Sida 1 av 1

Björksavsmjöd

Postat: ons mar 29, 2017 19:33
av Göran1980
Hejsan.

Efter ett avsnitt av "Hundra procent bonde" där han gjorde björksaft så blev jag nyfiken och ville prova själv.
Mer än 10 liter på 1 dygn, det var gott. Smakade som en aningens sött vatten.

Men skulle man inte kunna jäsa ngt kul av detta?

Jo då, bestämde mig för att prova å göra en Björksavsmjöd.

Receptet såg väl ut som följande

7-8 liter björksav
2,1 kg honung
1 liter upptinad äppelmust (Ingrid Marie)
Cider/Mjöd jäst inköpt från humle.se

Mätte OG värdet till 1090, men efter att jag tillsatte
1 liter kokt avsvalnat vatten hamnade jag på strax över 1080, vilket skulle kunna borga för bra styrka %

Så nu är allt i en 10 liters glasdamejanne och det ser ut som att det börjar bli lite liv i det hela.

Blir spännande å prova detta. Första gången jag ger mig på mjöd.

Försökt hålla det så enkelt som möjligt.

Återstår å se vad resultatet kan bli.
Mvh
Göran

Re: Björksavsmjöd

Postat: fre mar 31, 2017 12:48
av popcorn
Nu denna tiden på året är det ju dax att börja tappa björksav. Blir att göra lite mjöd här med. Går önska dig lycka till med mjödet och skål :thumbup:

Re: Björksavsmjöd

Postat: sön apr 02, 2017 9:20
av Weinkeller
@göran1980: Tillsätt jästnäring så fort som möjligt för ett bättre resultat.

Re: Björksavsmjöd

Postat: mån apr 03, 2017 16:23
av Göran1980
Tillsatte en halv tesked jästnäring idag.
Eller skulle man tillsatt mer?
Tack för tippset.

Re: Björksavsmjöd

Postat: mån apr 03, 2017 21:52
av Weinkeller
Göran1980 skrev:Tillsatte en halv tesked jästnäring idag.
Eller skulle man tillsatt mer?
Tack för tippset.
Tillsätt en halv till åtminstone. Egentligen ska det i från början men det skadar inte att försöka rädda upp det lite.

Re: Björksavsmjöd

Postat: tis apr 04, 2017 17:51
av Göran1980
Ok, då åker det strax i en halv tesked till.

Re: Björksavsmjöd

Postat: ons apr 05, 2017 16:31
av Göran1980
Ökad aktivitet på Mjöden nu, ligger på 29 plopp/minut nu.

Lite rogivande å ligga i soffan å lyssna på ploppandet

Re: Björksavsmjöd

Postat: ons maj 10, 2017 17:37
av Göran1980
Idag buteljerades det 24flaskor av "Balders Björksavsmjöd 2017"
Helt klar färg, jäst ut till -5.
Vid buteljeringen tillsattes en tsk av honungsvatten.

Ska bli spännande å öppna ngn flaska i höst å se hur de smakar då

Re: Björksavsmjöd

Postat: mån sep 06, 2021 21:27
av Eddie
Hur blev björksavsmjödet? :)