[Labmaster] Öppen topp - Hjälp!
[Labmaster] Öppen topp - Hjälp!
Hallå! Jag kom över den här roliga prylen nyligen och tänkte provköra den, mest för skojs skull. Självklart har jag ett par riktigt dumma frågor. Ska det vara öppet längst upp i kolonnen? Och har jag petat in termometern på "rätt plats"? Känns inte som den kan sitta nån annan stans...
- Bilagor
-
- IMG_20170820_155620.jpg (913.03 KiB) Visad 1388 gånger
-
- IMG_20170820_155529.jpg (652.03 KiB) Visad 1388 gånger
på gång :
Husförsäljning!!!
Husförsäljning!!!
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 413
- Blev medlem: ons sep 21, 2016 17:36
- Utrustning: Pot + 3 plattad CM
Re: Hjälp! Jag har fått en labmaster!
nej kör inte med ett hål i toppen, du får alcohol ånga i hela rummet då och minsta gnista så kan du få förklara till brandmannenhur du brände ner din kåk.
Labbe e inte en speciellt bra brännare speciellt med kylninger så långt ner i kolonnen.
kan det vara möjligt att du ska ha en till kylnings slang där du har termometern?
Termometern skall troligvis vara i toppen hålet såvida tanken inte är at ha ett drop in coldfinger där
Labbe e inte en speciellt bra brännare speciellt med kylninger så långt ner i kolonnen.
kan det vara möjligt att du ska ha en till kylnings slang där du har termometern?
Termometern skall troligvis vara i toppen hålet såvida tanken inte är at ha ett drop in coldfinger där
Re: Hjälp! Jag har fått en labmaster!
Gamla tider ,härliga tider .
Termostaten sitter ok , men du får nog använda nåt annat än (det set ut som silvertejp) , och elpatronen ska in i termonob:en .
Hålet i toppen är troligast för en vanlig lab-termometer i en gummipackning, så man har lite extra koll.
Kylvatten in nederst i produktkylaren, från den in i nedersta kylröret och vidare genom dom övriga rören .
Detta är dock inte den bästa manicken , men kör lugnt och stilla , samt kola noggrant så blir det drickbart.
Termostaten sitter ok , men du får nog använda nåt annat än (det set ut som silvertejp) , och elpatronen ska in i termonob:en .
Hålet i toppen är troligast för en vanlig lab-termometer i en gummipackning, så man har lite extra koll.
Kylvatten in nederst i produktkylaren, från den in i nedersta kylröret och vidare genom dom övriga rören .
Detta är dock inte den bästa manicken , men kör lugnt och stilla , samt kola noggrant så blir det drickbart.
Sprit löser mycket, men inte problem..
Re: Hjälp! Jag har fått en labmaster!
Okej, en provkörning är gjord!
Pluggade igen hålet i toppen med en gummipackning och en bult så det satt ordentligt, men så bulten skulle flyga ut i händelse av övertryck. Detta var tätt och funkade fint.
Röret där jag ansluter termometern är förslutet i änden som är inne i kolonnen, så där läcker inga ångor ut.
Nu till resultatet....
Jag satte thermonob:en på 78 grader, och sparkade igång maskinen med stor entusiasm. När min stektermometer som jag mycket osmidigt och amatörmässigt monterat fast på utsidan av kokkärlet för att ha ett hum om mäskens temperatur var runt åttio grader (har lyckats glömma exakt gradtal, kanske var det 79?) blev kolonnen kvickt varm, jag satte på kylvattnet och ut droppade ruskiga foreshots I bra och lagom hastighet.
Efter ett tag började apparaten stötkoka, det hände inget, det hände inget, sen plötsligt FORSADE det ut 3-4 dl mycket varm sprit.
Jag vet inte om jag var för ivrig med att justera kylvattnet, men jag upplevde att det var så här oavsett om jag hade stort eller lite mindre flöde på vattnet.
Slutresultatet blev tre liter 69% sprit som fick köras i spiralkokare för att över huvud taget vara drickbart.
Bör jag sänka temperaturen på thermonob:en, och hur mycket I så fall?
Kan det vara fyllningen I kolonnen som är för hårt packad? Tyckte det var bra flöde i den tills den gått en stund, så jag är själv tveksam till denna teori...
