Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Mjöd - 15 dagar från start till flaska.

Utrustning och teknik.
Användarvisningsbild
Lo
Hedersmedlem
Inlägg: 984
Blev medlem: fre jun 18, 2004 2:00
Ort: Vasternorrland

Mjöd - 15 dagar från start till flaska.

Inlägg av Lo »

Såhär extra länge i efterhand med andra typer under bältet är det inget jag skulle göra igen ;)
Var helt klart en intressant smak och med lite humle i skulle det smaka kanon - kanelen då hehe.
Fat #1 - Välhumlad American Ale
Lager....
2L Krusbärsvin 1del blåbär
1L Blåbärsvin
20L Maskrosvin - Klarning/Lagring ´06
Användarvisningsbild
bryggis
Färsk jäst
Inlägg: 16
Blev medlem: lör sep 30, 2006 2:00

Mjöd - 15 dagar från start till flaska.

Inlägg av bryggis »

Skummar det mycket vid jäsningen?
Tänkte om det räckte att jag jäser i en 5-litersdunk med jäsrör.
Eller behöver jag större behållare?

Har i alla fall köpt jäst och jästnärsalt och ska köpa honung, apelsin, kanel och russin idag.

Är ganska intresserad av hur det kan blir, detta är mest för att testa ditt recept, ska dock köra med apelsinskal och inte bara juicen.

Även om det inte blir så lyckat blir man en erfarenhet rikare!
Användarvisningsbild
Lo
Hedersmedlem
Inlägg: 984
Blev medlem: fre jun 18, 2004 2:00
Ort: Vasternorrland

Mjöd - 15 dagar från start till flaska.

Inlägg av Lo »

Skummade nästan ingenting för mig faktiskt och ha inte i kanelen för länge ;) jag fick en ganska träig smak tillslut som var lite skum, tror faktiskt det skulle blivit många gånger bättre om jag skippat kanelen helt.
Fat #1 - Välhumlad American Ale
Lager....
2L Krusbärsvin 1del blåbär
1L Blåbärsvin
20L Maskrosvin - Klarning/Lagring ´06
Användarvisningsbild
bryggis
Färsk jäst
Inlägg: 16
Blev medlem: lör sep 30, 2006 2:00

Mjöd - 15 dagar från start till flaska.

Inlägg av bryggis »

Lo skrev:Skummade nästan ingenting för mig faktiskt och ha inte i kanelen för länge ;) jag fick en ganska träig smak tillslut som var lite skum, tror faktiskt det skulle blivit många gånger bättre om jag skippat kanelen helt.
Kan det vara en bra ide att skippa kanelen under jäsningen men stoppa i kanske 2st kanelstänger när mjödet klarnar?

Eller vad tror du?

Kanske blir bättre smak med kanelen om man har rivet apelsinskal också.
mcmuff
Newbie
Inlägg: 2
Blev medlem: ons nov 25, 2015 13:16

Re: Mjöd - 15 dagar från start till flaska.

Inlägg av mcmuff »

Hejsan!
VÄLDIGT gammal tråd här, men hittade detta och tänkte att jag ska göra en egen version utav det nu när det ändå börjar närma sig jul och allt.
Vet dock inte om det klassas som mjöd då jag gjorde det med olika sockerarter för att jag har några polare som är veganer och vill gärna att de ska kunna smaka också om detta blir lyckat.

Recept (ungefärliga mängder)
4 liter vatten
kött och saft från 2 apelsiner (ca 1 kg sammanlagt)
½ citron, saft och skal
ca 360g muscavado socker, mörkt.
ca 200-300g farinsocker
1,2 dl strösocker
2 kanelstänger, 1 hel och 1 krossad
ungefär 40-50 kryddnejlikor
30-40 hackade russin
Lalvin d47 vinjäst
jästnäring


Inga superexakta grejer här, men jag provsmakade senaste satsen av IPA samtidigt och höftade mig igenom allting.
Står nu mörkt och fint och bubblar i badrummet, ska byta jäskärl på måndag så får se då hur det smakar hittills. :D
Flerpen
Bryggmästare
Inlägg: 684
Blev medlem: tis maj 13, 2014 1:44
Utrustning: koppar

Re: Mjöd - 15 dagar från start till flaska.

Inlägg av Flerpen »

Varför skulle veganer inte kunna dricka mjöd?
Användarvisningsbild
Omlott
Bryggmästare
Inlägg: 561
Blev medlem: lör okt 08, 2011 10:15
Utrustning: Damejeanne
Ort: Halmstad
Kontakt:

Re: Mjöd - 15 dagar från start till flaska.

Inlägg av Omlott »

Flerpen skrev:Varför skulle veganer inte kunna dricka mjöd?
Honung kommer från bin, likt mjölken som kommer från kor.
Flerpen
Bryggmästare
Inlägg: 684
Blev medlem: tis maj 13, 2014 1:44
Utrustning: koppar

Re: Mjöd - 15 dagar från start till flaska.

Inlägg av Flerpen »

Nej det gör den inte. Honung kommer från blommor och dylikt, sen så är det en enzym från bina som bryter ned nektarn eller vad det heter till honung. Det är som att säga att en vegan inte får äta växter för dom får faktiskt näring från avföring och förmultnade djur.
Användarvisningsbild
Omlott
Bryggmästare
Inlägg: 561
Blev medlem: lör okt 08, 2011 10:15
Utrustning: Damejeanne
Ort: Halmstad
Kontakt:

Re: Mjöd - 15 dagar från start till flaska.

Inlägg av Omlott »

Flerpen skrev:Nej det gör den inte. Honung kommer från blommor och dylikt, sen så är det en enzym från bina som bryter ned nektarn eller vad det heter till honung. Det är som att säga att en vegan inte får äta växter för dom får faktiskt näring från avföring och förmultnade djur.
Åh, trodde inte herrn var så påläst.
Det stämmer, tror dock inte veganer gör någon skillnad i det. Men å andra sidan är det skillnad från vegan till vegan.
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för mjödbryggning"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster