Lägga till fler kylrör?
Lägga till fler kylrör?
Har en CM som jag ska starta igång här snart för första gången. Har just nu bara 3 st kylrör på kolonnen som har ca 5 cm mellanrum från varandra.
Kolla in bild och kommentera gärna
Mvh
Popcorn
Borde jag svetsa dit ett eller två till för att få bättre och stabilare kylning på CM kolonnen ? Kolla in bild och kommentera gärna
Mvh
Popcorn
Bryggmästare
Re: CM Kylning's Rör
Jag tror inte 3 eller 5 rör spelar nån roll, det är alldeles för lite kylyta ändå. Det var nån som skrev i nån annan tråd nyligen att det främsta problemet folk har med sina CM är just att de försöker få refluxkylning bara med genomgående rör.
Ska du ha en fungerande CM så ska den ju helst gå att köra med 100% reflux, d.v.s. refluxkylaren ska kunna kyla all ånga så att du inte får ut nån produkt. Du vill ju kunna stabilisera kolonnen innan du börjar ta ut produkt.
Ska du ha en fungerande CM så ska den ju helst gå att köra med 100% reflux, d.v.s. refluxkylaren ska kunna kyla all ånga så att du inte får ut nån produkt. Du vill ju kunna stabilisera kolonnen innan du börjar ta ut produkt.
Re: CM Kylning's Rör
Vet ju att det inte är det optimalaste med genomgående rör så därför ställer jag frågan om jag skulle behöva mer kylar rör för att kyla ångan? Helst skulle man ha en kylar spiral i kolonnen.latmasken skrev:Jag tror inte 3 eller 5 rör spelar nån roll, det är alldeles för lite kylyta ändå. Det var nån som skrev i nån annan tråd nyligen att det främsta problemet folk har med sina CM är just att de försöker få refluxkylning bara med genomgående rör.
Ska du ha en fungerande CM så ska den ju helst gå att köra med 100% reflux, d.v.s. refluxkylaren ska kunna kyla all ånga så att du inte får ut nån produkt. Du vill ju kunna stabilisera kolonnen innan du börjar ta ut produkt.
Hittar du det inlägget om den CM kolonnen så länka gärna hit .
Mvh Popcorn
Bryggmästare
Re: CM Kylning's Rör
The good thing is that those pipes are on top. Even though through pipes are less than optimal they do serve the same function as a reflux coil. Adding more pipes and/or lowering the power output should get you much improved spirits. If you just want to do a hack job add those pipes and add reflux centering below using as good packing as you can afford.
Slainte, Riku
Slainte, Riku
"Designing and building automatic stills, 3rd edition" - now available from Amazon
If it's got tits, tyres or a trigger - it's trouble
Everything in life that's any fun is either immoral, illegal or fattening
If it's got tits, tyres or a trigger - it's trouble
Everything in life that's any fun is either immoral, illegal or fattening
Re: CM Kylning's Rör
Ah det är ju plus att ledningarna sitter vid toppen. Men 2 st till kylar rör borde göra fint. Vad för packning/ center ring menar du ? Har du nån länk eller bild på det.?rkr skrev:The good thing is that those pipes are on top. Even though through pipes are less than optimal they do serve the same function as a reflux coil. Adding more pipes and/or lowering the power output should get you much improved spirits. If you just want to do a hack job add those pipes and add reflux centering below using as good packing as you can afford.
Slainte, Riku
Mvh
Popcorn
Bryggmästare
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 424
- Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
- Utrustning: Jästunna och jäsrör
Re: CM Kylning's Rör
Skurbollar, glaskulor, rachigringar eller någon annan fyllning som det pratas om på forumet. Så mycket och dyrt du känner för.
En centreringsring är en platta med hål i mitten så kondensen droppar ner i mitten av fyllningen och destilleras igen istället för att rinna ner längs väggen på kolonnen. Sätt den strax under kylarören.
En centreringsring är en platta med hål i mitten så kondensen droppar ner i mitten av fyllningen och destilleras igen istället för att rinna ner längs väggen på kolonnen. Sätt den strax under kylarören.
Re: CM Kylning's Rör
Har läst en del och Fyllning och kör med skurbollar som ska va det bästa. Angående plattan i kolonnen så förstår jag funktionen av den och i nuläget så är det lite svårt att sätta dit en platta (centreringsring) Men angående kylar rören så kan det ju va lika bra med 5 st istället för 3. Rätta mig om jag har fel. ?Toffeln skrev:Skurbollar, glaskulor, rachigringar eller någon annan fyllning som det pratas om på forumet. Så mycket och dyrt du känner för.
En centreringsring är en platta med hål i mitten så kondensen droppar ner i mitten av fyllningen och destilleras igen istället för att rinna ner längs väggen på kolonnen. Sätt den strax under kylarören.
Bryggmästare
Re: CM Kylning's Rör
Skulle nu produkten bli dålig för att jag inte har nån tratt i så får jag ta och installera en isåfall. Men spelar det nån roll då om jag då har 5 st kylar rör istället för 3 ? Visst jag behöver ju inte koppla in dom sista rören men tratten hamnar ju ca 2 cm under den sista kylar röret.
Kapar tratten 63mm i toppen och 28~30mm i botten
så här kommer min Kolonn se ut med rör och tratt om jag nu svetsar om den
Kapar tratten 63mm i toppen och 28~30mm i botten
så här kommer min Kolonn se ut med rör och tratt om jag nu svetsar om den
Bryggmästare
Re: CM Kylning's Rör
Kör separat kylvatten till refluxkylaren ,bättre kylning med riktigt kallt vatten.
När en sten faller från bröstet, landar den ofta som en klump i magen.
Re: CM Kylning's Rör
Eller att du vänder på riktningen och kör in kallvatten till refluxen först, så den får kallast vatten=mer effekt. Du märker ju om kylvattnet till produktkylaren räcker till.
Re: CM Kylning's Rör
Där sa du nåt. Tack för tipset kommer jag att provaKusken skrev:Kör separat kylvatten till refluxkylaren ,bättre kylning med riktigt kallt vatten.
Bryggmästare
Re: CM Kylning's Rör
Kommer att prova denna metoden också. Finns ju ett gäng olika sätt att koppla. Men 5 st kylar rör borde göra fint? Samt en centreringsringMrbsod skrev:Eller att du vänder på riktningen och kör in kallvatten till refluxen först, så den får kallast vatten=mer effekt. Du märker ju om kylvattnet till produktkylaren räcker till.
Bryggmästare
Re: CM Kylning's Rör
Om du ska köra den som CM så måste du ju kunna reglera refluxkylningen, och det är enklast om den får eget vatten.
Ska du köra den som PM behöver du såklart inte det utan kan köra "full" kylning hela tiden.
Ska du köra den som PM behöver du såklart inte det utan kan köra "full" kylning hela tiden.
Re: CM Kylning's Rör
Angående reglering av refluxkylningen så tänkte jag använda mig av en krananslutning med 2 avstängbara utgånga så jag kan reglera flödetlatmasken skrev:Om du ska köra den som CM så måste du ju kunna reglera refluxkylningen, och det är enklast om den får eget vatten.
Ska du köra den som PM behöver du såklart inte det utan kan köra "full" kylning hela tiden.
Bryggmästare
Re: CM Kylning's Rör
Hej.om du svetsar dit 2 rör till.svetsa dit de i kors gentemot de andra.
å kyl kollon-kylare separat.
mvh jakan
å kyl kollon-kylare separat.
mvh jakan
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster