Tjenare, ny medlem är jag och tänkte höra med er varför mitt brännvin får en liten bismak.. ingen äcklig smak utan nån konstig bismak efter kolning.
Använder vd jäsning:
8kg strösocker
25l vatten
En påse häxans 8kg
Kokar upp de får cirka 8-10l 75% ren sprit sen kolar jag med följande:
1,5meter pvc-rör med tratt fast tejpad på toppen, fyller röret med aktivt kol och häller i spriten där och vid andra kolning byter jag kolen och gör om procenduren..
Nån som ser i min beskrivning som jag gör fel?
Slutprodukt efter kolning
Re: Slutprodukt efter kolning
Kör med 6kg socker så får du renare mäsk från början. Kolningen ska ske från botten till toppen. Man får rigga med slang från hinken. Finns nån beskrivning på kolningsdelen i forumet.
Kolningen ska ske superlångsamt. Gäller att få till minimal höjdskillnad mellan vätskenivån på inkommande och utgående produkt, typ 10cm.
Kokar du det aktiva kolet före rening? Använder du nån slang som ej är godkänd för livsmedel kan den ge bismak.
Kolningen ska ske superlångsamt. Gäller att få till minimal höjdskillnad mellan vätskenivån på inkommande och utgående produkt, typ 10cm.
Kokar du det aktiva kolet före rening? Använder du nån slang som ej är godkänd för livsmedel kan den ge bismak.
Re: Slutprodukt efter kolning
Läs .pdf "Aktivt kol" och följ den slaviskt.
Man måste inte köra "underifrån och upp" även om det är praktiskt.
Jag kör med klassiskt 50 mm PP rör på 1800 mm.
Får riktigt bra vodka om jag kör turbomäsk, dubbeldestillerar i plastis och kolar två ggr enligt dokumentet jag nämnde ovan.
Korrekt kolning rensar upp oerhört mycket skit.
Jag aktiverar och bötlägger mitt kol 12-24 h innan kolning, sen tvättar jag ir det med rinnande vatten tills alla småpartiklar, damm och annat är borta.
Fyller sedan röret med vatten, låter kolet sjunka ned i detta och knackar försiktigt, helt enligt dokumentet.
Läs och följ bara
Man måste inte köra "underifrån och upp" även om det är praktiskt.
Jag kör med klassiskt 50 mm PP rör på 1800 mm.
Får riktigt bra vodka om jag kör turbomäsk, dubbeldestillerar i plastis och kolar två ggr enligt dokumentet jag nämnde ovan.
Korrekt kolning rensar upp oerhört mycket skit.
Jag aktiverar och bötlägger mitt kol 12-24 h innan kolning, sen tvättar jag ir det med rinnande vatten tills alla småpartiklar, damm och annat är borta.
Fyller sedan röret med vatten, låter kolet sjunka ned i detta och knackar försiktigt, helt enligt dokumentet.
Läs och följ bara
FOA + Kolonn (Glas)
Plastis (Original)
Plastis (Original)
Re: Slutprodukt efter kolning
En hel del av kolet "förbrukas" av överskottssockret. Minska till 2 kg socker.
Bäst rening i kolet får du vid 38% etanol. Spä ut din 75%.
Kola inte för fort. Det ska droppa, max ett par droppar/s.
Bäst rening i kolet får du vid 38% etanol. Spä ut din 75%.
Kola inte för fort. Det ska droppa, max ett par droppar/s.
Re: Slutprodukt efter kolning
Ska absolut prova det och följa punkt och pricka, uppdaterar om det blev bättre
Re: Slutprodukt efter kolning
Rekommenderar PGWs 2-komponentskol. Gav godaste vodkan jag gjort.
FOA + Kolonn (Glas)
Plastis (Original)
Plastis (Original)
Re: Slutprodukt efter kolning
Jasså ska kanske ta och köpa in dettaVector skrev:Rekommenderar PGWs 2-komponentskol. Gav godaste vodkan jag gjort.
Senast redigerad av johnik, redigerad totalt 1 gång.
Re: Slutprodukt efter kolning
Nej jag kokar inte kolen innan jag kolar men inte testa det ikvällMrbsod skrev:Kör med 6kg socker så får du renare mäsk från början. Kolningen ska ske från botten till toppen. Man får rigga med slang från hinken. Finns nån beskrivning på kolningsdelen i forumet.
Kolningen ska ske superlångsamt. Gäller att få till minimal höjdskillnad mellan vätskenivån på inkommande och utgående produkt, typ 10cm.
Kokar du det aktiva kolet före rening? Använder du nån slang som ej är godkänd för livsmedel kan den ge bismak.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 6 och 0 gäster