bryggforum.nu

Sveriges största forum för hembryggare.

* REGLER   * Logga in   * Bli medlem   * FAQ    * Sök
Allt f�r din hembryggning
Aktuellt datum och tid: mån jan 22, 2018 11:53

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]




Ny tråd Svara på tråd  [ 8 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: ons nov 22, 2017 15:36 
Offline
Färsk jäst

Blev medlem: lör mar 18, 2017 2:13
Inlägg: 22
Utrustning: plastbrännare
Tjenare, ny medlem är jag och tänkte höra med er varför mitt brännvin får en liten bismak.. ingen äcklig smak utan nån konstig bismak efter kolning.
Använder vd jäsning:
8kg strösocker
25l vatten
En påse häxans 8kg

Kokar upp de får cirka 8-10l 75% ren sprit sen kolar jag med följande:
1,5meter pvc-rör med tratt fast tejpad på toppen, fyller röret med aktivt kol och häller i spriten där och vid andra kolning byter jag kolen och gör om procenduren..
Nån som ser i min beskrivning som jag gör fel?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: ons nov 22, 2017 15:47 
Offline
Finjäsare

Blev medlem: fre okt 14, 2016 16:47
Inlägg: 78
Kör med 6kg socker så får du renare mäsk från början. Kolningen ska ske från botten till toppen. Man får rigga med slang från hinken. Finns nån beskrivning på kolningsdelen i forumet.

Kolningen ska ske superlångsamt. Gäller att få till minimal höjdskillnad mellan vätskenivån på inkommande och utgående produkt, typ 10cm.

Kokar du det aktiva kolet före rening? Använder du nån slang som ej är godkänd för livsmedel kan den ge bismak.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: ons nov 22, 2017 16:05 
Offline
Finjäsare
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 21, 2017 10:34
Inlägg: 68
Utrustning: FOA/Kolonn (glas)
Läs .pdf "Aktivt kol" och följ den slaviskt.

Man måste inte köra "underifrån och upp" även om det är praktiskt.

Jag kör med klassiskt 50 mm PP rör på 1800 mm.

Får riktigt bra vodka om jag kör turbomäsk, dubbeldestillerar i plastis och kolar två ggr enligt dokumentet jag nämnde ovan.

Korrekt kolning rensar upp oerhört mycket skit.

Jag aktiverar och bötlägger mitt kol 12-24 h innan kolning, sen tvättar jag ir det med rinnande vatten tills alla småpartiklar, damm och annat är borta.
Fyller sedan röret med vatten, låter kolet sjunka ned i detta och knackar försiktigt, helt enligt dokumentet.

Läs och följ bara :)

_________________
FOA + Kolonn (Glas)
Plastis (Original)


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: ons nov 22, 2017 19:33 
Offline
Turbojäsare

Blev medlem: tis jan 03, 2017 16:37
Inlägg: 48
En hel del av kolet "förbrukas" av överskottssockret. Minska till 2 kg socker.

Bäst rening i kolet får du vid 38% etanol. Spä ut din 75%.

Kola inte för fort. Det ska droppa, max ett par droppar/s.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: ons nov 22, 2017 20:01 
Offline
Färsk jäst

Blev medlem: lör mar 18, 2017 2:13
Inlägg: 22
Utrustning: plastbrännare
Ska absolut prova det och följa punkt och pricka, uppdaterar om det blev bättre :)


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: ons nov 22, 2017 20:03 
Offline
Finjäsare
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 21, 2017 10:34
Inlägg: 68
Utrustning: FOA/Kolonn (glas)
Rekommenderar PGWs 2-komponentskol. Gav godaste vodkan jag gjort.

_________________
FOA + Kolonn (Glas)
Plastis (Original)


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: ons nov 22, 2017 22:46 
Offline
Färsk jäst

Blev medlem: lör mar 18, 2017 2:13
Inlägg: 22
Utrustning: plastbrännare
Vector skrev:
Rekommenderar PGWs 2-komponentskol. Gav godaste vodkan jag gjort.


Jasså ska kanske ta och köpa in detta


Senast redigerad av johnik ons nov 22, 2017 22:52, redigerad totalt 1 gång.

Upp
 Profil  
 
InläggPostat: ons nov 22, 2017 22:49 
Offline
Färsk jäst

Blev medlem: lör mar 18, 2017 2:13
Inlägg: 22
Utrustning: plastbrännare
Mrbsod skrev:
Kör med 6kg socker så får du renare mäsk från början. Kolningen ska ske från botten till toppen. Man får rigga med slang från hinken. Finns nån beskrivning på kolningsdelen i forumet.

Kolningen ska ske superlångsamt. Gäller att få till minimal höjdskillnad mellan vätskenivån på inkommande och utgående produkt, typ 10cm.

Kokar du det aktiva kolet före rening? Använder du nån slang som ej är godkänd för livsmedel kan den ge bismak.


Nej jag kokar inte kolen innan jag kolar men inte testa det ikväll


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 8 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]


Vilka är online

Medlemmar online: Bing [Bot], Grappo, Isorn6, Yahoo [Bot]


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden © 2006-2013