Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

jäs problem..

Utrustning och teknik.
MrTrolls
Finjäsare
Inlägg: 81
Blev medlem: lör jan 21, 2017 12:05

jäs problem..

Inlägg av MrTrolls »

ca recept: i 5 liters damejeanne..

4 x 650g honung
2tsk wyeast beer nutrient.
fyller upp med vatten.
jäst = Lalvin ec 1118

Start oe ca 1.135..
Men vägrar jäsa under 1.070
konstant temp mellan 18-22 grader.

jästen ska tåla upp till ca 18%.. men lägger av mellan 9-10%
Jäser på fin fint i ca 2,5-3 månader innan den stannar.

Vad finns det för möjliga fel jag gör?
Mjöd är liv! Vi skapar mjöd! Vi är Gud, ty vi skapar liv! Men allt vi skapar tager vi igen... till den lömskaste fylla! :-)
Toffeln
Bryggmästare
Inlägg: 424
Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
Utrustning: Jästunna och jäsrör

Re: jäs problem..

Inlägg av Toffeln »

Trött jäst? Dålig honung? Temperaturskillnader som gjort jästen Trött? Dåligt vatten? En infektion om du varit och petat på mjödet eller öppnat flaskan?
temp_wricko
Bryggmästare
Inlägg: 537
Blev medlem: tor feb 01, 2007 1:00

Re: jäs problem..

Inlägg av temp_wricko »

Om man räknar på sockerinnehållet så är det väldigt högt men det borde bara gjort det trögstartat, inte att det slutade jäsa tidigt. Till nästa försök kan du ta två burkar honung i starten och sedan fylla på lite i taget vartefter det jäser.
/Wricko
MrTrolls
Finjäsare
Inlägg: 81
Blev medlem: lör jan 21, 2017 12:05

Re: jäs problem..

Inlägg av MrTrolls »

Detta är i ca 5 olika damejeanner alla startade vid olika tillfälle under ett års gång..
Mjöd är liv! Vi skapar mjöd! Vi är Gud, ty vi skapar liv! Men allt vi skapar tager vi igen... till den lömskaste fylla! :-)
MrTrolls
Finjäsare
Inlägg: 81
Blev medlem: lör jan 21, 2017 12:05

Re: jäs problem..

Inlägg av MrTrolls »

Börjat läsa om möjlig Co2 förgiftning.. Har någon Damejeanne som har avgasats så ska prova få igång jäsning i den igen.
Mjöd är liv! Vi skapar mjöd! Vi är Gud, ty vi skapar liv! Men allt vi skapar tager vi igen... till den lömskaste fylla! :-)
Toffeln
Bryggmästare
Inlägg: 424
Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
Utrustning: Jästunna och jäsrör

Re: jäs problem..

Inlägg av Toffeln »

MrTrolls skrev:Detta är i ca 5 olika damejeanner alla startade vid olika tillfälle under ett års gång..
Har alla stannat samtidigt eller har alla stannat på +70? Det kan vara som Mr. Temp skrev, att det var en hög startmämgd som tog kraften ur jästen. Men å andra sidan använde du jästnäring. Har du provat att sätta lite ny jäst i burkarna?
MrTrolls
Finjäsare
Inlägg: 81
Blev medlem: lör jan 21, 2017 12:05

Re: jäs problem..

Inlägg av MrTrolls »

Alla stannar på +70 :D

Ja ha provat tillsätta ny jäst.. gjorde jäststarter.. tillsatte lite mer näring utan att något händer.
Mjöd är liv! Vi skapar mjöd! Vi är Gud, ty vi skapar liv! Men allt vi skapar tager vi igen... till den lömskaste fylla! :-)
Toffeln
Bryggmästare
Inlägg: 424
Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
Utrustning: Jästunna och jäsrör

Re: jäs problem..

Inlägg av Toffeln »

Har du kontrollerat din hydrometer?
Det borde inte finnas så mycket ojäsbart i ditt mjöd att den ska stanna på +70. Och att alla stannar på samma värde verkar också märkligt.
MrTrolls
Finjäsare
Inlägg: 81
Blev medlem: lör jan 21, 2017 12:05

Re: jäs problem..

Inlägg av MrTrolls »

upptäckte ett hål i min hydrometer i toppen av den.. är detta ngt som kan påverka möjligtsvis? :D
Mjöd är liv! Vi skapar mjöd! Vi är Gud, ty vi skapar liv! Men allt vi skapar tager vi igen... till den lömskaste fylla! :-)
Toffeln
Bryggmästare
Inlägg: 424
Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
Utrustning: Jästunna och jäsrör

Re: jäs problem..

Inlägg av Toffeln »

Då väger den lite mindre än den är kalibrerad för. Kontrollera i vatten för att få avvikelsen. Ska visa 0 i vanöigt vatten. Kolla vilken temp den är kalibrerad för.
jakan65
Finjäsare
Inlägg: 88
Blev medlem: fre aug 20, 2010 11:24

Re: jäs problem..

Inlägg av jakan65 »

Hej ska väl kalibreras vid 20gr.eller har jag fel..
mvh jakan
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för mjödbryggning"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 6 och 0 gäster