Första mjödet 2 satser Brygglogg
Första mjödet 2 satser Brygglogg
Kom äntligen till skott med att göra mina första flaskor mjöd!
Ett "standard" mjöd och ett Bochet mjöd.
Det är 6 dagar mellan #1 och #2.
Allting rengörs och blandas efter alla tips härifrån samt youtube m.m.
Batch #1 "Standard"
5 Liters damejeanne
1,2kg honung
Jäst:Kalvin Ec 1118
Ca 4,5L vatten, kokat och nerkylt. (uppdelat mellan jäststart och att lösa upp honung, samt damejeanne)
Saft fr 1 citron (väl silat)
Oe: Glömde mäta...
Plupp/min
Dag 1: 14/min
Dag 6: 17/min
Batch #2 "Bochet"
5 Liters damejeanne
650g honung
650g karamelliserad honung
Jäst:Kalvin Ec 1118
Ca 4,5L vatten, kokat och nerkylt. (uppdelat mellan jäststart och att lösa upp honung, samt damejeanne)
Saft fr 1 citron (väl silat)
OE: 75
Karameliserad honung
Bochet En fråga jag har so far är angående "degassing" (hittar ej vad det heter på svenska), Detta verkar inte vara något bryggare gör med mjöd.. eller några få gör ioförsig.. Vad har ni för synpunkter på degassing mead?
Alla tips och kommentarer är välkomna! Den dagen jag slutar ha fel blir det väldigt tråkigt...
Ett "standard" mjöd och ett Bochet mjöd.
Det är 6 dagar mellan #1 och #2.
Allting rengörs och blandas efter alla tips härifrån samt youtube m.m.
Batch #1 "Standard"
5 Liters damejeanne
1,2kg honung
Jäst:Kalvin Ec 1118
Ca 4,5L vatten, kokat och nerkylt. (uppdelat mellan jäststart och att lösa upp honung, samt damejeanne)
Saft fr 1 citron (väl silat)
Oe: Glömde mäta...
Plupp/min
Dag 1: 14/min
Dag 6: 17/min
Batch #2 "Bochet"
5 Liters damejeanne
650g honung
650g karamelliserad honung
Jäst:Kalvin Ec 1118
Ca 4,5L vatten, kokat och nerkylt. (uppdelat mellan jäststart och att lösa upp honung, samt damejeanne)
Saft fr 1 citron (väl silat)
OE: 75
Karameliserad honung
Bochet En fråga jag har so far är angående "degassing" (hittar ej vad det heter på svenska), Detta verkar inte vara något bryggare gör med mjöd.. eller några få gör ioförsig.. Vad har ni för synpunkter på degassing mead?
Alla tips och kommentarer är välkomna! Den dagen jag slutar ha fel blir det väldigt tråkigt...
Senast redigerad av MrTrolls, redigerad totalt 2 gånger.
Mjöd är liv! Vi skapar mjöd! Vi är Gud, ty vi skapar liv! Men allt vi skapar tager vi igen... till den lömskaste fylla!
Re: Första mjödet 2 satser logg
En massa pluppande!
Batch #1
Dag 7: 22/min
Batch #2
Dag 1: 35/min
Batch #1
Dag 7: 22/min
Batch #2
Dag 1: 35/min
Mjöd är liv! Vi skapar mjöd! Vi är Gud, ty vi skapar liv! Men allt vi skapar tager vi igen... till den lömskaste fylla!
Re: Första mjödet 2 satser Brygglogg
Batch #1
Dag 9: 19/min
Batch #2
Dag 4: 40/min
Temperaturen ligger stadigt runt 18-20grader.
Allt ser bra ut i flaskorna
Dag 9: 19/min
Batch #2
Dag 4: 40/min
Temperaturen ligger stadigt runt 18-20grader.
Allt ser bra ut i flaskorna
Mjöd är liv! Vi skapar mjöd! Vi är Gud, ty vi skapar liv! Men allt vi skapar tager vi igen... till den lömskaste fylla!
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Första mjödet 2 satser Brygglogg
Du borde använda jästnäring. Särskilt i början av jäsningen.
/Weinkeller
Re: Första mjödet 2 satser Brygglogg
Är det nödvändigt? Jäsningen verkar ju fortskrida utan problem, bubblar bara mer och mer
Mjöd är liv! Vi skapar mjöd! Vi är Gud, ty vi skapar liv! Men allt vi skapar tager vi igen... till den lömskaste fylla!
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Första mjödet 2 satser Brygglogg
Beror lite på jästval och ingredienser men generellt sett är det en god idé i mjöd. Smaken brukar bli bäst när jästen inte är stressad.
/Weinkeller
Re: Första mjödet 2 satser Brygglogg
Tack för tipset ska kolla runt, något förslag på typ?
Tillägg: Känns som wyeast verkar som ngt bra
Tillägg: Känns som wyeast verkar som ngt bra
Mjöd är liv! Vi skapar mjöd! Vi är Gud, ty vi skapar liv! Men allt vi skapar tager vi igen... till den lömskaste fylla!
Re: Första mjödet 2 satser Brygglogg
Räkna Oechsele...
Ber om lite hjälp här bara för att få klart i huvudet
Om jag mäter 75oe på musten, jäststoppar sen vid 20oe.
har jag förstått det rätt med 75 + 20/7.5 = 12.66..%
Eller.. Samma tanke men att 55grader har jäst ut alltså borde det vara =
55/7= 7.857
nr 2 känns mer som det stämmer
Känns som att jag räknar lika fel som i skolan
Ber om lite hjälp här bara för att få klart i huvudet
Om jag mäter 75oe på musten, jäststoppar sen vid 20oe.
har jag förstått det rätt med 75 + 20/7.5 = 12.66..%
Eller.. Samma tanke men att 55grader har jäst ut alltså borde det vara =
55/7= 7.857
nr 2 känns mer som det stämmer
Känns som att jag räknar lika fel som i skolan
Mjöd är liv! Vi skapar mjöd! Vi är Gud, ty vi skapar liv! Men allt vi skapar tager vi igen... till den lömskaste fylla!
Re: Första mjödet 2 satser Brygglogg
Är jävligt färsk själv, men 99% säker på att sista blir rätt 55 grader har jäst ut, så 55 / 7.5 = 7.3%
http://sourzbeer.blogg.se
I haven't failed, I've found 10,000 ways that don't work.
- Thomas Edison (1847-1931)
I haven't failed, I've found 10,000 ways that don't work.
- Thomas Edison (1847-1931)
Re: Första mjödet 2 satser Brygglogg
Tack Tänkte att det blev betydligt för mycket alkohol kontra honung annarsSourz skrev:Är jävligt färsk själv, men 99% säker på att sista blir rätt 55 grader har jäst ut, så 55 / 7.5 = 7.3%
Mjöd är liv! Vi skapar mjöd! Vi är Gud, ty vi skapar liv! Men allt vi skapar tager vi igen... till den lömskaste fylla!
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Första mjödet 2 satser Brygglogg
Jässtoppa inte innan det jäst ut klart. Det kan lämna en hel del bismaker om inte jästen får jobba klart. Om du vill ha mjöden sötare efter färdig jäsning så jässtoppar du då och eftersötar.
/Weinkeller
Re: Första mjödet 2 satser Brygglogg
Tack för tipset Exemplet i mitt inlägg ovan var just det ett exempel.. Känns som ultimata iden är att låta det jäsa ut länge och väl! Chansen att jag köper ngt för jäststopp är nästintill obefintligWeinkeller skrev:Jässtoppa inte innan det jäst ut klart. Det kan lämna en hel del bismaker om inte jästen får jobba klart. Om du vill ha mjöden sötare efter färdig jäsning så jässtoppar du då och eftersötar.
Uppdatering
Batch #1
Dag 14: 16/min
Damejeannen har fått ett litet täcke (ser ut som jäst)på toppen, ser helt perfekt ut. Och ja perfekt är relativt men är mitt första mjöd... vackert
Batch #2
Dag 9: 16/min
Låter som en nyöppnad läsk.. (Nej öppnade inte den) Några solitära öar av små jästberg som flyter runt i musthavet
Imorgon blir det inköp & tillsättning av jästnäring, tack för tipset Weinkeller (Borde som du sagt haft med det i början känns det som nu! Men bättre lite sent, än aldrig... hoppas jag..)
Mjöd är liv! Vi skapar mjöd! Vi är Gud, ty vi skapar liv! Men allt vi skapar tager vi igen... till den lömskaste fylla!
Re: Första mjödet 2 satser Brygglogg
Bra där! Lägg gärna upp några bilder så vi får se.. Kul att följa
http://sourzbeer.blogg.se
I haven't failed, I've found 10,000 ways that don't work.
- Thomas Edison (1847-1931)
I haven't failed, I've found 10,000 ways that don't work.
- Thomas Edison (1847-1931)
Re: Första mjödet 2 satser Brygglogg
Lägger till ca ett gram jästnäring på (Batch #1) 15:e dagen respektive (Batch #2) 10:e dagen.
Steriliserade en kniv att röra med, en tesked att måtta i samt ny kork & vattenlås.
Hällde i 2-3 omgångar/gram för annars klumpade det sig rejält
3sekunder efter att jag tillsatt näringen lät det som att man var inuti en läskflaska
Tyvärr blev alla bilder förutom på Batch #3 suddiga som fan men lägger upp på den och ska fixa bilder på de andra flaskorna
*host* bra att man av ingen anledning har en .1g våg *host*
Steriliserade en kniv att röra med, en tesked att måtta i samt ny kork & vattenlås.
Hällde i 2-3 omgångar/gram för annars klumpade det sig rejält
3sekunder efter att jag tillsatt näringen lät det som att man var inuti en läskflaska
Tyvärr blev alla bilder förutom på Batch #3 suddiga som fan men lägger upp på den och ska fixa bilder på de andra flaskorna
*host* bra att man av ingen anledning har en .1g våg *host*
Mjöd är liv! Vi skapar mjöd! Vi är Gud, ty vi skapar liv! Men allt vi skapar tager vi igen... till den lömskaste fylla!
Re: Första mjödet 2 satser Brygglogg
Ser gött ut!
http://sourzbeer.blogg.se
I haven't failed, I've found 10,000 ways that don't work.
- Thomas Edison (1847-1931)
I haven't failed, I've found 10,000 ways that don't work.
- Thomas Edison (1847-1931)
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst