bryggforum.nu

Sveriges största forum för hembryggare.

* REGLER   * Logga in   * Bli medlem   * FAQ    * Sök
Allt f�r din hembryggning
Aktuellt datum och tid: ons jan 24, 2018 5:48

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]




Ny tråd Svara på tråd  [ 29 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2
Författare Meddelande
InläggPostat: lör jan 28, 2017 23:03 
Offline
Brygguru

Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57
Inlägg: 3891
Du styr aldrig temperaturen vid destillering, du tillsätter värmeenergi så att vätskan kokar. Vilken temperatur vätskan kokar vid beror på dess sammansättning. Det enda du kan styra är hur "vilt" det kokar, högre effekt ger högre ångproduktion, men vätskans temperatur och ångans innehåll blir detsamma.

Har du t.ex. socker i vattnet blir kokpunkten såvitt jag vet högre än 100 grader. Vattnet ångar bort och sockret blir kvar (som sockerlag). Dessutom karamelliseras sockret efter hand som temperaturen stiger (när vattnet ångar bort).


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tis jan 31, 2017 19:48 
Offline
Bryggmästare

Blev medlem: tis aug 13, 2013 19:43
Inlägg: 346
Smak & doft är inte så "enkelt" som du påstår. Om någon pruttar och det luktar bajs innebär det INTE att du fått bajs i näsan.


Skickat från min iPad med Tapatalk Pro


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: ons feb 01, 2017 14:26 
Offline
Bryggmästare

Blev medlem: tis maj 13, 2014 1:44
Inlägg: 685
Utrustning: koppar
Ja men du har ju fortfarande vatten bundet även i många ämnen med lägre kokpunkt än vatten.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: ons feb 01, 2017 17:18 
Offline
Bryggmästare

Blev medlem: tis aug 13, 2013 19:43
Inlägg: 346
Jag håller med dig Flerpen. Det är latmaskens överteoretiska förklaringar jag kommenterade.


Skickat från min iPhone med Tapatalk Pro


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: ons feb 01, 2017 17:26 
Offline
Brygguru

Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57
Inlägg: 3891
Mr_President skrev:
Smak & doft är inte så "enkelt" som du påstår. Om någon pruttar och det luktar bajs innebär det INTE att du fått bajs i näsan.


Precis. Lukten sitter inte i bajset. Smaken sitter inte i vattnet.

Lukten går att separera från bajset eftersom det inte är själva bajset som luktar.

På samma sätt går smaken att separera från vattnet eftersom det inte är själva vattnet som smakar.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: ons feb 01, 2017 22:51 
Offline
Bryggare

Blev medlem: sön jun 12, 2016 20:31
Inlägg: 173
Utrustning: Potstill. Thumper,
Eftersom den här tråden ändå spårat ur så fullkomligt och ingen ändå verkar vilja diskutera kolonn v/s perf plattor. Kan inte du förklara hur man separerar lukten från bajset ?

_________________
När en sten faller från bröstet, landar den ofta som en klump i magen.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tor feb 02, 2017 18:13 
Offline
Brygguru

Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57
Inlägg: 3891
Det är ju inte bajset som luktar. Det är olika gaser som bildas i bajset som luktar. Man kan separera lukten från bajset med fisar.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: fre feb 03, 2017 12:41 
Offline
Bryggare

Blev medlem: ons sep 21, 2016 17:36
Inlägg: 195
Utrustning: Pot + 2 plattad CM
vist att man e lite omogen, men kiss å bajs åldern har man ändå klarat av. :thumbdown: :screwy:

hur går det med testen Kusken å hur blev peat virren?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: fre feb 03, 2017 17:20 
Offline
Bryggare

Blev medlem: sön jun 12, 2016 20:31
Inlägg: 173
Utrustning: Potstill. Thumper,
SW- Blev väl lite irriterad på att diskussionerna spårade ur och handlade om allt annat än trådrubriken. Provade med lite ironi som tydligen inte gick fram till alla. Men angående peatwiskeyn.. Brände den med 4 st perf plattor. Blev inte så bra. Väldigt mycket heads som aldrig ville ta slut kändes det som. Fick ca 3 liter som kanske kan kategoriseras som heart, men med väldigt mycket finkellukt. Röksmaken kom inte fram förrän på slutet av heart och det mesta i tailsen. Låg på ca 90 % genom hela körningen. Nu vet jag inte hur ny olagrad wiskey ska smaka, men detta tyckte jag inte var gott. Lät den stå och lufta ett dygn men sen beslutade jag mig för att köra om den. Spädde allt utom den första delen av heads med vatten till ca 30%. Brände sen med kolonn fylld med glaskulor till en höjd av 35cm. Nu blev det helt annorlunda, en liten klart avskiljningsbar heads och hearts som var njutbar både i smak och doft. Fick ut nästan 4 liter 90% som späddes till 60% och hälldes på ekstavar. Skulle nog strippat först och sen kört med plattor kanske kombinerat med glaskulor?? Det mesta av röksmaken försvann i andra bränningen. Antagligen pga att jag spädde med vatten. Får väl se detta experiment som en lektion i hur man inte ska göra. Hur går det för dig då?

_________________
När en sten faller från bröstet, landar den ofta som en klump i magen.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: fre feb 03, 2017 23:26 
Offline
Bryggare

Blev medlem: ons sep 21, 2016 17:36
Inlägg: 195
Utrustning: Pot + 2 plattad CM
ja fan lite trist att du blev av me peaten.
De som kan säger att man får gå djuuuuuupt ner i tailsen för att få fram peat smaken.
Inte något som skall njutas vitt, skall sitta på ek åt minstonne ett år.
Vill du ha något som e gott vitt så kör bara en vanlig malt.

fint här vettu, sitter med första supen i år, smakar mums :D


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: lör feb 04, 2017 14:58 
Offline
Bryggare

Blev medlem: sön jun 12, 2016 20:31
Inlägg: 173
Utrustning: Potstill. Thumper,
Provsmakade i dag. Det finns faktiskt en röksmak kvar, men inte så kraftig. Tror den kan bli riktigt bra, har redan en tydlig wiskeykaraktär. Men nästa gång ska jag nog göra allt enligt boken. Strippa först och sen en eller två gånger i potstill. Detta för att få en produkt enligt konstens alla regler. Måste nog detta för att veta vad det är jag siktar efter. Då kan jag jämföra hur skitig wiskeyn ska vara som vit. Har svårt att tro att den ska vara så skitig som denna var efter första körningen. Kanske jag var helt fel ute dessutom med mäskningstempen, lade mig ju lite högt där, borde nog följt dina råd. Idag håller jag på med en ny rågmäsk. Har bakat en blandning av rågkross, vetekross och vetegroddar i 100grader 24 timmar. detta ska blandas med socker och enzymer och destilleras minst två gånger. Tanken är att få en vodka med sädeskaraktär. Hoppas få den ren, fast med smak av säd utan kolrening. Ska dessutom bränna en rommäsk i kväll om jag hinner, blir nog plattor plus lite kolonnfyllning.

_________________
När en sten faller från bröstet, landar den ofta som en klump i magen.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: sön feb 05, 2017 14:04 
Offline
Bryggare

Blev medlem: ons sep 21, 2016 17:36
Inlägg: 195
Utrustning: Pot + 2 plattad CM
häcken full Kusken, bra där :)

min wirre som går på ek smakar inte super gott vit, smakade på en bourbon i går som suttit i 8 månader, riktigt gott, smakade inte bra för ett par månader sen.

har inte lekt med råg ännu, får bli någon gång i framtiden.

Om du vill ha bra vodka så kör bara vete å enzymer, blir kanon det :)


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: mån feb 06, 2017 17:17 
Offline
Turbojäsare
Användarvisningsbild

Blev medlem: tis sep 27, 2016 19:12
Inlägg: 39
Utrustning: LabMaster
Herre gud!

Separera Lukten från bajs???

När jag kommer till dig Kusken, då ska vi syssla med att köra whisky run på min whisky.

Inget annat

:D

_________________
Gud gav mig tålamod för att inte så många skulle behöva lida!


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: mån feb 06, 2017 17:47 
Offline
Bryggare

Blev medlem: sön jun 12, 2016 20:31
Inlägg: 173
Utrustning: Potstill. Thumper,
Mitt bajs och fisar luktar inte. Det doftar liljekonvalj

_________________
När en sten faller från bröstet, landar den ofta som en klump i magen.


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 29 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]


Vilka är online

Medlemmar online: Bing [Bot]


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden © 2006-2013