Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Fråga om oechsleberäkning

Utrustning och teknik.
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4506
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Fråga om oechsleberäkning

Inlägg av latmasken »

Jo, så länge man kan "slutjustera" volymen med vatten fungerar det, men det är inte alltid man vill tillsätta vatten.

Annars blir formeln nåt i stil med:

Massa_socker = OG * Volym / (1-0,68*OG) (om socker nu ger 0,68 liter per kg volymtillskott).

Testräknar...:)

Vi har 10 liter vatten (Volym = 10), vill ha OG 1020 (1,020).

1,020 * 10 / (1 - 0,68*1,020)

10,20 / (1 - 0,6936)

10,20 / 0,3064 = 33.... nä, det kan inte stämma med 33 g socker:)


Jag har nog mixat enheter här... 0,68 är liter per kilogram, 1,020 är ju kg/liter... Det borde innebära att 0,68 ska vara 1/0,68 d.v.s. 1,47.

1,020 * 10 / (1 - 1,47*1,020)

10,20 / (1 - 1,5) nä, det verkar inte bli rätt heller... jag får göra om min ekvation tror jag:)
Kaos
Färsk jäst
Inlägg: 12
Blev medlem: sön maj 03, 2015 11:32

Re: Fråga om oechsleberäkning

Inlägg av Kaos »

latmasken skrev:Jo, så länge man kan "slutjustera" volymen med vatten fungerar det, men det är inte alltid man vill tillsätta vatten.

Annars blir formeln nåt i stil med:

Massa_socker = OG * Volym / (1-0,68*OG) (om socker nu ger 0,68 liter per kg volymtillskott).

Testräknar...:)

Vi har 10 liter vatten (Volym = 10), vill ha OG 1020 (1,020).

1,020 * 10 / (1 - 0,68*1,020)

10,20 / (1 - 0,6936)

10,20 / 0,3064 = 33.... nä, det kan inte stämma med 33 g socker:)


Jag har nog mixat enheter här... 0,68 är liter per kilogram, 1,020 är ju kg/liter... Det borde innebära att 0,68 ska vara 1/0,68 d.v.s. 1,47.

1,020 * 10 / (1 - 1,47*1,020)

10,20 / (1 - 1,5) nä, det verkar inte bli rätt heller... jag får göra om min ekvation tror jag:)
Hehe sant, i mitt fall kan jag justera med vatten, helt enkelt ta honungen först och vattnet sen. Men jag förstår att det inte alltid går :p

Sitter på ett tåg och har gott om tid. Det där såg klurigt ut men kanske vi kan lösa det tillsammans, jag återkommer!
Kaos
Färsk jäst
Inlägg: 12
Blev medlem: sön maj 03, 2015 11:32

Re: Fråga om oechsleberäkning

Inlägg av Kaos »

Har varken papper eller penna så jag kluddar lite här, långt ifrån att det blir rätt...

Om jag UTGÅR från 10 liter must istället för 10 liter vatten, så blir sockermängden 540 g för 20 Og.
(20x10x2.7=540)

Då upptar dessa 540 gram 0.34 liter vatten. Dvs i lösningen SAKNAS 0.34 liter av våra 10 liter vatten så dessa måste vi tillföra. Hur mycket socker behövs då för att bibehålla Og? Använder vi samma formel som tidigare kommer vi iallafall nära nog...
20x0.34x2.7=18.36.
Hittills har vi alltså använt ca 558 gram socker. Sätter vi in detta i formeln men ger mängden must x-faktorn istället så får vi ganska nära exakt volym must av 10 liter vatten.
20x X x 2.7 = 558 blir
X = 558/54
X = 10.333333

Detta är inte "korrekt" formel eftersom det snarare är en "justering" istället för eb "uträkning" men enligt vad jag tror ger den iallafall ett svar nära nog.

Den korrekta formeln borde se ut såhär:
20 x a x 2.7 = b, vilket ger
54 = b/a.

Testar detta...
54 = sockermängd/must.
558/10.3333 = ...54 :)

Så mustens volym blir 10.3333 liter och sockermängden blir 558 gram. Detta är baserat på 10 liter vatten.

Äh, vetefan men ser ut att stämma :p
boozehacker
Finjäsare
Inlägg: 93
Blev medlem: lör sep 13, 2014 20:31
Utrustning: plastpåse

Re: Fråga om oechsleberäkning

Inlägg av boozehacker »

Kaos skrev:"30 liter blir 30 000 gr. 30000 X 0,194 = 5820 gram socker"Fel. 30 liter must väger inte 30 000 gram, då skulle Oe vara noll.
Jag försöker fokusera på metoden för att få fram sockeråtgången.
Eftersom jag sysslat med viktprocent hittills så blir det naturligt att räkna på 30 kg must.
Skall man räkna på 30 Liter must istället så är det ju bara att ta SG på det Oechslevärde man önskar gånger 30. Dvs 1.080 eller 80 Oe. 1,080 X 30 = 32,4 kg.
Därefter går man i tabellen vid 80 Oe och får 19,4 så som tidigare. Mängden socker vid 30 LITER: 32,4 X 0,194 = 6,29 kg

Om man justerar den gamla tumregelsformeln till 2,62 istället så får man 80X30X2,62 =6288 gr vilket ju är nära identiskt :shock:
Den följer dessutom ganska bra från 20 till 100 Oe - så det finns kanske lite finurlig sanning i Onkel Kånkels gamla regel :lol:
Kaos
Färsk jäst
Inlägg: 12
Blev medlem: sön maj 03, 2015 11:32

Re: Fråga om oechsleberäkning

Inlägg av Kaos »

boozehacker skrev:
Kaos skrev:"30 liter blir 30 000 gr. 30000 X 0,194 = 5820 gram socker"Fel. 30 liter must väger inte 30 000 gram, då skulle Oe vara noll.
Jag försöker fokusera på metoden för att få fram sockeråtgången.
Eftersom jag sysslat med viktprocent hittills så blir det naturligt att räkna på 30 kg must.
Skall man räkna på 30 Liter must istället så är det ju bara att ta SG på det Oechslevärde man önskar gånger 30. Dvs 1.080 eller 80 Oe. 1,080 X 30 = 32,4 kg.
Därefter går man i tabellen vid 80 Oe och får 19,4 så som tidigare. Mängden socker vid 30 LITER: 32,4 X 0,194 = 6,29 kg

Om man justerar den gamla tumregelsformeln till 2,62 istället så får man 80X30X2,62 =6288 gr vilket ju är nära identiskt :shock:
Den följer dessutom ganska bra från 20 till 100 Oe - så det finns kanske lite finurlig sanning i Onkel Kånkels gamla regel :lol:
Mmh, men räknar man sockeråtgång för 30 kg must så blir sockeråtgången fel när man ska brygga en sats på 30 liter. :P

Annars rätt, absolut! Dock gick du nog en liten omväg. För "tumregeln" precis vad du beskrivit med lite längre formler ^_^
1,080 x 30 = massa, sen tabell och procent för att få fram 2.62.
All denna uträkning kan du justera ned till bara "80 x 30 x 2.7". Eller 2.62 om det stämde bättre. Tack för tipset gällande 2.62, jag ska definitivt kolla upp det, det är mycket möjligt att det stämmer och därmed ganska viktigt när det handlar om större satser. Är du säker på att dessa 2.62 inte är ett resultat från avrundningar i tabellen eller formler?
boozehacker
Finjäsare
Inlägg: 93
Blev medlem: lör sep 13, 2014 20:31
Utrustning: plastpåse

Re: Fråga om oechsleberäkning

Inlägg av boozehacker »

"Mmh, men räknar man sockeråtgång för 30 kg must så blir sockeråtgången fel när man ska brygga en sats på 30 liter."

Ja, det är därför jag räknar om den till 32,4 kg istället för 30,0 kg.

Värdet 2,62 har jag bara extrapolerat fram för att se om värdena, vid olika Oe, av Onkel Kånkels gamla formel gick att matcha med resultatet ur Oechsle/Brix tabellen.
Och det blev hyfsat om man som sagt skippar 2,7 till förmån för 2,62.
Användbart i alla fall - med diff på ca 50 gr i de lägre oechsle-talen.
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4506
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Fråga om oechsleberäkning

Inlägg av latmasken »

Det jag försökte mig på var följande manöver:

SG = m / V (d.v.s. massa genom volym)

Massan i sin tur är massan av vattnet plus massan av sockret, d.v.s. m = mv+ms

Volymen i sin tur är volymen av vattnet plus volymen av sockret, d.v.s. V = Vv+Vs

SG = (mv + ms) / (Vv + Vs)

SG är känt (önskat OG), volymen på vattnet är känt (det är den mängd vi har), det är massan på sockret vi vill lösa ut.

