Mjöd - 15 dagar från start till flaska.
Mjöd - 15 dagar från start till flaska.
Sådär då var det dags.
jag har köpit 900 g honung.
tänkte blanda det med 7 liter vatten och tillsätta lite extra socker för att försöka få upp procenten till 7-8%.
hade tänkt å pressa en lime och en halv citron för lite extra smak. är det för mycket tror ni? blir det för surt??
ska köra med öljäst. jag fick inte tag på safeale s-04 som användes i receptet ovan. vad tror ni om det? vet inte vad det är för jäst han som jag handlade av sa att det var nån standard öljäst. tror ni att det blir kattskit av allt om man använder den jästen??
jag har köpit 900 g honung.
tänkte blanda det med 7 liter vatten och tillsätta lite extra socker för att försöka få upp procenten till 7-8%.
hade tänkt å pressa en lime och en halv citron för lite extra smak. är det för mycket tror ni? blir det för surt??
ska köra med öljäst. jag fick inte tag på safeale s-04 som användes i receptet ovan. vad tror ni om det? vet inte vad det är för jäst han som jag handlade av sa att det var nån standard öljäst. tror ni att det blir kattskit av allt om man använder den jästen??
Mjöd - 15 dagar från start till flaska.
Hmm kan inte svara på det, har ingen erfarenhet med den jästen.
Mjöd - 15 dagar från start till flaska.
ok hör av mig om resultat
Mjöd - 15 dagar från start till flaska.
Hej en variant av Lo's mjöd står nu och bubblar här hemma. Receptet är i stort sätt samma har dock tagit med apelsinskal och hackat kanelen för mer smak. Tänkte även att slutprodukten ska vara kolsyrad så tillsätter socker i samband med buteljeringen. Hoppas detta hjälper och inspirerar någon. Jag hör av mig om hur det blev när det e klart
Recept
950g SBR:s honungsförmedling + ca 100 g
2 Apelsiner
4 Stora Kanelstänger
20-30 Russin
1 krm Vinsyra
Vatten
1 krm Jästnäring
Safe ale S-04
Gör en förkultur på 1/3 av jästpaket, 1 krm jästnäring, 1 krm vinsyra och ca 1 dl honung+ vatten.
Hacka russinen och kanelstängerna lägg i en bunke. Skålla en av apelsinerna och skrubba den. Riv av med rivjärn det orangea på skalet av den skållade apelsinen. Skala och hacka apelsinerna till småbitar. Lägg ner allt i bunken. Häll på lite kokt vatten och lått svalna.
Blanda ut honungen med ca 4L vatten så det är riktigt blandat. MAX 55ºC
Kasta i resterande ingredienser + förkulturen när musten är ca 20 ºC, späd med vatten upp till 5L. Låt stå i rumstemperatur.
Efter 7 dagar bör jästen ha arbetat klart, tappa över till nytt kärl för att slippa bottensatsen och ställ svalt. Efter någon dag häll på flaska och tillsätt ca 7g socker / liter
1 tsk = 3-4g
1 msk = 10-12g
1 dl = 88g
Recept
950g SBR:s honungsförmedling + ca 100 g
2 Apelsiner
4 Stora Kanelstänger
20-30 Russin
1 krm Vinsyra
Vatten
1 krm Jästnäring
Safe ale S-04
Gör en förkultur på 1/3 av jästpaket, 1 krm jästnäring, 1 krm vinsyra och ca 1 dl honung+ vatten.
Hacka russinen och kanelstängerna lägg i en bunke. Skålla en av apelsinerna och skrubba den. Riv av med rivjärn det orangea på skalet av den skållade apelsinen. Skala och hacka apelsinerna till småbitar. Lägg ner allt i bunken. Häll på lite kokt vatten och lått svalna.
Blanda ut honungen med ca 4L vatten så det är riktigt blandat. MAX 55ºC
Kasta i resterande ingredienser + förkulturen när musten är ca 20 ºC, späd med vatten upp till 5L. Låt stå i rumstemperatur.
Efter 7 dagar bör jästen ha arbetat klart, tappa över till nytt kärl för att slippa bottensatsen och ställ svalt. Efter någon dag häll på flaska och tillsätt ca 7g socker / liter
1 tsk = 3-4g
1 msk = 10-12g
1 dl = 88g
Mjöd - 15 dagar från start till flaska.
Låter riktigt smarrigt, ser framimot att höra hur det går.
Mjöd - 15 dagar från start till flaska.
Hej eftersom jag tar studenten den 9 juni och såg detta reccept
tängte jag klart som faan man skall ha mjöd på studenten...
Så nu har jag ett par frågor, om jag sätter sätter detta till helgen kommer det hinna klart tills den 9 de?
Sen det där med vinsyra?
Måste man ha det?
För jag kan inte få tag på det på gotland, vad jag vet i alla fall!
Kan man inte ha citron syra i stället?
Tack på för hand!
edit
Hehe, ehh nu har det kliat i fingrarna så jag ringt till humlegården och beställt Jästen och näringen,
så nu är jag på gång i vilket fall som helst!
Får hoppas på det bästa!
wee
Nu sticker jag till Willys ok kollar upp priset på honung!
tängte jag klart som faan man skall ha mjöd på studenten...
Så nu har jag ett par frågor, om jag sätter sätter detta till helgen kommer det hinna klart tills den 9 de?
Sen det där med vinsyra?
Måste man ha det?
För jag kan inte få tag på det på gotland, vad jag vet i alla fall!
Kan man inte ha citron syra i stället?
Tack på för hand!
edit
Hehe, ehh nu har det kliat i fingrarna så jag ringt till humlegården och beställt Jästen och näringen,
så nu är jag på gång i vilket fall som helst!
Får hoppas på det bästa!
wee
Nu sticker jag till Willys ok kollar upp priset på honung!
Mjöd - 15 dagar från start till flaska.
Jarå det kommer hinna klart den där jästen är riktigt snabb. Låt sen det stå så svalt som möjligt men inte -grader så klarnar det blixtsnabbt.
Vinsyra brukar stå i kryddhyllan brevid citronsyran i en liknande liten påse. Annars funkar det säkert med citronsyra med. Inte helt 100 på om det ens behövs, men brukar hjälpa lite.
Vinsyra brukar stå i kryddhyllan brevid citronsyran i en liknande liten påse. Annars funkar det säkert med citronsyra med. Inte helt 100 på om det ens behövs, men brukar hjälpa lite.
Mjöd - 15 dagar från start till flaska.
Hej på er igen.
Nu har jag jarit ute och köppt in alla ingredienser.
Kanel
Vinsyra
Svensk HONUNG SRB 700 g
Naturlig HONUNG akacia 350g
Eldorados Apelsin Juce 6 dl
Hittade som sagt vinsyran i kryddhyllan.
Nu är det så att jag funderar på att köra ditt fina reccept Lo men inte bråka med en himla massa mått utan köra i 6 dl juce och totalt 1050g honung,
tror ni det kommer funka lika bra?
Den största skillnaden är väll att det tar längre tid?
Men hur mycket längre?
Hinner jag ändå?
Nu har jag jarit ute och köppt in alla ingredienser.
Kanel
Vinsyra
Svensk HONUNG SRB 700 g
Naturlig HONUNG akacia 350g
Eldorados Apelsin Juce 6 dl
Hittade som sagt vinsyran i kryddhyllan.
Nu är det så att jag funderar på att köra ditt fina reccept Lo men inte bråka med en himla massa mått utan köra i 6 dl juce och totalt 1050g honung,
tror ni det kommer funka lika bra?
Den största skillnaden är väll att det tar längre tid?
Men hur mycket längre?
Hinner jag ändå?
Mjöd - 15 dagar från start till flaska.
Vill du ha apelsinsmak på mjödet, vilket jag nog skulle föredra så måste du köra med apelsinskal. det gula bara, inget av de vita.
Apelsin juicen gav tyverr inte någon märkbar apelsinsmak alls.
Apelsin juicen gav tyverr inte någon märkbar apelsinsmak alls.
Mjöd - 15 dagar från start till flaska.
ok, hur mycket trot du jag behöver?
det är bara det att när man har i skal blir det svårt att få bort dom effter
men man kanske kan köra genom något filter?
det är bara det att när man har i skal blir det svårt att få bort dom effter
men man kanske kan köra genom något filter?
Mjöd - 15 dagar från start till flaska.
så nu har jag satt min satts!
Hopas det blir mumma!
Hopas det blir mumma!
Mjöd - 15 dagar från start till flaska.
Nå nu börjar det närma sig studenten, fick du till det? ^^
Mjöd - 15 dagar från start till flaska.
var får man tag på jästnäring? kan man använda något annat om man inte har jästnäring att tillgå?
Mjöd - 15 dagar från start till flaska.
Borde gå utan jästnäring. Såhär lite längre i efterhand skulle jag nog skippa kanelen helt och köra i lite mer apelsin klyftor.
Eller ja, skulle göra mjöd med sweet mead jästen eller någon vinjäst ist. Var rätt skoj med svagdricke smaken man fick av öljästen dock, skulle nog fungera fint om man julkryddade mjödet med stjärn anis, kanel, saffran och kardemumma.
Eller ja, skulle göra mjöd med sweet mead jästen eller någon vinjäst ist. Var rätt skoj med svagdricke smaken man fick av öljästen dock, skulle nog fungera fint om man julkryddade mjödet med stjärn anis, kanel, saffran och kardemumma.
Mjöd - 15 dagar från start till flaska.
hehe sorry, jag fick tyverr inte till det!
det blev en vit äcklig hinna på det och jag läste mig till det att det stått o buteljerat för länge så!
MEn men jag drack lite av det ändå men det smakade inte gott mjöd i alla fall!
MEn men jag skall göra ett nytt försök senare!
det blev en vit äcklig hinna på det och jag läste mig till det att det stått o buteljerat för länge så!
MEn men jag drack lite av det ändå men det smakade inte gott mjöd i alla fall!
MEn men jag skall göra ett nytt försök senare!
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster