Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Perforerade plattor VS packad kolonn.

Flutes, Bubble Caps, Perforerade plattor o.s.v.
Kusken
Bryggmästare
Inlägg: 320
Blev medlem: sön jun 12, 2016 20:31
Utrustning: Potstill. Thumper,

Perforerade plattor VS packad kolonn.

Inlägg av Kusken »

Den senaste tiden har jag experimenterat lite grand med perforerade plattor i en tretumskolonn på en 50 liters kokare med 5 kw maxeffekt fördelat på två element. Filmer på detta finns på youtube om ni söker på "Kusken still. Men till saken.. Även om det är väldigt roligt med plattor monterade i sightglass, är jag lite tveksam till fördelarna jämfört med en packad kolonn. Låt oss säga att jag med tre plattor och en effekt på 3,5 KW kör ut 90% produkt från en 10% wiskeymäsk. Så hittar jag en packningshöjd i kolonnen som ger samma 90% vid samma effekt. Borde inte dessa två produkter vara identiska?? Kom igen nu alla snillen, och ni andra också. :lol: Vill ha åsikter, ideer och tankar från er alla..
När en sten faller från bröstet, landar den ofta som en klump i magen.
Flerpen
Bryggmästare
Inlägg: 684
Blev medlem: tis maj 13, 2014 1:44
Utrustning: koppar

Re: Perforerade plattor VS packad kolonn.

Inlägg av Flerpen »

Nja, stirra dig inte blind på %.
Du kan få ut 90% som smakar rävgift och 90% som smakar perfekt. Mycket handlar om separation och blandning på plattorna/packningen.
Mr_President
Bryggmästare
Inlägg: 346
Blev medlem: tis aug 13, 2013 19:43

Re: Perforerade plattor VS packad kolonn.

Inlägg av Mr_President »

Håller med Flerpen.

Min erfarenhet är att det är MÄSKEN man ska fokusera på. Med en bra mäsk får man en bra produkt med en massa olika riggar.
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4506
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Perforerade plattor VS packad kolonn.

Inlägg av latmasken »

Det beror väl lite på hur man mäter dessa 90%.

Det du får ut ur apparaten är en blandning av olika ämnen, vatten, etanol och en massa annat skit.

Mäter du med en gaskromatograf så får du veta hur mycket av allt som finns i, då ser du också siffror på hur mycket av olika finkelkomponenter som finns i.

Men mäter du med en hydrometer så får du bara veta vätskans densitet. Skalan som visar procent är anpassad för att vätskan är en blandning mellan vatten och etanol.

Det innebär att även om mätaren visar 90% så är det inte säkert att det är 90% etanol och 10% vatten i vätskan, det kan lika gärna vara en mix på 75% etanol, 15% "skit" och 10% vatten som råkar ha exakt samma densitet som 90% sprit.

Inte ens om mätaren visar 95% så kan du vara säker på att det verkligen är 95% etanol du får ut.

Det går rätt enkelt att prova, om man sparar foreshot och heads en körning.

När man fått ut produkt, fyll ett mätglas med produkten och mät med alkoholmätaren. Byt sen ut hälften av produkten i mätglaset mot heads och mät på nytt. Visar den lägre alkoholhalt? Min gissning är att mätaren faktiskt visar högre alkoholhalt, eftersom heads har lägre kokpunkt har de troligen lägre densitet än etanol vilket gör att det ser ut som om du har högre alkoholhalt.
Kusken
Bryggmästare
Inlägg: 320
Blev medlem: sön jun 12, 2016 20:31
Utrustning: Potstill. Thumper,

Re: Perforerade plattor VS packad kolonn.

Inlägg av Kusken »

Jag håller med er om allt. Men det besvarar ju inte frågan ändå. Jag körde en del fruktmäsk i somras. De flesta i potstill, men provade någon med kolonn också. Körde då med kanske 40-50 cm fyllning och lade mig lite högre i temp än jag brukar vara när jag kör neutral. Tog ut hjärta på strax över 90%. Detta var väldigt svag fruktsmak på, nästan ingen faktiskt. Men all fruktsmaken kom på slutet. Tog ut till 48% om jag minns rätt. Borde dokumentera bränningarna bättre. Det verkade iaf som den smaken som fattades vid 90% kompenserades av att den var så mycket kraftigare på slutet. Problemet är att jag kan inte jämföra detta resultatet med de som kördes i potstill eftersom det var helt olika mäsk. Men kolonnspriten blev bra, med fin fruktsmak. Knepet är nog att gå lite längre in i tailsen tror jag. Det hade varit kul med en större mängd identisk mäsk för att prova olika konfigurationer.
När en sten faller från bröstet, landar den ofta som en klump i magen.
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4506
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Perforerade plattor VS packad kolonn.

Inlägg av latmasken »

Att fruktsmaken kom på slutet beror väl på att estrarna som ger smaken har en lägre kokpunkt än etanolen. Smaken sitter i tails helt enkelt.

