Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Teori om att döda jästen!

Utrustning och teknik.
MrTrolls
Finjäsare
Inlägg: 81
Blev medlem: lör jan 21, 2017 12:05

Teori om att döda jästen!

Inlägg av MrTrolls »

Bara en tanke!

Om jag skulle ta mina 5 Liters Damejeanner och sätta i badkaret, fylla på med så varmt vatten som möjligt och låta de stå där och värmas upp till samma temp som vattnet, får nog byta vatten mellanvarven med tanke på att det kyls ner..
är väl medveten om att upphettning kan påverka smaken..

Någon spontan tanke kring detta? :D
Mjöd är liv! Vi skapar mjöd! Vi är Gud, ty vi skapar liv! Men allt vi skapar tager vi igen... till den lömskaste fylla! :-)
Användarvisningsbild
konserven
Bryggare
Inlägg: 140
Blev medlem: sön nov 08, 2009 22:03

Re: Teori om att döda jästen!

Inlägg av konserven »

Jag skulle satsat på vinsvavla istället. Bör gå betydligt snabbare och står du för varmvattnet själv är det nog billigare också.

Måste nog få upp brygden i närmare 50 grader för att få död på dom eller mer för att vara säker.
Vill du värma så kanske du kan bygga något värmetåligt skåp och köra med en kupevärmare (om den klarar av att köra i hettan)
Toffeln
Bryggmästare
Inlägg: 424
Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
Utrustning: Jästunna och jäsrör

Re: Teori om att döda jästen!

Inlägg av Toffeln »

Doppvärmare?
Användarvisningsbild
konserven
Bryggare
Inlägg: 140
Blev medlem: sön nov 08, 2009 22:03

Re: Teori om att döda jästen!

Inlägg av konserven »

Ja kan nog funka om den klarar så hög temperatur.
Går ju alltid isolera kring kärlet. Se till att det är lufttätt bara får väll så fall köra silikon där sladden gått in.
Så är nog lite meck med det också.
MrTrolls
Finjäsare
Inlägg: 81
Blev medlem: lör jan 21, 2017 12:05

Re: Teori om att döda jästen!

Inlägg av MrTrolls »

Alright, tack för tankar :D
Mjöd är liv! Vi skapar mjöd! Vi är Gud, ty vi skapar liv! Men allt vi skapar tager vi igen... till den lömskaste fylla! :-)
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4506
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Teori om att döda jästen!

Inlägg av latmasken »

Det man ska tänka på är väl att vid pastörisering brukar man vilja ha så snabb uppvärmning och avkylning som möjligt, eftersom värmen ofta även påverkar smaken på det man pastöriserar.
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för mjödbryggning"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster