Ja, jag funderar på att frysdestillera mina ca 10 liter mjöd på ca 10% som jag har kvar.
Är det någon som har några erfarenheter eller instruktioner att dela med sig av?
Tackar!
Frysdestillering
Frysdestillering
P.S. Jag vill inte prata om mitt användarnamn.
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Frysdestillering
Häll över i pet-flaskor, fyll till max 90%. Frys flaskan. Ta den ur frysen. Skruva av korken och ställ den med öppningen nedåt över lämpligt graderat kärl. Det som tinar först är den starka delen. Avbryt när du tycker att tillräckligt mycket tinat. Ta nästa flaska.
Re: Frysdestillering
Jag har funderat på detta sätt men direkt förkastat det p.g.a. den stora förlusten.ranald skrev:Häll över i pet-flaskor, fyll till max 90%. Frys flaskan. Ta den ur frysen. Skruva av korken och ställ den med öppningen nedåt över lämpligt graderat kärl. Det som tinar först är den starka delen. Avbryt när du tycker att tillräckligt mycket tinat. Ta nästa flaska.
Vad säger ni om att hälla mjöden i en hink/jäskärl, ställa det i frysen och sedan sila ut kristallerna?
P.S. Jag vill inte prata om mitt användarnamn.
Re: Frysdestillering
Varför skulle man få enså stor förlust?
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Frysdestillering
Rent generellt är frysdestillering en metod som ger stora förluster av den åtråvärda alkoholen. Det går inte att undvika. En någorlunda vettig inledning till ämnet kan man faktiskt hitta på (engelska) wikipedia. Om du vill ha upp alkoholhalten är det enklare att tillsätta ren sprit.
Re: Frysdestillering
Jag frysdestillerar hela tiden detta är hur jag hör.
Fryser i en petflaska.. max kylning i frysen så tar det ca ett dygn för mig..
Sen öppnar jag flaskan och ställer den upp o ner i en 5 liters vattendunk.. låter den stå där till jag ser att där börjar bli en stor vit isbit brukar ta ca 1 timme här jag är i Thailand. Och då brukar jag köra under en tesked och fånga upp några droppar.. om det fortfarande snakar stärkt av alkhol så låter jag den tina lite till och typ var kvart efter testar jag 2-3droppar det kommer att komma en punk när det slutar smaka så mycket alkhol och i princip bara smakar vatten... då är jag klar.. bara slänga isen och njuta av din stärkare dryck... min brud älskar när jag gör detta med vin...
Fryser i en petflaska.. max kylning i frysen så tar det ca ett dygn för mig..
Sen öppnar jag flaskan och ställer den upp o ner i en 5 liters vattendunk.. låter den stå där till jag ser att där börjar bli en stor vit isbit brukar ta ca 1 timme här jag är i Thailand. Och då brukar jag köra under en tesked och fånga upp några droppar.. om det fortfarande snakar stärkt av alkhol så låter jag den tina lite till och typ var kvart efter testar jag 2-3droppar det kommer att komma en punk när det slutar smaka så mycket alkhol och i princip bara smakar vatten... då är jag klar.. bara slänga isen och njuta av din stärkare dryck... min brud älskar när jag gör detta med vin...
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 5 och 0 gäster