Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Mjöd #0002

Utrustning och teknik.
Användarvisningsbild
Bergelmer
Färsk jäst
Inlägg: 8
Blev medlem: tis sep 01, 2015 20:51
Utrustning: Damjeanne/jäshink

Mjöd #0002

Inlägg av Bergelmer »

Startdatum: 17e September 2015
Ca 5L

Recept:
Honung: 1.6-1.7 kg svensk honung
Vatten: Fyllde upp med vatten, kokat
Jäst: 0.75 paket Lalvin 71b-1122 yeast (71b-112 = 14-16% Alkoholtolerans)
Jästnäring: 1 ¼ tsk wyeast nutrient
Jästnärsalt: 1 ¼ tsk
OG: 111 (såvida jag inte är blind)

Blir intressant var detta landar :) Inte bestämt mig om jag ska smaksätta detta efter primära eller om jag ska låta det vara utan extra tillsatser.
Vill ha det mediumsött så antingen så stannar jag jäsningen när jag tycker det är lagom sött (och starkt) eller låter det bli torrt och eftersötar.

Har sökt runt lite på nätet och här men finner inga bra "riktlinjer" gällande FG och sötma.
Det jag funnit är väl StormTheCastle med följande:
"Medium Mead: 1.006 to 1.015
Sweet Mead: 1.012 to 1.020"

Vad är en "lagom" (högst subjektivt såklart) nivå för ett medelsött mjöd?
Bilagor
IMG_20150917_221725.jpg
IMG_20150917_221725.jpg (217.93 KiB) Visad 201 gånger
Användarvisningsbild
Bergelmer
Färsk jäst
Inlägg: 8
Blev medlem: tis sep 01, 2015 20:51
Utrustning: Damjeanne/jäshink

Re: Mjöd #0002

Inlägg av Bergelmer »

Jävlar vad fart det tog! :)
https://youtu.be/pWMC-K86WPg
Användarvisningsbild
Bergelmer
Färsk jäst
Inlägg: 8
Blev medlem: tis sep 01, 2015 20:51
Utrustning: Damjeanne/jäshink

Re: Mjöd #0002

Inlägg av Bergelmer »

Puttrar på i god fart fortarande om än lite långsammare. :)
Användarvisningsbild
Bergelmer
Färsk jäst
Inlägg: 8
Blev medlem: tis sep 01, 2015 20:51
Utrustning: Damjeanne/jäshink

Re: Mjöd #0002

Inlägg av Bergelmer »

Bilduppdatering av mjödet.

Tidigare var det vita prickar/ringar på ytan men efter lätt omskakning har det gett med sig lite.
Troligen inget att oroa sig för :) Tiden får påvisa, möjligen att jag tillsätter lite kaliumdisulfit (och ev kaliumsorbat men det beror på vad G visar då) vid 1a tapp.
Bilagor
2015-10-05 19.18.21.jpg
2015-10-05 19.18.21.jpg (610.88 KiB) Visad 174 gånger
Flerpen
Bryggmästare
Inlägg: 684
Blev medlem: tis maj 13, 2014 1:44
Utrustning: koppar

Re: Mjöd #0002

Inlägg av Flerpen »

Hur lång lagring blir det?
Användarvisningsbild
Bergelmer
Färsk jäst
Inlägg: 8
Blev medlem: tis sep 01, 2015 20:51
Utrustning: Damjeanne/jäshink

Re: Mjöd #0002

Inlägg av Bergelmer »

Flerpen skrev:Hur lång lagring blir det?
Vet inte riktigt ännu då jag inte bestämt om jag ska krydda denna eller ej vid 1a tappningen.
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för mjödbryggning"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 6 och 0 gäster