Massan för vattnet är ungefär samma som volymen för vattnet,så vi kan sätta mv=Vv för att eliminera en variabel.

Volymen för sockret är tydligen 0,63 liter per kg, d.v.s. Vs=0,63ms

Sätter vi nu in allt detta får vi:

SG = (Vv + ms) / (Vv + 0,63ms)

Här har jag då försökt lösa ut ms men inte riktigt fått till det.

Multiplicera bägge leden med (Vv + 0,63 ms)

SG (Vv + 0,63 ms) = (Vv + ms)

Multiplicera in i parantesen

SG * Vv + 0,63 * SG * ms = Vv + ms

Samla Vv på ena sidan och ms på den andra

SG * Vv - Vv = ms - 0,63 * SG * ms

Bryt ut Vv och ms

Vv (SG - 1) = ms (1 - 0,63 * SG)

ms = Vv * (SG -1) / (1 - 0,63 * SG)

Hmm, nu fick jag inte samma som när jag gjorde det för hand, detta ser ju mer rätt ut faktiskt...

Ex. 10 liter och OG 1020

10 * (1,02 -1) / (1 - 0,63 * 1,02)

10 * 0,02 / (1 - 0,6426)

0,2 / 0,3574 = 0,560 kg socker. Kan det stämma att 5,6 hekto socker i 10 liter vatten ger SG 1020?

MEN, min lilla formel nu gäller ju bara för att hälla socker i vatten, om det är must som redan har socker i sig så måste formeln utvecklas och det orkar jag med nu:)
boozehacker
Finjäsare
Inlägg: 93
Blev medlem: lör sep 13, 2014 20:31
Utrustning: plastpåse

Re: Fråga om oechsleberäkning

Inlägg av boozehacker »

Tja, latmasken. Du kan ju testa din formel på http://web2.airmail.net/sgross/fermcalc/FermCalcJS.html
Dom har ju redan gjort matten - så där har du facit :yes:
Fiddepidde
Färsk jäst
Inlägg: 14
Blev medlem: fre aug 14, 2015 17:46

Re: Fråga om oechsleberäkning

Inlägg av Fiddepidde »

En liten fråga gällande denna mätning. Min mätare hade oturligt nog gått sönder i frakten och detta märkte jag först när allt var blandat och klart (väntade på att jästen skulle ta sig). Såg då när mätaren skulle desinficeras att den hade gått sönder.. Var lite ivrig inför första mjödet så hann inte se det i tid ;).

Nu till frågan, eftersom jag är helt ny så har inte allt fastnat i huvudet med mängder osv så jag använde formeln önskad alkohol procent x 17 = socker per gram (räknade ut hur mycket socker det var per 100g honung). Så fick rätt på det i alla fall.

Hur räknar jag ut oechsle start utan mätare? :) får ju köpa en till när det jäst klart :)

Tack på förhand!
/Fidde
Michael
Bryggmästare
Inlägg: 300
Blev medlem: sön aug 12, 2012 22:01

Re: Fråga om oechsleberäkning

Inlägg av Michael »

Man kan väga musten/vörten eller sockerblandningen om man inte har någon mätare. Öchlergraderna är vikten per liter vätska i kilo.

Det som behövs är en bra våg och ett relativt exakt mätglas, en annan sak som också är viktig är temperaturen. Om jag minns rätt ska vätskan hålla 20° när man mäter och väger. Vilket inte bör stämma, för vatten väger 1000gr vid 4° inte 20°.

Eller har jag fel?
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4506
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Fråga om oechsleberäkning

Inlägg av latmasken »

Det är väl därför en hydrometer är kalibrerad vid en viss temperatur, oftast 20 grader för att man ska slippa kyla musten till 4 grader innan man mäter.
Fiddepidde
Färsk jäst
Inlägg: 14
Blev medlem: fre aug 14, 2015 17:46

Re: Fråga om oechsleberäkning

Inlägg av Fiddepidde »

Ja jag var ivrig så det är försent att våga eller mäta det nu. Dock så borde slutprodukten hamna kring 8-9% om kalkyleringen på nätet stämmer.

Huvudsaken är att jag fick göra mitt första mjöd och att det har kommit igång. Så får hoppas där är lite sting, men framförallt så ska det ju smaka bra :).

Tack för hjälpen Michael och latmasken!
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för mjödbryggning"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst