En förstagångares dumma frågor, för den som orkar :)
Postat: mån sep 18, 2017 10:59
Fick ett infall att testa att göra lite mjöd hemma, efter att ha besökt lite medeltidsmarknader.
Så jag skuttade iväg till den finska tanten i hembryggningsaffären och köpte mig
Jäshink 12l
Vattenlås
Hävert
Rengöring
och en påse innehållande andra påsar, med jäst, näring, klarmedel osv.
Det jag missade första gången var att köpa en oeschslemätare, plus ett antar andra misstag som ledde till att första satsen smakade... lite udda.
Nåväl, rond två.
Någon nämnde för mig att jästen dör i för söt must, så jag vågade bara tillsätta 2kg honung till 12 l vatten.
Så startvärdet på den satsen blev 49. Efter att ha sloggat runt här på forumet har jag fått känslan av att det är lite lågt.
Jag har även fått känslan av att jag borde räknat en massa på mängder och liknande innan jag började, vilket jag... öh... inte gjorde ^^;
Så det jag undrar just nu är hur det funkar att tillsätta mer socker i efterhand för att knuffa igång jästen igen.
Den har stått i garderoben i stadiga 20 grader c i 12 dagar och pluppandet i röret är nu väldigt glest. kanske 2 min mellan bubblorna.
tog ett prov (med rena grejer, förstås) och uppmätte 6 oeschsle. Jag fick det till strax över 5.5%, vilket är lite lägre än jag hade hoppats.
Så det jag undrar mer i klarspråk är:
Blir det mer alkohol i mjödet om jag tillsätter mer socker?
Hur mäter jag för att ta hänsyn till ökningen av socker för att räkna ut alkoholhalten?
Hur mycket honung borde jag tillsätta för att komma upp i 8-10% ungefär?
Och kanske lite generellt, hur länge ska mjöd jäsa? jag inser att 12 dagar är alldeles för lite, och menar inte att det borde vara klart nu. Utan snarare känns det som att jästen verkat avta såpass hastigt att jag inte vet om den orkar ända fram.
Om någon orkar läsa igenom allt det här och ändå vara pedagogisk ska jag personligen posta eder ett kex.
Och för er som tycker att jag är en idiot på något sätt, skriv gärna det nedan. Jag kan ta det. Försök hålla er underhållande i era smädelser bara, det är roligast för alla så
Så jag skuttade iväg till den finska tanten i hembryggningsaffären och köpte mig
Jäshink 12l
Vattenlås
Hävert
Rengöring
och en påse innehållande andra påsar, med jäst, näring, klarmedel osv.
Det jag missade första gången var att köpa en oeschslemätare, plus ett antar andra misstag som ledde till att första satsen smakade... lite udda.
Nåväl, rond två.
Någon nämnde för mig att jästen dör i för söt must, så jag vågade bara tillsätta 2kg honung till 12 l vatten.
Så startvärdet på den satsen blev 49. Efter att ha sloggat runt här på forumet har jag fått känslan av att det är lite lågt.
Jag har även fått känslan av att jag borde räknat en massa på mängder och liknande innan jag började, vilket jag... öh... inte gjorde ^^;
Så det jag undrar just nu är hur det funkar att tillsätta mer socker i efterhand för att knuffa igång jästen igen.
Den har stått i garderoben i stadiga 20 grader c i 12 dagar och pluppandet i röret är nu väldigt glest. kanske 2 min mellan bubblorna.
tog ett prov (med rena grejer, förstås) och uppmätte 6 oeschsle. Jag fick det till strax över 5.5%, vilket är lite lägre än jag hade hoppats.
Så det jag undrar mer i klarspråk är:
Blir det mer alkohol i mjödet om jag tillsätter mer socker?
Hur mäter jag för att ta hänsyn till ökningen av socker för att räkna ut alkoholhalten?
Hur mycket honung borde jag tillsätta för att komma upp i 8-10% ungefär?
Och kanske lite generellt, hur länge ska mjöd jäsa? jag inser att 12 dagar är alldeles för lite, och menar inte att det borde vara klart nu. Utan snarare känns det som att jästen verkat avta såpass hastigt att jag inte vet om den orkar ända fram.
Om någon orkar läsa igenom allt det här och ändå vara pedagogisk ska jag personligen posta eder ett kex.
Och för er som tycker att jag är en idiot på något sätt, skriv gärna det nedan. Jag kan ta det. Försök hålla er underhållande i era smädelser bara, det är roligast för alla så