Goddagens!
Jag har satt mjöd ett par tillfällen, och då fått både desertvin och ett starkvin som smakade riktigt starkt (Alkohol). Jag tänkte därför försöka mig på lite smaksatt för att göra starkvin som inte riktigt
smakar så mycket alkohol. Tanken var att använda kanelstänger samt äpplen, kanske som mål att konsumeras nästa jul.
Min fråga är lite på nybörjarnivå då jag inte har använt frukt förut. Skall man fylla ett valfritt kärl med vatten och låta frukten ligga i, sedan filtrera, eller ska man koka upp vatten och frukten?
Sedan är jag fundersam på om man behöver räkna in fruktosen i sockret som kommer att jäsa, eller är det så försumligt att man lika gärna kan strunta i att räkna detta?
Mvh
Corvus
Ska man räkna in fruktens socker i receptet?
Re: Ska man räkna in fruktens socker i receptet?
Man jäser normalt ett tag med frukten i (så kallad "fruktmassajäsning"). Jästen bryter då ner frukten och drar ut smak och socker ur den.
Sen silar man av fruktmassan och låter resten jäsa vidare tills det jäst klart.
Säkrast resultat får man såklart om man räknar med fruktens socker, men är det frukt med låg sockerinnehåll spelar det kanske inte så stor roll.
Du får helt enkelt kolla upp vad den aktuella frukten verkar ha för sockerinnehåll. Livsmedelsdatabasen innehåller rätt mycket info.
Sen silar man av fruktmassan och låter resten jäsa vidare tills det jäst klart.
Säkrast resultat får man såklart om man räknar med fruktens socker, men är det frukt med låg sockerinnehåll spelar det kanske inte så stor roll.
Du får helt enkelt kolla upp vad den aktuella frukten verkar ha för sockerinnehåll. Livsmedelsdatabasen innehåller rätt mycket info.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst