Dag 1 - 2015-02-24
Ingredienser: 6 kg honung och mjödjäst. Började med att desinficera allting. Dessutom köpte jag helt nytt jäskärl för endamålet. Eftersom de kan vara revor i de gamla som håller bakterier. Koka upp kallt vatten (18L): Dag 2 - 2015-02-25
Tänkte såklart inte på att allt vatten lär svalna. Så fick vänta en dag och desinficera allt ytterligare en gång: Blandat och klart. Nu har jag 22L honungslag. Har aktiverat jästen och väntar på att den skall kicka igång och svälla upp: Medans jag väntar på att jästen skall svälla tar jag Oechslemätaren: 79. Antecknar. Dag 4 - 2015-02-27
Jästen fick igår lite jästnäring. Idag bubblar det på också! De små liven gör nytta! Skulle kanske haft i detta från början men vi hade det inte i vårt sortiment så var tvungen att ta hem från leverantör.
Jag gillar bilder som ni kanske märker! De säger ofta mer än ord Förhoppnigsvis blir det mer bryggerier av mig då man lär konsumenttesta vårt sortiment
Frågor:
- 1. Funkar det bra att tappa på vanliga vinflaskor? Är mörka eller gröna att föredra? Spelar det någon roll?
2. Föredrar ni "kemiskt" jäststopp och klarning eller värme och självklarning? Vad ger bäst resultat?
3. Läste att jästen jag använde mig av inte är att lita på. Att den ibland bara jäser till 6-7%. Vad gör man i sådana fall? Kan man slå i exempelvis nån liter lag som fått starta med en jäst som tål mer? (Ex samma märke fast "dry mead" (17% om jag inte missminner mig?
4. Jag tillsatte all honung från början. Vad är för/nackdelar med detta?
5. Spontant så känns det som de jäser sjukt fort. Det bubblar som om Tor var nere och fiskade upp midgårdsormen i jäshinken. Står i vanlig rumstemperatur. Är detta dåligt?