bryggforum.nu

Sveriges största forum för hembryggare.

* REGLER   * Logga in   * Bli medlem   * FAQ    * Sök
Allt f�r din hembryggning
Aktuellt datum och tid: ons jan 24, 2018 5:46

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]
Ny tråd Denna tråd är låst, du kan inte redigera inlägg eller besvara den.  [ 1 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: sön sep 20, 2009 12:15 
Offline
Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: tor jan 22, 2009 11:55
Inlägg: 1917
Utrustning: Jäsrör
Kolonnbrännartyper
Det finns flera olika kolonnbrännare som nämns här på forumet som VM, LM, RLM, CM, Labmaster och ARC. I denna tråd försöker jag förklara vad förkortningarna betyder och lite förenklat hur de fungerarVM - Vapour Management
Bild
Klicka här för stor bild
Ångorna stiger genom kolonnen och kondenseras mot refluxkylaren och droppar ner som reflux genom packningen.
Genom att öppna ventilen på sidan styr man hur mycket av dessa ångor som tas ut till produktkylaren innan det hinner kondenseras mot refluxkylningen.
Där kondenseras det och tas ut som färdig produkt. En av de enklaste kolonntyperna att få bra separation med då refluxration håller sig tämligen stabil.
Klicka här för en ritning på en VM av andyman448,
och här finner ni en bra byggtråd av jimmy.f.LM - Liquid Management
Bild
Klicka här för stor bild
Ångorna stiger genom kolonnen, kondenseras mot refluxkylaren och droppar ner och fyller spritfällan. Där styr man med nålventilen hur mycket man tar ut som färdig produkt och resten rinner över kanten och tillbaka ner genom packningen som reflux. Fluktuationer i ånghastigheten och ångornas sammansättning kan göra att refluxration blir ostabil då nålventilen endast håller uttagshastigheten konstant. Det kan göra att man måste ställa mycket på nålventilen under destillationens gång för att upprätthålla bra separation.
Klicka här för att läsa mer om LM av typen Bokabob på wiki.homedistiller.org.
Här finner ni en bra byggtråd av Caprimulgus.

Möjligheten att ta ut allt kondensat som produkt (helt öppen nålventil, inget går tillbaka som reflux) gör denna typ till lämpligare än VM till ädeldestillat (whisky, brandy osv.).RLM - Reversed Liquid Management
Bild
Klicka här för stor bild
Ångorna stiger genom kolonnen, kondenseras mot refluxkylaren och droppar ner i spritfällan. Där styr man med nålventilen hur mycket hur mycket som går tillbaka ner till packningen som reflux. Resten tas ut som produkt. På detta vis håller sig refluxration stabil genom hela destillationen och fluktuationer tas istället upp av produktuttaget vilket leder till att kolonnen håller sig mer stabil vilket ger bättre separation. Behöver någon form av vattenlås på röret där produkten tas ut.

Möjligheten att ta ut allt kondensat (helt stängd nålventil, ingenting går tillbaka som reflux) som produkt gör denna typ till lämpligare än VM till ädeldestillat.CM - Cooling Management
Bild
Klicka här för stor bild
Ångorna stiger genom kolonnen och kondenseras mot refluxkylaren och droppar ner som reflux genom packningen. Beroende på vattnets genomströmningshastighet, temperatur, uppvärmning av kokkärlet o.s.v. avgörs hur mycket ånga som kondenseras mot refluxkylningen och droppar tillbaka ner i packningen och hur mycket ånga som smiter förbi och går till produktkylaren och kondenseras till färdig produkt.
Genom att ha konstant vattenflöde och istället reglera uppvärmningen av mäsken kan man även köra denna som en PM (Power management). Risken finns dock att man på detta vis skapar obalans i kolonnen genom att ånghastigheten fluktuerar och refluxration blir ostabil vilket leder till sämre separation.

Ojämnt vattenflöde, skillnader i vattentemperatur och trögheten i refluxkylaren gör att denna typ kan bli ganska svårinställd och svår att hålla stabil.

Om kylvattnet kopplas så att refluxkylaren styrs separat från produktkylaren kan även denna användas till ädeldestillat. Detta ger även bästa kontroll för ren sprit.
Klicka här för en ritning på en CM av andyman448.Labmaster
Bild
Klicka här för stor bild
Den gamla föråldrade varianten av kolonnbrännare.
Ångorna stigen genom kolonnen, viss del kondenseras mot kylrören och resten fortsätter genom kolonnen till produktkylaren där det kondenseras till färdig produkt.
Genom att kylrören sitter längst ner rinner refluxen ner i kokkärlet igen och inga extra destillationer (bottnar) i kolonnen kan äga rum. De ångor som fortsätter förbi går bara rakt igenom resten av kolonnen ovanför kylrörer, som inte gör någon större nytta. Separationen blir minimal och den färdiga produkten är oren och tämligen svag.ARC, E-ARC, Thorshammer
ARC är en förkortning av Automatic Reflux Control, och det betyder att man har ett system som automatiskt styr hur mycket som går tillbaka som reflux och hur mycket man tar ut som produkt. Detta gör att man ej får med tails ut som produkt och att produkten alltid håller 95.6%.

ARC fungerar utmärkt för att förhindra att tails kommer med i produkten men den är dålig på att koncentrera och blöda ut heads.
En lösning på detta är headsavskiljaren Thorshammer, som automatisk koncentrerar och avskiljer heads.

ARC, Sensorpipe ARC
Den första ARC konstruktionen gjordes av Farbror Plast. Denna styrdes inte av någon elektronik utan av ett system med spritfyllda rör som värms upp och stoppar uttag när spriten i dessa når över vissa temperaturer, vilket förhindrar tails med högre kokpunkt än spriten att ta sig upp till uttaget. Denna konstruktion kallades först bara ARC men utvecklingen av elektronisk styrd ARC har gjort att denna ofta refereras till som Sensorpipe ARC eller sensorrörs ARC.
Här är tråden där FarbrorPlast först skriver om sin uppfinning.
I denna gratis e-bok skriver riku om ARC på sidan 22, ritning tills hans vidareutvecklade variant på sidan 26.

E-ARC
E-ARC kallas det när systemet är elektroniskt. Detta är det exaktaste sättet att styra en kolonnbrännare på och möjliggör högsta uttagshastighet med bibehållen styrka och renhet. Elektronisk styrning kan inkorporeras i VM och LM designer genom sensorer inne i kolonnen och mangetventiler som styr produktuttag och man får då sk VM-E-ARC och LM-E-ARC. Det går även att konstruera en CM-E-ARC men då blir konstruktionen onödigt komplicerad då man måste styra mängden kylvatten mycket exakt. Luftkyld CM-E-ARC är enklare om man styr olika fläktar av och på men detta ger alltid en viss fördröjning som man slipper med magnetventiler i VM och LM konstruktionen.

Gemensamt för alla ARC designer är att det är enbart produktuttaget man styr, kokkärlets matning är konstant. Den gamla varianten att styra effekten i kokkärlet på Labmaster med en Thermonob är alltså INTE en ARC. I denna homedistiller.org tråd kan man läsa om varför det inte fungerar att styra en kolonn med temperaturen i kokkärlet.

Headsavskiljare, Thorshammer
Thorshammer/torshammare är en påbyggnad på kolonnen konstruerad av riku som har fått sitt namn efter att den ser ut som en hammare. Den koncentrerar och avskiljer automatiskt heads. Den är inte styrd av någon slags elektronik utan bygger på att ämnena i heads är lättare än etanol och kan koncentreras i toppen på en kolonn som står i full reflux utan produktuttag.

Ritningar
De senaste ritningarna till ARC, både Sensorpipe och E-ARC samt Thorshammer finner du i boken "Designing & Building Automatic Stills" av riku. Du får då även tillgång till det låsta forumet http://arc.forum24.seDestillationsteori och teknik
Denna tråd som från början innehöll både beskrivning av kolonnbrännartyper och destillationsteori växte sig så omfattande att den fick dela på sig och avsnittet med destillationsteori och teknik flyttade till en egen tråd som ni finner här.Ansvarsfriskrivning
Det är olagligt att tillverka destillationsapparater i Sverige, det är olagligt att inneha delar till destillationsapparater och det är olagligt att destillera sprit. Det som beskrivs i den här texten får inte utföras i Sverige, se Alkoholförordning (1994:2046), Alkohollag (1994:1738) samt Alkohollag (2010:1622). Straffpåföljden kan innebära fängelse i upp till två år. Texten är ämnad till svensktalande i länder där det är lagligt att tillverka alkohol. Författarna och Bryggforum.nu tar avstånd från all verksamhet och handlande som kan bryta mot Sveriges lagar.
Förslag på förändringar och/eller tillägg i denna tråd kan tas upp i denna tråd.
Senast uppdaterad 2013-01-07


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Denna tråd är låst, du kan inte redigera inlägg eller besvara den.  [ 1 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]


Vilka är online

Medlemmar online: Bing [Bot], Hasse basse


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden © 2006-2013