Destillationen handlar ju om att separera komponenterna i mäsken, med en "perfekt" destillation så får man bara ut en av komponenterna (etanolen), den blir ju då smaklös eftersom man har sållat bort alla andra komponenter.


Titta på hur man gör med råolja. Den destilleras till flera olika fraktioner, men varje fraktion har sina egenskaper och innehåller så lite som möjligt från de andra. Ska man kombinera egenskaper så blandar man efteråt (t.ex. blandar olika i bensinen till tvåtaktare).
Toffeln
Bryggmästare
Inlägg: 424
Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
Utrustning: Jästunna och jäsrör

Re: Perforerade plattor VS packad kolonn.

Inlägg av Toffeln »

latmasken skrev:Att fruktsmaken kom på slutet beror väl på att estrarna som ger smaken har en lägre kokpunkt än etanolen. Smaken sitter i tails helt enkelt.

Destillationen handlar ju om att separera komponenterna i mäsken, med en "perfekt" destillation så får man bara ut en av komponenterna (etanolen), den blir ju då smaklös eftersom man har sållat bort alla andra komponenter.


Titta på hur man gör med råolja. Den destilleras till flera olika fraktioner, men varje fraktion har sina egenskaper och innehåller så lite som möjligt från de andra. Ska man kombinera egenskaper så blandar man efteråt (t.ex. blandar olika i bensinen till tvåtaktare).
Högre väl?
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4506
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Perforerade plattor VS packad kolonn.

Inlägg av latmasken »

Ja, högre menade jag, de kommer ju senare.

Man kan ju titta på den här bilden (från Wikipedia) så det man ju att det är en kolonn där man tar ut olika saker vid olika plattor. Det skulle gå att göra likadant när man destillerar mäsk, men normalt tar man ut produkt vid en platta och slänger det som hamnar på de andra plattorna.
Crude_Oil_Distillation-sv.png
Crude_Oil_Distillation-sv.png (13.29 KiB) Visad 345 gånger
Mr_President
Bryggmästare
Inlägg: 346
Blev medlem: tis aug 13, 2013 19:43

Re: Perforerade plattor VS packad kolonn.

Inlägg av Mr_President »

Jag tror smakerna följer med vattnet inte spriten. Således får man mer smak (äpple, säd mm) ju mer vatten man tillåter följa med (lägre %)


Skickat från min iPhone med Tapatalk Pro
Mr_President
Bryggmästare
Inlägg: 346
Blev medlem: tis aug 13, 2013 19:43

Re: Perforerade plattor VS packad kolonn.

Inlägg av Mr_President »

Därför ska man se till att den totala produkten ur apparaten hamnar nära den % man vill ha. Då slipper man spä med bordsvatten som förstås inte smakar något.

Jag styr effekt/kyla så det inte blir för starkt (undvika bordsvatten).


Skickat från min iPhone med Tapatalk Pro
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4506
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Perforerade plattor VS packad kolonn.

Inlägg av latmasken »

Om smakerna kom med vattnet skulle man inte kunna tillverka destillerat vatten...

Destillation handlar om fraktionering, dvs man delar upp nåt i sina beståndsdelar (baserat på beståndsdelarnas kokpunkt). Gjorde man en kolonn men uttag vid dussintals plattor så skulle alltså alla ämnen med samma kokpunkt komma ut genom samma uttag.
Mr_President
Bryggmästare
Inlägg: 346
Blev medlem: tis aug 13, 2013 19:43

Re: Perforerade plattor VS packad kolonn.

Inlägg av Mr_President »

Prova å koka vet jag...


Skickat från min iPhone med Tapatalk Pro
Flerpen
Bryggmästare
Inlägg: 684
Blev medlem: tis maj 13, 2014 1:44
Utrustning: koppar

Re: Perforerade plattor VS packad kolonn.

Inlägg av Flerpen »

Båda har rätt och fel.
Dom flesta smakerna man får med är bundna med vatten men det är som latmasken säger att det är kokpunkten som avgör och teoretiskt sett kan man dela upp det på plattorna.
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4506
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Perforerade plattor VS packad kolonn.

Inlägg av latmasken »

Bara för att ämnena är lösta i vattnet betyder inte att de följer med vattnet vid destillation. Tvärtom.

Om du blandar smakämnen med vatten och sen destillerar blandningen så kommer du att få ut destillerat vatten. Utan smak.

När man vid matlagning "reducerar" en vätska så kokar man ju bort vatten för att få mer koncentrerad smak. Om smaken följde med vattenångan skulle det inte fungera.
Kusken
Bryggmästare
Inlägg: 320
Blev medlem: sön jun 12, 2016 20:31
Utrustning: Potstill. Thumper,

Re: Perforerade plattor VS packad kolonn.

Inlägg av Kusken »

Latmasken- När man destillerar vatten är ju temperaturen 100 grader. Vid destillation av sprit är ju tempen mycket lägre och andra smakämnaen följer med.
När en sten faller från bröstet, landar den ofta som en klump i magen.
Skriv svar

Återgå till "Fysiska plattor"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster