Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Samla mjöd recept

Mjödsatser och recept. Även recensioner av mjödsatser och tillbehör.
Användarvisningsbild
Klas1231
Färsk jäst
Inlägg: 19
Blev medlem: fre jun 09, 2017 20:27
Utrustning: Gallonflaska
Ort: Nynäshamn

Samla mjöd recept

Inlägg av Klas1231 »

Jag tänkte att vi kunde ha en tråd där vi samlar mjöd recept, ungefär som ett arkiv.

Det enda receptet jag känner till för tillfället är:

4 delar vatten
1 del honung
jäst + eventuell jästnäring
På G:

5L flaskor mjöd gjord på vatten och sensommarhonung på lagring

5L mjöd på äppeljuice, vatten och skumt honung från Willys på lagring

5L äppelvin på äppeljuicekoncentrat och vatten på lagring
rasclomalum
Färsk jäst
Inlägg: 10
Blev medlem: tis aug 22, 2017 17:53

Re: Samla mjöd recept

Inlägg av rasclomalum »

Delar i volym eller delar i vikt? Inte för att det spelar så stor roll kanske?

Så... till 10 liter vatten skulle du ta 2,5 kilo honung eller är jag helt ute och cyklar?
Användarvisningsbild
Klas1231
Färsk jäst
Inlägg: 19
Blev medlem: fre jun 09, 2017 20:27
Utrustning: Gallonflaska
Ort: Nynäshamn

Re: Samla mjöd recept

Inlägg av Klas1231 »

rasclomalum skrev:Delar i volym eller delar i vikt? Inte för att det spelar så stor roll kanske?

Så... till 10 liter vatten skulle du ta 2,5 kilo honung eller är jag helt ute och cyklar?
Om jag ska vara helt ärlig så vet jag inte om 1kg honung är samma som 1 liter honung, men jag hade i alla fall i 1kg honung när jag gjorde 5L mjöd.
Alltså om du vill göra 5 liter mjöd, så har du i 4 L vatten och 1 L eller kg honung. Om du vill göra 10 liter mjöd så har du i 8 L vatten och 2 L eller kg honung, osv.

Edit: Om man vill göra 5 liter mjöd med detta recept ska man ha 1 L honung och 4 L vatten, osv..
Senast redigerad av Klas1231, redigerad totalt 1 gång.
På G:

5L flaskor mjöd gjord på vatten och sensommarhonung på lagring

5L mjöd på äppeljuice, vatten och skumt honung från Willys på lagring

5L äppelvin på äppeljuicekoncentrat och vatten på lagring
Toffeln
Bryggmästare
Inlägg: 424
Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
Utrustning: Jästunna och jäsrör

Re: Samla mjöd recept

Inlägg av Toffeln »

1 liter honung väger ca 1.4 kg enligt Internet. Det är lite olika beroende på densiteten i honungen.

Lättast är väl att tillsätta rätt mängd honung och sedan fylla på med vatten till rätt volym är uppnådd? Känner inte till Hur proceduren kring mjödtillverkning är men så skulle jag gjort.

En LITER Eller ett KILO, det är INTE detsamma.
Användarvisningsbild
Klas1231
Färsk jäst
Inlägg: 19
Blev medlem: fre jun 09, 2017 20:27
Utrustning: Gallonflaska
Ort: Nynäshamn

Re: Samla mjöd recept

Inlägg av Klas1231 »

Toffeln skrev:1 liter honung väger ca 1.4 kg enligt Internet. Det är lite olika beroende på densiteten i honungen.

Lättast är väl att tillsätta rätt mängd honung och sedan fylla på med vatten till rätt volym är uppnådd? Känner inte till Hur proceduren kring mjödtillverkning är men så skulle jag gjort.

En LITER Eller ett KILO, det är INTE detsamma.
Anledningen till varför jag skrev L eller kg är beroende på vilket mått man utgår från, du kan göra både 5 kg mjöd, och 5L mjöd.

Edit: Nu såg jag nog varför du reagerade, jag skrev på mitt förra inlägg att för att göra 4 liter mjöd så ska man ha 1 liter eller kg honung. Det är såklart helt fel.
På G:

5L flaskor mjöd gjord på vatten och sensommarhonung på lagring

5L mjöd på äppeljuice, vatten och skumt honung från Willys på lagring

5L äppelvin på äppeljuicekoncentrat och vatten på lagring
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4506
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Samla mjöd recept

Inlägg av latmasken »

Eftersom jäsning handlar om kemi (sockerarter som omvandlas till etanol) så är det nästan alltid bäst att räkna med massa istället för volym.
Användarvisningsbild
Klas1231
Färsk jäst
Inlägg: 19
Blev medlem: fre jun 09, 2017 20:27
Utrustning: Gallonflaska
Ort: Nynäshamn

Re: Samla mjöd recept

Inlägg av Klas1231 »

latmasken skrev:Eftersom jäsning handlar om kemi (sockerarter som omvandlas till etanol) så är det nästan alltid bäst att räkna med massa istället för volym.
Varför då?
På G:

5L flaskor mjöd gjord på vatten och sensommarhonung på lagring

5L mjöd på äppeljuice, vatten och skumt honung från Willys på lagring

5L äppelvin på äppeljuicekoncentrat och vatten på lagring
Toffeln
Bryggmästare
Inlägg: 424
Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
Utrustning: Jästunna och jäsrör

Re: Samla mjöd recept

Inlägg av Toffeln »

När man pratar flytande ämnen är det inte så noga förutsatt att volymmåtten är anpassade till vätskornas respektive densitet. Vid pulver och granulat så är det bättre att väga ämnena. Tänk dig vanligt mjöl när du bakar. Är mjölet fluffigt och fyllt med luft så har du mindre mjöl på en dl än om du skulle packa mjölet hårt i samma dl-mått. Ett kilogram väger däremot alltid lika mycket oavsett hur hårt det är packat.
Användarvisningsbild
Klas1231
Färsk jäst
Inlägg: 19
Blev medlem: fre jun 09, 2017 20:27
Utrustning: Gallonflaska
Ort: Nynäshamn

Re: Samla mjöd recept

Inlägg av Klas1231 »

Toffeln skrev:När man pratar flytande ämnen är det inte så noga förutsatt att volymmåtten är anpassade till vätskornas respektive densitet. Vid pulver och granulat så är det bättre att väga ämnena. Tänk dig vanligt mjöl när du bakar. Är mjölet fluffigt och fyllt med luft så har du mindre mjöl på en dl än om du skulle packa mjölet hårt i samma dl-mått. Ett kilogram väger däremot alltid lika mycket oavsett hur hårt det är packat.
Det tänkte jag inte på :screwy:
På G:

5L flaskor mjöd gjord på vatten och sensommarhonung på lagring

5L mjöd på äppeljuice, vatten och skumt honung från Willys på lagring

5L äppelvin på äppeljuicekoncentrat och vatten på lagring
Skriv svar

Återgå till "Mjödsatser och recept"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster