Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Första mjödet 2 satser Brygglogg

Mjödsatser och recept. Även recensioner av mjödsatser och tillbehör.
MrTrolls
Finjäsare
Inlägg: 81
Blev medlem: lör jan 21, 2017 12:05

Första mjödet 2 satser Brygglogg

Inlägg av MrTrolls »

Kom äntligen till skott med att göra mina första flaskor mjöd! :-)

Ett "standard" mjöd och ett Bochet mjöd.
Det är 6 dagar mellan #1 och #2.

Allting rengörs och blandas efter alla tips härifrån samt youtube m.m.

Batch #1 "Standard"
5 Liters damejeanne
1,2kg honung
Jäst:Kalvin Ec 1118
Ca 4,5L vatten, kokat och nerkylt. (uppdelat mellan jäststart och att lösa upp honung, samt damejeanne)
Saft fr 1 citron (väl silat)
Oe: Glömde mäta... :doh:

Plupp/min
Dag 1: 14/min
Dag 6: 17/min
IMG_0161.jpg
IMG_0161.jpg (261.91 KiB) Visad 1962 gånger
Batch #2 "Bochet"

5 Liters damejeanne
650g honung
650g karamelliserad honung
Jäst:Kalvin Ec 1118
Ca 4,5L vatten, kokat och nerkylt. (uppdelat mellan jäststart och att lösa upp honung, samt damejeanne)
Saft fr 1 citron (väl silat)
OE: 75

Karameliserad honung
IMG_0178.jpg
IMG_0178.jpg (271.25 KiB) Visad 1962 gånger
Bochet
IMG_0181.jpg
IMG_0181.jpg (244.15 KiB) Visad 1962 gånger
En fråga jag har so far är angående "degassing" (hittar ej vad det heter på svenska), Detta verkar inte vara något bryggare gör med mjöd.. eller några få gör ioförsig.. Vad har ni för synpunkter på degassing mead?

Alla tips och kommentarer är välkomna! Den dagen jag slutar ha fel blir det väldigt tråkigt...
Senast redigerad av MrTrolls, redigerad totalt 2 gånger.
Mjöd är liv! Vi skapar mjöd! Vi är Gud, ty vi skapar liv! Men allt vi skapar tager vi igen... till den lömskaste fylla! :-)
MrTrolls
Finjäsare
Inlägg: 81
Blev medlem: lör jan 21, 2017 12:05

Re: Första mjödet 2 satser logg

Inlägg av MrTrolls »

En massa pluppande! :thumbup:

Batch #1

Dag 7: 22/min


Batch #2

Dag 1: 35/min
Mjöd är liv! Vi skapar mjöd! Vi är Gud, ty vi skapar liv! Men allt vi skapar tager vi igen... till den lömskaste fylla! :-)
MrTrolls
Finjäsare
Inlägg: 81
Blev medlem: lör jan 21, 2017 12:05

Re: Första mjödet 2 satser Brygglogg

Inlägg av MrTrolls »

Batch #1

Dag 9: 19/min

Batch #2

Dag 4: 40/min

Temperaturen ligger stadigt runt 18-20grader.

Allt ser bra ut i flaskorna :D
Mjöd är liv! Vi skapar mjöd! Vi är Gud, ty vi skapar liv! Men allt vi skapar tager vi igen... till den lömskaste fylla! :-)
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Re: Första mjödet 2 satser Brygglogg

Inlägg av Weinkeller »

Du borde använda jästnäring. Särskilt i början av jäsningen.
/Weinkeller
MrTrolls
Finjäsare
Inlägg: 81
Blev medlem: lör jan 21, 2017 12:05

Re: Första mjödet 2 satser Brygglogg

Inlägg av MrTrolls »

Är det nödvändigt? Jäsningen verkar ju fortskrida utan problem, bubblar bara mer och mer :-)
Mjöd är liv! Vi skapar mjöd! Vi är Gud, ty vi skapar liv! Men allt vi skapar tager vi igen... till den lömskaste fylla! :-)
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Re: Första mjödet 2 satser Brygglogg

Inlägg av Weinkeller »

Beror lite på jästval och ingredienser men generellt sett är det en god idé i mjöd. Smaken brukar bli bäst när jästen inte är stressad.
/Weinkeller
MrTrolls
Finjäsare
Inlägg: 81
Blev medlem: lör jan 21, 2017 12:05

Re: Första mjödet 2 satser Brygglogg

Inlägg av MrTrolls »

Tack för tipset ska kolla runt, något förslag på typ?

Tillägg: Känns som wyeast verkar som ngt bra :-)
Mjöd är liv! Vi skapar mjöd! Vi är Gud, ty vi skapar liv! Men allt vi skapar tager vi igen... till den lömskaste fylla! :-)
MrTrolls
Finjäsare
Inlägg: 81
Blev medlem: lör jan 21, 2017 12:05

Re: Första mjödet 2 satser Brygglogg

Inlägg av MrTrolls »

Räkna Oechsele...

Ber om lite hjälp här bara för att få klart i huvudet :-)

Om jag mäter 75oe på musten, jäststoppar sen vid 20oe.
har jag förstått det rätt med 75 + 20/7.5 = 12.66..%

Eller.. Samma tanke men att 55grader har jäst ut alltså borde det vara =
55/7= 7.857

nr 2 känns mer som det stämmer :-)

Känns som att jag räknar lika fel som i skolan :-D :screwy:
Mjöd är liv! Vi skapar mjöd! Vi är Gud, ty vi skapar liv! Men allt vi skapar tager vi igen... till den lömskaste fylla! :-)
Sourz
Finjäsare
Inlägg: 93
Blev medlem: mån jan 23, 2017 18:23

Re: Första mjödet 2 satser Brygglogg

Inlägg av Sourz »

Är jävligt färsk själv, men 99% säker på att sista blir rätt :) 55 grader har jäst ut, så 55 / 7.5 = 7.3%
http://sourzbeer.blogg.se

I haven't failed, I've found 10,000 ways that don't work.
- Thomas Edison (1847-1931)
MrTrolls
Finjäsare
Inlägg: 81
Blev medlem: lör jan 21, 2017 12:05

Re: Första mjödet 2 satser Brygglogg

Inlägg av MrTrolls »

Sourz skrev:Är jävligt färsk själv, men 99% säker på att sista blir rätt :) 55 grader har jäst ut, så 55 / 7.5 = 7.3%
Tack :-) Tänkte att det blev betydligt för mycket alkohol kontra honung annars :-)
Mjöd är liv! Vi skapar mjöd! Vi är Gud, ty vi skapar liv! Men allt vi skapar tager vi igen... till den lömskaste fylla! :-)
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Re: Första mjödet 2 satser Brygglogg

Inlägg av Weinkeller »

Jässtoppa inte innan det jäst ut klart. Det kan lämna en hel del bismaker om inte jästen får jobba klart. Om du vill ha mjöden sötare efter färdig jäsning så jässtoppar du då och eftersötar.
/Weinkeller
MrTrolls
Finjäsare
Inlägg: 81
Blev medlem: lör jan 21, 2017 12:05

Re: Första mjödet 2 satser Brygglogg

Inlägg av MrTrolls »

Weinkeller skrev:Jässtoppa inte innan det jäst ut klart. Det kan lämna en hel del bismaker om inte jästen får jobba klart. Om du vill ha mjöden sötare efter färdig jäsning så jässtoppar du då och eftersötar.
Tack för tipset :D Exemplet i mitt inlägg ovan var just det ett exempel.. Känns som ultimata iden är att låta det jäsa ut länge och väl! Chansen att jag köper ngt för jäststopp är nästintill obefintlig :-D

Uppdatering

Batch #1

Dag 14: 16/min
Damejeannen har fått ett litet täcke (ser ut som jäst)på toppen, ser helt perfekt ut. Och ja perfekt är relativt men är mitt första mjöd... vackert :-)

Batch #2

Dag 9: 16/min
Låter som en nyöppnad läsk.. (Nej öppnade inte den) Några solitära öar av små jästberg som flyter runt i musthavet :w00t:


Imorgon blir det inköp & tillsättning av jästnäring, tack för tipset Weinkeller :D (Borde som du sagt haft med det i början känns det som nu! Men bättre lite sent, än aldrig... hoppas jag..)
Mjöd är liv! Vi skapar mjöd! Vi är Gud, ty vi skapar liv! Men allt vi skapar tager vi igen... till den lömskaste fylla! :-)
Sourz
Finjäsare
Inlägg: 93
Blev medlem: mån jan 23, 2017 18:23

Re: Första mjödet 2 satser Brygglogg

Inlägg av Sourz »

Bra där! Lägg gärna upp några bilder så vi får se.. Kul att följa :)
http://sourzbeer.blogg.se

I haven't failed, I've found 10,000 ways that don't work.
- Thomas Edison (1847-1931)
MrTrolls
Finjäsare
Inlägg: 81
Blev medlem: lör jan 21, 2017 12:05

Re: Första mjödet 2 satser Brygglogg

Inlägg av MrTrolls »

Lägger till ca ett gram jästnäring på (Batch #1) 15:e dagen respektive (Batch #2) 10:e dagen.
Steriliserade en kniv att röra med, en tesked att måtta i samt ny kork & vattenlås.

Hällde i 2-3 omgångar/gram för annars klumpade det sig rejält :-)
3sekunder efter att jag tillsatt näringen lät det som att man var inuti en läskflaska :D

Tyvärr blev alla bilder förutom på Batch #3 suddiga som fan men lägger upp på den och ska fixa bilder på de andra flaskorna :-)


*host* bra att man av ingen anledning har en .1g våg *host*
IMG_0196.jpg
IMG_0196.jpg (780.85 KiB) Visad 1917 gånger
IMG_0197.jpg
IMG_0197.jpg (781.76 KiB) Visad 1917 gånger
Mjöd är liv! Vi skapar mjöd! Vi är Gud, ty vi skapar liv! Men allt vi skapar tager vi igen... till den lömskaste fylla! :-)
Sourz
Finjäsare
Inlägg: 93
Blev medlem: mån jan 23, 2017 18:23

Re: Första mjödet 2 satser Brygglogg

Inlägg av Sourz »

Ser gött ut! :)
http://sourzbeer.blogg.se

I haven't failed, I've found 10,000 ways that don't work.
- Thomas Edison (1847-1931)
Skriv svar

Återgå till "Mjödsatser och recept"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster