bryggforum.nu

Sveriges största forum för hembryggare.

* REGLER   * Logga in   * Bli medlem   * FAQ    * Sök
Allt f�r din hembryggning
Aktuellt datum och tid: tor nov 23, 2017 9:43

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]




Ny tråd Svara på tråd  [ 13 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: fre nov 03, 2017 15:01 
Offline
Turbojäsare

Blev medlem: ons jan 06, 2016 15:18
Inlägg: 38
Utrustning: Hink i hink
För många år sedan hade jag en Labmaster gjord helt av rostfritt stål och med den fick jag ut riktigt bra sprit.
Jag minns inte riktigt hur hög kolonnen va, men ca 1m och diametern var 2" . Som packning använde jag rachringar.
Stora kraftiga elpatroner. Allting var som en Labmaster brukar vara.
Tempen styrde jag med en Termonob från Clas Ohlson.

Nu funderar jag på att bygga en ny och undrar vad ni har att säga om mina tankar.

Jag brukar brygga öl ibland och använder mig av hink i hink metoden.
Själva kokkärlet tänkte jag att det kanske går att använda även till destillationen. Det är en 30L brygghink
med två värmeelement från vattenkokare. Jag tänkte köra båda under uppvärmningen och sedan köra bara den
ene genom en Termonob.
För att få till en kon mellan kok-kärl och kolonn så är min tanke att använda ett vanligt plastlock med ett hål
som passar till en upp och nervänd rostfri bunke. På den bunken fäster jag kolonen.

Kolonen tänker jag löda ihop med kopparrör och måtten tänker jag mig detsamma som tidigare.
Det som jag funderar på att göra annorlunda på självaste kolonen är materialvalet, inga kylrör genom kolonen,
i stället för en flaskhals från ett grovt rör rakt upp med en 90° övergång till ett smalt rör så funderar jag på en 180° böj
Högst upp på det grova röret och en konisk övergång till det smala röret.
Som packning verkar ju skurbollar vara bra och om jag förstår rätt så är det bra att lägga i lite kopparnät en bit upp i kolonen.

Vad tror ni om konstruktionen, är den bättre eller sämre änden förra? Kanske ingen större skillnad?
Är det helt tokigt tänkt?

_________________
Kunskapen är en lätt börda :)


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: fre nov 03, 2017 15:29 
Offline
Bryggmästare

Blev medlem: tor feb 01, 2007 2:00
Inlägg: 439
Mina tankar:
Konisk övergång gör varken från eller till. Ångan bryr sig inte och något tryck att tala om är det inte.
Termonob ger stötkokning så den skulle jag skippa och köra med någon effektregulator istället.

_________________
/Wricko


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: fre nov 03, 2017 20:02 
Offline
Turbojäsare

Blev medlem: ons jan 06, 2016 15:18
Inlägg: 38
Utrustning: Hink i hink
temp_wricko skrev:
Mina tankar:
Konisk övergång gör varken från eller till. Ångan bryr sig inte och något tryck att tala om är det inte.
Termonob ger stötkokning så den skulle jag skippa och köra med någon effektregulator istället.

Det har då aldrig stötkokat för mig. Det är ju ingen termostat som stänger av vid uppnådd temperatur, som gör att det fortsätter att öka ett par grader innan tempen minskar, för att så småningom slå igång igen med ytterligare en fördröjning.
Termonob ger typ snabba impulser som varierar i hastighet efter temperatur och håller därmed en väldigt jämn temperatur.
Minns inte nu om det den håller +-0,1° eller +-0,2°

_________________
Kunskapen är en lätt börda :)


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: lör nov 04, 2017 11:34 
Offline
Finjäsare

Blev medlem: fre okt 14, 2016 16:47
Inlägg: 52
Plast skulle jag hålla mig borta ifrån, och löder du ska du använda lod med väldigt hög halt av silver.

Du skriver inget om kylningen, men det behövs en rejäl reflux för att få bra kvalitet. Annars blir det bara en stripper.

Finns gott om bra designer som funkar och är enkla att bygga. Att krångla med en rostfri bunke för att få en kon ger inte bättre produkt.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: lör nov 04, 2017 16:12 
Offline
Bryggare

Blev medlem: ons sep 21, 2016 17:36
Inlägg: 158
Utrustning: Pot + 2 plattad CM
personligen har jag ett gammalt ölfat, jag föredrar rostfritt.

Koppar går aldelest förträffligt att löda, vanligt blyfritt lod funkar prima, att använda silver lod e bara overkill.

ta en SCR från ebay så kan du reglera ganska fint.

om du av någon anledning inte vill ha en reflux kylare i kolonnen, så kan du ha en runt kolonnen, finns många designs som man kan pula med.
Skurbollar funkar bra som packning


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: mån nov 06, 2017 17:29 
Offline
Turbojäsare

Blev medlem: ons jan 06, 2016 15:18
Inlägg: 38
Utrustning: Hink i hink
Mrbsod skrev:
Plast skulle jag hålla mig borta ifrån, och löder du ska du använda lod med väldigt hög halt av silver.

Du skriver inget om kylningen, men det behövs en rejäl reflux för att få bra kvalitet. Annars blir det bara en stripper.

Finns gott om bra designer som funkar och är enkla att bygga. Att krångla med en rostfri bunke för att få en kon ger inte bättre produkt.

Plasten är knappast något problem då alkoholhalten är ganska svag där nere. I.o.m att jag använder kokkärl från mitt bryggverk så har jag mindre utrustning som behöver gömmas.

Angående reflux så undrar jag om det räcker med att bara sätta ett par kylrör genom kolonen? Typ som original Labmaster men att dom sitter högst upp på kolonen ist för där nere? Eller måste refluxen sitta ovanför där alkoholen går ut till kylaren?

Konen är inte tänkt för en bättre produkt, snarare en snabbare bränning.

Jag har inte möjlighet att gömma hur mycket som helst mellan bränningarna och tyvärr så kan jag heller inte låta apparaten stå och puttra i 8-10 timmar då vi bor väldigt trångt och alla utrymmen är mer eller mindre gemensamma utrymmen.

_________________
Kunskapen är en lätt börda :)


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tis nov 07, 2017 14:44 
Offline
Finjäsare

Blev medlem: fre okt 14, 2016 16:47
Inlägg: 52
Belseub skrev:
Plasten är knappast något problem då alkoholhalten är ganska svag där nere. I.o.m att jag använder kokkärl från mitt bryggverk så har jag mindre utrustning som behöver gömmas.

Angående reflux så undrar jag om det räcker med att bara sätta ett par kylrör genom kolonen? Typ som original Labmaster men att dom sitter högst upp på kolonen ist för där nere? Eller måste refluxen sitta ovanför där alkoholen går ut till kylaren?

Konen är inte tänkt för en bättre produkt, snarare en snabbare bränning.

Jag har inte möjlighet att gömma hur mycket som helst mellan bränningarna och tyvärr så kan jag heller inte låta apparaten stå och puttra i 8-10 timmar då vi bor väldigt trångt och alla utrymmen är mer eller mindre gemensamma utrymmen.


Jag är fortfarande mycket tveksam till plast i en brännare, men gör som du vill...

Om du vill förbättra flödet ska du ha en grövre kolonn, högre effekt och mindre reflux. Inte en kon.

Labmasterns kylrör är mycket klena och ger ingen reflux att tala om, vilket innebär en rätt dålig produkt som måste kolas.

Finns billiga korrugerade rör i ss som man kan forma till en spiral enkelt och föra in dem i kolonnen för att få till refluxkylaren.

Utrymmet är ett problem med all bryggning har jag märkt.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: ons nov 08, 2017 8:06 
Offline
Bryggare

Blev medlem: fre feb 21, 2014 17:16
Inlägg: 123
Slänger in en länk till mitt eget bygge ifall det kan inspirera.

viewtopic.php?f=22&t=20335


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: ons nov 08, 2017 20:05 
Offline
Bryggare

Blev medlem: ons sep 21, 2016 17:36
Inlägg: 158
Utrustning: Pot + 2 plattad CM
personligen skulle jag håla mig ifrån den konstruktionen, föredrar koppar i alla lägen, mer job men vafan man ska inte kunna panta sin kolonn.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tor nov 09, 2017 8:22 
Offline
Bryggare

Blev medlem: fre feb 21, 2014 17:16
Inlägg: 123
Fan! Bara för att du skrev det började melodin ”panta mera” spela i mitt huvud...

Man får tro/tycka vad man vill. Jag har i alla fall smakat på min sprit. Jag kolar inte heller spriten förresten, det smakar bra på en gång när jag tar ut det som 94%. Gör jag whiskey så destillerar jag två gånger och får en lätt och fin whiskey där jag ändå tagit rätt små cuts. Sockermäsk är inget jag pysslar med.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tor nov 09, 2017 22:45 
Offline
Bryggare

Blev medlem: ons sep 21, 2016 17:36
Inlägg: 158
Utrustning: Pot + 2 plattad CM
va kul att hitta en människa som kan tycka olika utan att få mens, det måste vara lika ovanligt som att hitta fyrklöver.

Intressant att du inte sparar pengar på spannmål men gör det på bygg material.
sen ska jag väll inte snacka, mitt bygge e gjort av salads skålar :lol:


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: fre nov 10, 2017 12:14 
Offline
Turbojäsare

Blev medlem: ons jan 06, 2016 15:18
Inlägg: 38
Utrustning: Hink i hink
Den med burkar var ju frän.

Det här med refluxkylare verkar ju intressant, men vad innebär det egentligen för resultatet?
Innebär det att man inte behöver kola så är det ju en klar förbättring mot Labmaster.
Spelar det någon roll om refluxkylaren ligger över eller under produktuttaget?
Det börjar luta åt en CM.

_________________
Kunskapen är en lätt börda :)


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: sön nov 12, 2017 23:42 
Offline
Bryggare

Blev medlem: fre feb 21, 2014 17:16
Inlägg: 123
Refluxkylaren betyder allt för slutresultatet. Utan reflux har manen pot still, dvs en apparat som destillerar en gång bara. Med reflux kan man få ut azeotrop, dvs helt ren 95,6% alkohol. Även en labmaster har ju refluxkylare, de futtiga kylrören, mende sitter på fel ställe. Refluxkylaren ska sitta i toppen av kolonnen. Uttaget för en VM bör sitta i höjd med underkanten på refluxkylaren, högre upp finns det annars dåligt med alkoholånga eftersom den direkt kondenserar på kylaren.
Belsebub, jag rekommenderar att du läser på om hur reflux funkar, det är helt centralt i spritbränning, iaf om man vill göra ren sprit.


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 13 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]


Vilka är online

Medlemmar online: Bing [Bot], Google [Bot]


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden © 2006-2013