Kan det vara nåt helt annat?
Tänkte sätta en ny laddning mäsk ikväll, så gör vi ett nytt försök i slutet på nästa vecka.
Pluggade igen hålet i toppen med en gummipackning och en bult så det satt ordentligt, men så bulten skulle flyga ut i händelse av övertryck. Detta var tätt och funkade fint.
Röret där jag ansluter termometern är förslutet i änden som är inne i kolonnen, så där läcker inga ångor ut.
Nu till resultatet....
Jag satte thermonob:en på 78 grader, och sparkade igång maskinen med stor entusiasm. När min stektermometer som jag mycket osmidigt och amatörmässigt monterat fast på utsidan av kokkärlet för att ha ett hum om mäskens temperatur var runt åttio grader (har lyckats glömma exakt gradtal, kanske var det 79?) blev kolonnen kvickt varm, jag satte på kylvattnet och ut droppade ruskiga foreshots I bra och lagom hastighet.
Efter ett tag började apparaten stötkoka, det hände inget, det hände inget, sen plötsligt FORSADE det ut 3-4 dl mycket varm sprit.
Jag vet inte om jag var för ivrig med att justera kylvattnet, men jag upplevde att det var så här oavsett om jag hade stort eller lite mindre flöde på vattnet.
Slutresultatet blev tre liter 69% sprit som fick köras i spiralkokare för att över huvud taget vara drickbart.
Bör jag sänka temperaturen på thermonob:en, och hur mycket I så fall?
Kan det vara fyllningen I kolonnen som är för hårt packad? Tyckte det var bra flöde i den tills den gått en stund, så jag är själv tveksam till denna teori...
Kan det vara nåt helt annat?
Tänkte sätta en ny laddning mäsk ikväll, så gör vi ett nytt försök i slutet på nästa vecka.
på gång :
Husförsäljning!!!
Husförsäljning!!!
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 424
- Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
- Utrustning: Jästunna och jäsrör
Re: Hjälp! Jag har fått en labmaster!
Själva grejen är väl att inte ställa en temperatur på kokaren, ställ in rätt effekt eller justera med kylning borde fungera bättre. Ställer du in en termostat att stänga av vid 79 grader blir det stötkokning av uppenbara själ.
Re: Hjälp! Jag har fått en labmaster!
Ja, det är viktigt att förstå att en labmaster "uppfanns" av folk som inte riktigt förstod hur en destillation bäst görs.
Labmastern är alltså i princip felkonstruerad på alla sätt som går:)
Kylrören sitter på fel ställe, det finns inget i kolonnen som ger extra "plattor", man styr elementeet av/på baserat på temperaturen i kolonnen (vilket inte är ett dugg meningsfullt), dessutom saknar de flesta labmasters helt koppar i kolonnen.
Att bygga en VM av kopparrör är enklare och ger bättre sprit, produktkylaren från din labmaster går kanske att återanvända, och kokkärlet går alltid att återanvända.
En dimmer för att reglera effekten kan hjälpta dig att köra labmastern lite bättre, men den har fortfarande ingen användbar reflux så det blir mest som en stripper/pot still.
Labmastern är alltså i princip felkonstruerad på alla sätt som går:)
Kylrören sitter på fel ställe, det finns inget i kolonnen som ger extra "plattor", man styr elementeet av/på baserat på temperaturen i kolonnen (vilket inte är ett dugg meningsfullt), dessutom saknar de flesta labmasters helt koppar i kolonnen.
Att bygga en VM av kopparrör är enklare och ger bättre sprit, produktkylaren från din labmaster går kanske att återanvända, och kokkärlet går alltid att återanvända.
En dimmer för att reglera effekten kan hjälpta dig att köra labmastern lite bättre, men den har fortfarande ingen användbar reflux så det blir mest som en stripper/pot still.
Re: Hjälp! Jag har fått en labmaster!
Här är en "labmaster" som jag och en kompis trimmat
Satt kylningen i toppen helt enkelt.
På bilden testar jag dock att köra den i "potstill mode"
Det är inte kondensatorn riktigt anpassad för men det gick ok ändå.
Jag provade att potstilla lite mjöd för att se hur det skulle smaka
Mina föräldrar flyttade ofta när jag var liten, men jag lyckades alltid hitta dom igen!
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster