Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Björksavsmjöd

Utrustning och teknik.
Göran1980
Färsk jäst
Inlägg: 20
Blev medlem: sön nov 06, 2016 18:49
Ort: Harplinge

Björksavsmjöd

Inlägg av Göran1980 »

Hejsan.

Efter ett avsnitt av "Hundra procent bonde" där han gjorde björksaft så blev jag nyfiken och ville prova själv.
Mer än 10 liter på 1 dygn, det var gott. Smakade som en aningens sött vatten.

Men skulle man inte kunna jäsa ngt kul av detta?

Jo då, bestämde mig för att prova å göra en Björksavsmjöd.

Receptet såg väl ut som följande

7-8 liter björksav
2,1 kg honung
1 liter upptinad äppelmust (Ingrid Marie)
Cider/Mjöd jäst inköpt från humle.se

Mätte OG värdet till 1090, men efter att jag tillsatte
1 liter kokt avsvalnat vatten hamnade jag på strax över 1080, vilket skulle kunna borga för bra styrka %

Så nu är allt i en 10 liters glasdamejanne och det ser ut som att det börjar bli lite liv i det hela.

Blir spännande å prova detta. Första gången jag ger mig på mjöd.

Försökt hålla det så enkelt som möjligt.

Återstår å se vad resultatet kan bli.
Mvh
Göran
Användarvisningsbild
popcorn
Bryggmästare
Inlägg: 278
Blev medlem: sön sep 06, 2009 14:20

Re: Björksavsmjöd

Inlägg av popcorn »

Nu denna tiden på året är det ju dax att börja tappa björksav. Blir att göra lite mjöd här med. Går önska dig lycka till med mjödet och skål :thumbup:
Bryggmästare
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Re: Björksavsmjöd

Inlägg av Weinkeller »

@göran1980: Tillsätt jästnäring så fort som möjligt för ett bättre resultat.
/Weinkeller
Göran1980
Färsk jäst
Inlägg: 20
Blev medlem: sön nov 06, 2016 18:49
Ort: Harplinge

Re: Björksavsmjöd

Inlägg av Göran1980 »

Tillsatte en halv tesked jästnäring idag.
Eller skulle man tillsatt mer?
Tack för tippset.
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Re: Björksavsmjöd

Inlägg av Weinkeller »

Göran1980 skrev:Tillsatte en halv tesked jästnäring idag.
Eller skulle man tillsatt mer?
Tack för tippset.
Tillsätt en halv till åtminstone. Egentligen ska det i från början men det skadar inte att försöka rädda upp det lite.
/Weinkeller
Göran1980
Färsk jäst
Inlägg: 20
Blev medlem: sön nov 06, 2016 18:49
Ort: Harplinge

Re: Björksavsmjöd

Inlägg av Göran1980 »

Ok, då åker det strax i en halv tesked till.
Göran1980
Färsk jäst
Inlägg: 20
Blev medlem: sön nov 06, 2016 18:49
Ort: Harplinge

Re: Björksavsmjöd

Inlägg av Göran1980 »

Ökad aktivitet på Mjöden nu, ligger på 29 plopp/minut nu.

Lite rogivande å ligga i soffan å lyssna på ploppandet
Göran1980
Färsk jäst
Inlägg: 20
Blev medlem: sön nov 06, 2016 18:49
Ort: Harplinge

Re: Björksavsmjöd

Inlägg av Göran1980 »

Idag buteljerades det 24flaskor av "Balders Björksavsmjöd 2017"
Helt klar färg, jäst ut till -5.
Vid buteljeringen tillsattes en tsk av honungsvatten.

Ska bli spännande å öppna ngn flaska i höst å se hur de smakar då
Eddie
Newbie
Inlägg: 2
Blev medlem: ons aug 25, 2021 21:48

Re: Björksavsmjöd

Inlägg av Eddie »

Hur blev björksavsmjödet? :)
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för mjödbryggning"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 5 och 0 gäster