Grundrecept för mjöd?
Postat: fre aug 11, 2017 17:51
Har aldrig gjort mjöd, men har hyfsad koll på det tekniska.
En vän som är småskalig biodlare vill ha hjälp att prova på mjödbryggning.
Han ska slunga snart, och vi tänkte ta undan honung direkt därifrån för att sätta en sats på 20-25L (ca 6 kg från slungan?).
Vi vill göra en "neutral" mjöd så vi har nån grund att stå på om vi vill försöka andra varianter i framtiden. Men man brukar kanske tillsätta annat ändå?
1. Är det lämpligt att ta ca 6kg från slungan för en sats om 20-25L? Vilket OG bör vi sikta på?
2. Vilken jäst är lämplig? Vi har möjlighet att jäsa kring 12-20C beroende på vad som är bäst. Är vildjäsning ett alternativ, eller mest för hard-core entusiaster?
3. Ungefär hur länge ska vi förvänta oss att primärjäsningen tar, och vad ska vi se för ungefärligt FG?
4. Bör vi använda jäststopp av något slag, eller kan vi lika gärna låta det jäsa ut ordentligt? (vi har ingen brådska).
Omtappning på det, och sen bara lagring.. Eventuellt prova kolsyra en del av satsen? Provsmakning till våren?
En vän som är småskalig biodlare vill ha hjälp att prova på mjödbryggning.
Han ska slunga snart, och vi tänkte ta undan honung direkt därifrån för att sätta en sats på 20-25L (ca 6 kg från slungan?).
Vi vill göra en "neutral" mjöd så vi har nån grund att stå på om vi vill försöka andra varianter i framtiden. Men man brukar kanske tillsätta annat ändå?
1. Är det lämpligt att ta ca 6kg från slungan för en sats om 20-25L? Vilket OG bör vi sikta på?
2. Vilken jäst är lämplig? Vi har möjlighet att jäsa kring 12-20C beroende på vad som är bäst. Är vildjäsning ett alternativ, eller mest för hard-core entusiaster?
3. Ungefär hur länge ska vi förvänta oss att primärjäsningen tar, och vad ska vi se för ungefärligt FG?
4. Bör vi använda jäststopp av något slag, eller kan vi lika gärna låta det jäsa ut ordentligt? (vi har ingen brådska).
Omtappning på det, och sen bara lagring.. Eventuellt prova kolsyra en del av satsen? Provsmakning till våren?