VinterMjöd
VinterMjöd
Okej, jag har planerat för att göra ett mjöd som får mig att tänka på vintertider... Det är dock inte varm choklad:D
Detta kanske låter HELSKUMT, men det är bara en idé, nu är frågan om det kan funka.
Tror ni att man kan få en svag ton av kanel och risgrynsgröt?
Kan man på något sätt utvinna lite smak från grötriset?
Det ska ju bara vara en hint, inte tydlig smak.
Detta kanske låter HELSKUMT, men det är bara en idé, nu är frågan om det kan funka.
Tror ni att man kan få en svag ton av kanel och risgrynsgröt?
Kan man på något sätt utvinna lite smak från grötriset?
Det ska ju bara vara en hint, inte tydlig smak.
- Bryggar_Pelle
- Bryggare
- Inlägg: 138
- Blev medlem: lör sep 18, 2010 12:04
- Ort: Gården
Re: VinterMjöd
Kanel är nog inte så dumt.
Risgrynsgröt?...mja jag vet inte.
Det som jag förknippar med de mörkaste delarna av året är väl balans mellan beska och sötma.
Kanelen ger nog den beska delen.
Kanske man inte ska jäsa ner under 0 fg utan spara lite restsötma.
Gärna använda sig av ganska mörk honung också för färgens skull.
Men det var ett inspirerande förslag i varje fall.
Risgrynsgröt?...mja jag vet inte.
Det som jag förknippar med de mörkaste delarna av året är väl balans mellan beska och sötma.
Kanelen ger nog den beska delen.
Kanske man inte ska jäsa ner under 0 fg utan spara lite restsötma.
Gärna använda sig av ganska mörk honung också för färgens skull.
Men det var ett inspirerande förslag i varje fall.
Re: VinterMjöd
Om det blir bra får vi aldrig veta om vi inte kommer fram till om man kan utvinna smak ur grötriset:D
Okokt grötris alltså.
Okokt grötris alltså.
Re: VinterMjöd
Fast smakar grötris så mycket mer än sött och klibbigt? Skulle va intressant och krydda med äkta kanel och nejlika!
IT-nörd som jobbar med E-handel bosatt i Gävle. Förutom förtäring av rusdrycker gillar jag att tillverka dem, fiska, nörda och laga mat.
Re: VinterMjöd
Visst smakar riset, funderar på at bara skölja det och sedan låta det dra i vatten ett dygn. Det har ju bara en svag smak.
Men det är det jag är ute efter. kanske rentav måste kokas snabbt.
Ska se längre fram om det går att få vattnet att ta lite smak av det:)
Men det är det jag är ute efter. kanske rentav måste kokas snabbt.
Ska se längre fram om det går att få vattnet att ta lite smak av det:)
- U2D2
- Finjäsare
- Inlägg: 95
- Blev medlem: mån mar 02, 2015 11:19
- Utrustning: 4st 30 liters hinkar
- Ort: Internet
Re: VinterMjöd
Jag skulle dra i och säga att lite muskotnöt kan ge en hint av risgrynsgrötsmak!
För övrigt så har jag velat göra ett vintermjöd ända sedan jag smakade på Medovarus Vinter, ett utsökt svagt mjöd på 5,7 procent ifrån Ryssland. Helt klart värt att testa för inspiration om inget annat!
För övrigt så har jag velat göra ett vintermjöd ända sedan jag smakade på Medovarus Vinter, ett utsökt svagt mjöd på 5,7 procent ifrån Ryssland. Helt klart värt att testa för inspiration om inget annat!
På gång:
Mjöd, Rosé
Färdigt:
2015 Chateau(vitt), Mosel, fläder/äppelvin, Imperial Stout, Rött Lantvin
2014 Äppelmjöd, Honungsmjöd, Mosel, Coopers Draught, Chardonnay, Äppelcider(Ica konsentrat), SkeeterPee
Mjöd, Rosé
Färdigt:
2015 Chateau(vitt), Mosel, fläder/äppelvin, Imperial Stout, Rött Lantvin
2014 Äppelmjöd, Honungsmjöd, Mosel, Coopers Draught, Chardonnay, Äppelcider(Ica konsentrat), SkeeterPee
Re: VinterMjöd
Härligt med tips:D
Hur går man tillväga när man använder sig av muskot i brygden?
Hur går man tillväga när man använder sig av muskot i brygden?
Re: VinterMjöd
Kolla recept på sake. Det är väl den risrusdryck som smakar bäst.
- U2D2
- Finjäsare
- Inlägg: 95
- Blev medlem: mån mar 02, 2015 11:19
- Utrustning: 4st 30 liters hinkar
- Ort: Internet
Re: VinterMjöd
Jag skulle nog antingen dela upp muskoten i mindre bitar och låta dem flyta runt ett tag för att sedan silas eller använda en lämplig tygpåse och lägga i dem i för att underlätta bort-tagningen. Inte skälv testat med just muskot, men det funkade bra med kanel och kardemumma!
På gång:
Mjöd, Rosé
Färdigt:
2015 Chateau(vitt), Mosel, fläder/äppelvin, Imperial Stout, Rött Lantvin
2014 Äppelmjöd, Honungsmjöd, Mosel, Coopers Draught, Chardonnay, Äppelcider(Ica konsentrat), SkeeterPee
Mjöd, Rosé
Färdigt:
2015 Chateau(vitt), Mosel, fläder/äppelvin, Imperial Stout, Rött Lantvin
2014 Äppelmjöd, Honungsmjöd, Mosel, Coopers Draught, Chardonnay, Äppelcider(Ica konsentrat), SkeeterPee
Re: VinterMjöd
Jag får pröva det framöver. Men just nu är det fullt, alla 8 demis är upptagna! Haha.
Jag har planer på att göra gullvivemjöd här näst.
Hur är et med mjödsmaken egentligen? Är mitt mjöd dåligt eller har många svårt för mjöd?
Nästan alla som smakar mina olika mjöd (som jag för övrigt tycker är gott), tycker inte om det...
Men dom dricker både vin och öl annars.
Vindrickare borde ju ha lite lättare för det...
Jag har planer på att göra gullvivemjöd här näst.
Hur är et med mjödsmaken egentligen? Är mitt mjöd dåligt eller har många svårt för mjöd?
Nästan alla som smakar mina olika mjöd (som jag för övrigt tycker är gott), tycker inte om det...
Men dom dricker både vin och öl annars.
Vindrickare borde ju ha lite lättare för det...
- U2D2
- Finjäsare
- Inlägg: 95
- Blev medlem: mån mar 02, 2015 11:19
- Utrustning: 4st 30 liters hinkar
- Ort: Internet
Re: VinterMjöd
Beror mycket på hur stark det är, hur länge du lagrat det och vilken sockerhalt. Mjöd Är ju lite speciellt av sig, man bör nog tycka om lite sötare saker för att det ska passa en bra! Du kanske ska testa på en mölska om du vill möta upp ölfolket på mitten? Har för mig att man tillsätter humle och gärna kolsyran en sådan
På gång:
Mjöd, Rosé
Färdigt:
2015 Chateau(vitt), Mosel, fläder/äppelvin, Imperial Stout, Rött Lantvin
2014 Äppelmjöd, Honungsmjöd, Mosel, Coopers Draught, Chardonnay, Äppelcider(Ica konsentrat), SkeeterPee
Mjöd, Rosé
Färdigt:
2015 Chateau(vitt), Mosel, fläder/äppelvin, Imperial Stout, Rött Lantvin
2014 Äppelmjöd, Honungsmjöd, Mosel, Coopers Draught, Chardonnay, Äppelcider(Ica konsentrat), SkeeterPee
Re: VinterMjöd
Mina mjöd ligger mellan 8-13%
De starkare är ju svårare pgra den spritiga smaken antar jag, då jag inte lagrat länge alls!
Men jag tycker de runt 10% och under är suveräna redan innan lagringen:D
Men den spritiga smaken försvinner väl lite med lagring om jag förstått det hela rätt?
Mölska verkar intressant... Mycket intressant.
De starkare är ju svårare pgra den spritiga smaken antar jag, då jag inte lagrat länge alls!
Men jag tycker de runt 10% och under är suveräna redan innan lagringen:D
Men den spritiga smaken försvinner väl lite med lagring om jag förstått det hela rätt?
Mölska verkar intressant... Mycket intressant.
- U2D2
- Finjäsare
- Inlägg: 95
- Blev medlem: mån mar 02, 2015 11:19
- Utrustning: 4st 30 liters hinkar
- Ort: Internet
Re: VinterMjöd
Ett halvår lagring har jag hört rekommenderas för alla starka mjöder, de mår riktigt bra av lagringen och blir inte bara mindre spritiga utan även fylligare.
Det kan ju helt enkelt vara så att du inte har rätt vänner, en bra vän dricker ur sina fränders krus och delar sitt!
Det kan ju helt enkelt vara så att du inte har rätt vänner, en bra vän dricker ur sina fränders krus och delar sitt!
På gång:
Mjöd, Rosé
Färdigt:
2015 Chateau(vitt), Mosel, fläder/äppelvin, Imperial Stout, Rött Lantvin
2014 Äppelmjöd, Honungsmjöd, Mosel, Coopers Draught, Chardonnay, Äppelcider(Ica konsentrat), SkeeterPee
Mjöd, Rosé
Färdigt:
2015 Chateau(vitt), Mosel, fläder/äppelvin, Imperial Stout, Rött Lantvin
2014 Äppelmjöd, Honungsmjöd, Mosel, Coopers Draught, Chardonnay, Äppelcider(Ica konsentrat), SkeeterPee
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster