Hejsan.
Efter ett avsnitt av "Hundra procent bonde" där han gjorde björksaft så blev jag nyfiken och ville prova själv.
Mer än 10 liter på 1 dygn, det var gott. Smakade som en aningens sött vatten.
Men skulle man inte kunna jäsa ngt kul av detta?
Jo då, bestämde mig för att prova å göra en Björksavsmjöd.
Receptet såg väl ut som följande
7-8 liter björksav
2,1 kg honung
1 liter upptinad äppelmust (Ingrid Marie)
Cider/Mjöd jäst inköpt från humle.se
Mätte OG värdet till 1090, men efter att jag tillsatte
1 liter kokt avsvalnat vatten hamnade jag på strax över 1080, vilket skulle kunna borga för bra styrka %
Så nu är allt i en 10 liters glasdamejanne och det ser ut som att det börjar bli lite liv i det hela.
Blir spännande å prova detta. Första gången jag ger mig på mjöd.
Försökt hålla det så enkelt som möjligt.
Återstår å se vad resultatet kan bli.
Mvh
Göran
Björksavsmjöd
Re: Björksavsmjöd
Nu denna tiden på året är det ju dax att börja tappa björksav. Blir att göra lite mjöd här med. Går önska dig lycka till med mjödet och skål
Bryggmästare
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Björksavsmjöd
@göran1980: Tillsätt jästnäring så fort som möjligt för ett bättre resultat.
/Weinkeller
Re: Björksavsmjöd
Tillsatte en halv tesked jästnäring idag.
Eller skulle man tillsatt mer?
Tack för tippset.
Eller skulle man tillsatt mer?
Tack för tippset.
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Björksavsmjöd
Tillsätt en halv till åtminstone. Egentligen ska det i från början men det skadar inte att försöka rädda upp det lite.Göran1980 skrev:Tillsatte en halv tesked jästnäring idag.
Eller skulle man tillsatt mer?
Tack för tippset.
/Weinkeller
Re: Björksavsmjöd
Ok, då åker det strax i en halv tesked till.
Re: Björksavsmjöd
Ökad aktivitet på Mjöden nu, ligger på 29 plopp/minut nu.
Lite rogivande å ligga i soffan å lyssna på ploppandet
Lite rogivande å ligga i soffan å lyssna på ploppandet
Re: Björksavsmjöd
Idag buteljerades det 24flaskor av "Balders Björksavsmjöd 2017"
Helt klar färg, jäst ut till -5.
Vid buteljeringen tillsattes en tsk av honungsvatten.
Ska bli spännande å öppna ngn flaska i höst å se hur de smakar då
Helt klar färg, jäst ut till -5.
Vid buteljeringen tillsattes en tsk av honungsvatten.
Ska bli spännande å öppna ngn flaska i höst å se hur de smakar då
Re: Björksavsmjöd
Hur blev björksavsmjödet?
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster