare.
Re: Tips och råd fyllning
Absolut ska jag kolla upp dina inlägg har läst ch läst och försöker göra så noga jag kan men vissa saker vill man ju göra på sitt eget sätt så man inte gör kopior o. Du förståf hur jag menarKabom skrev:Hej johnik,
jag byggde min första VM förra vintern och har lagt in lite beskrivningar och bilder. Sök på mitt namn så kanske du kan hitta nåt användbart.
Re: Tips och råd fyllning
Ärvde min 20l kokare som jag kokar i just nu för tillfället... men tydligen är dehär en labmaster som jag såg i nån bild beskrivning.
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 413
- Blev medlem: ons sep 21, 2016 17:36
- Utrustning: Pot + 3 plattad CM
Re: Tips och råd fyllning
har bara ett 50l öl fat, funkar för mig, hade det farit stärre så hade det varigt lite bökigt at bära in i köket när det e dags at koka.
ja varje platta blir en destilering, men samma sak händer i en packad kolonn, men svårt att se om men inte har en glaskollon vill säga
ja varje platta blir en destilering, men samma sak händer i en packad kolonn, men svårt att se om men inte har en glaskollon vill säga
Re: Tips och råd fyllning
Okej ^^ hur många stålbollar behöver man.. köpte precis 6st rostfritt hahaha XDSwedish Pride skrev:har bara ett 50l öl fat, funkar för mig, hade det farit stärre så hade det varigt lite bökigt at bära in i köket när det e dags at koka.
ja varje platta blir en destilering, men samma sak händer i en packad kolonn, men svårt att se om men inte har en glaskollon vill säga
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 413
- Blev medlem: ons sep 21, 2016 17:36
- Utrustning: Pot + 3 plattad CM
Re: Tips och råd fyllning
vet de fan. har ett gäng där inne, räknade aldrig. bara köpte fler tills det var fullt.
kanske har 15-20 st i min packade bit, min e 3 tum å kanke 40-50 cm e packad
men ska du bara ha packning så e det nog gott att ha runt en meter.
kanske har 15-20 st i min packade bit, min e 3 tum å kanke 40-50 cm e packad
men ska du bara ha packning så e det nog gott att ha runt en meter.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster