ca recept: i 5 liters damejeanne..
4 x 650g honung
2tsk wyeast beer nutrient.
fyller upp med vatten.
jäst = Lalvin ec 1118
Start oe ca 1.135..
Men vägrar jäsa under 1.070
konstant temp mellan 18-22 grader.
jästen ska tåla upp till ca 18%.. men lägger av mellan 9-10%
Jäser på fin fint i ca 2,5-3 månader innan den stannar.
Vad finns det för möjliga fel jag gör?
jäs problem..
jäs problem..
Mjöd är liv! Vi skapar mjöd! Vi är Gud, ty vi skapar liv! Men allt vi skapar tager vi igen... till den lömskaste fylla!
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 424
- Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
- Utrustning: Jästunna och jäsrör
Re: jäs problem..
Trött jäst? Dålig honung? Temperaturskillnader som gjort jästen Trött? Dåligt vatten? En infektion om du varit och petat på mjödet eller öppnat flaskan?
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 537
- Blev medlem: tor feb 01, 2007 1:00
Re: jäs problem..
Om man räknar på sockerinnehållet så är det väldigt högt men det borde bara gjort det trögstartat, inte att det slutade jäsa tidigt. Till nästa försök kan du ta två burkar honung i starten och sedan fylla på lite i taget vartefter det jäser.
/Wricko
Re: jäs problem..
Detta är i ca 5 olika damejeanner alla startade vid olika tillfälle under ett års gång..
Mjöd är liv! Vi skapar mjöd! Vi är Gud, ty vi skapar liv! Men allt vi skapar tager vi igen... till den lömskaste fylla!
Re: jäs problem..
Börjat läsa om möjlig Co2 förgiftning.. Har någon Damejeanne som har avgasats så ska prova få igång jäsning i den igen.
Mjöd är liv! Vi skapar mjöd! Vi är Gud, ty vi skapar liv! Men allt vi skapar tager vi igen... till den lömskaste fylla!
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 424
- Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
- Utrustning: Jästunna och jäsrör
Re: jäs problem..
Har alla stannat samtidigt eller har alla stannat på +70? Det kan vara som Mr. Temp skrev, att det var en hög startmämgd som tog kraften ur jästen. Men å andra sidan använde du jästnäring. Har du provat att sätta lite ny jäst i burkarna?MrTrolls skrev:Detta är i ca 5 olika damejeanner alla startade vid olika tillfälle under ett års gång..
Re: jäs problem..
Alla stannar på +70
Ja ha provat tillsätta ny jäst.. gjorde jäststarter.. tillsatte lite mer näring utan att något händer.
Ja ha provat tillsätta ny jäst.. gjorde jäststarter.. tillsatte lite mer näring utan att något händer.
Mjöd är liv! Vi skapar mjöd! Vi är Gud, ty vi skapar liv! Men allt vi skapar tager vi igen... till den lömskaste fylla!
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 424
- Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
- Utrustning: Jästunna och jäsrör
Re: jäs problem..
Har du kontrollerat din hydrometer?
Det borde inte finnas så mycket ojäsbart i ditt mjöd att den ska stanna på +70. Och att alla stannar på samma värde verkar också märkligt.
Det borde inte finnas så mycket ojäsbart i ditt mjöd att den ska stanna på +70. Och att alla stannar på samma värde verkar också märkligt.
Re: jäs problem..
upptäckte ett hål i min hydrometer i toppen av den.. är detta ngt som kan påverka möjligtsvis?
Mjöd är liv! Vi skapar mjöd! Vi är Gud, ty vi skapar liv! Men allt vi skapar tager vi igen... till den lömskaste fylla!
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 424
- Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
- Utrustning: Jästunna och jäsrör
Re: jäs problem..
Då väger den lite mindre än den är kalibrerad för. Kontrollera i vatten för att få avvikelsen. Ska visa 0 i vanöigt vatten. Kolla vilken temp den är kalibrerad för.
Re: jäs problem..
Hej ska väl kalibreras vid 20gr.eller har jag fel..
mvh jakan
mvh jakan
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 7 och 0 gäster