[Nybörjare] Kithivas mjödlogg
[Nybörjare] Kithivas mjödlogg
Hej!
Tänkte jag skulle lägga upp min dagboksföring av min första mjödbryggning som är igång.
Det är första gången jag brygger något så det är mycket nytt att lära sig.
Jag har följt det receptet som finns i faqn. Jag gör ett helt vanligt neutralt mjöd.
Jag inhandlade honung, 25l jästunna, jäsrör, rengöringsmedel för bryggning och en 5-liters dunk att hälla upp allt på när det ska klarnas.
Då kör vi igång...
Jag började med att koka upp 5 liter vatten och under tiden som det svalnade på altanen så rengjorde jag jästunnan med medlet som jag hade inhandlat för ändamålet.
När allt vatten var kallt så förberedde jag jästen. Lät den stå och dra i en halvtimme i 3dl vatten som fått komma upp i rätt temperatur för jästen. Medan jästen stod o gottade sig så hällde jag ner 1,5kg honung i jästunnan. Fick tag på lokalt odlad honung.
Efter att honungen åkt i så rörde jag ner det kokta vattnet ochrörde om så att all honung löste sig. Därefter åkte jästen försiktigt ner i tunnan.
Detta var då 3 dagar sedan.
Följande har hänt:
Dag1: Mjödsats satt
Dag2: Lärde mig att jäsröret kräver vatten i sig för att det ska bubbla... . Det har börjat bubbla.
Dag3: jäsning igång. Det bubblar ca 2-4ggr per minut. Vet ej om det är lite eller normalt. Har inte skakat tunnan något utan bara låtit stå.
Det här är spännande. Har inte en aning om jag gjort rätt. Har följt receptet på faqn men där står inget mer än vad jag gjort så...har beställt en hydrometer för att se när jäsningen är klar.
// Dennis
Tänkte jag skulle lägga upp min dagboksföring av min första mjödbryggning som är igång.
Det är första gången jag brygger något så det är mycket nytt att lära sig.
Jag har följt det receptet som finns i faqn. Jag gör ett helt vanligt neutralt mjöd.
Jag inhandlade honung, 25l jästunna, jäsrör, rengöringsmedel för bryggning och en 5-liters dunk att hälla upp allt på när det ska klarnas.
Då kör vi igång...
Jag började med att koka upp 5 liter vatten och under tiden som det svalnade på altanen så rengjorde jag jästunnan med medlet som jag hade inhandlat för ändamålet.
När allt vatten var kallt så förberedde jag jästen. Lät den stå och dra i en halvtimme i 3dl vatten som fått komma upp i rätt temperatur för jästen. Medan jästen stod o gottade sig så hällde jag ner 1,5kg honung i jästunnan. Fick tag på lokalt odlad honung.
Efter att honungen åkt i så rörde jag ner det kokta vattnet ochrörde om så att all honung löste sig. Därefter åkte jästen försiktigt ner i tunnan.
Detta var då 3 dagar sedan.
Följande har hänt:
Dag1: Mjödsats satt
Dag2: Lärde mig att jäsröret kräver vatten i sig för att det ska bubbla... . Det har börjat bubbla.
Dag3: jäsning igång. Det bubblar ca 2-4ggr per minut. Vet ej om det är lite eller normalt. Har inte skakat tunnan något utan bara låtit stå.
Det här är spännande. Har inte en aning om jag gjort rätt. Har följt receptet på faqn men där står inget mer än vad jag gjort så...har beställt en hydrometer för att se när jäsningen är klar.
// Dennis
Mjödbrygg 1: Neutralt mjöd ca 10% Påbörjad 14/10-2014.
- Bryggar_Pelle
- Bryggare
- Inlägg: 138
- Blev medlem: lör sep 18, 2010 12:04
- Ort: Gården
Re: [Nybörjare] Kithivas mjödlogg
Lite nyfiken på vilken jäst du använde dig av.
Re: [Nybörjare] Kithivas mjödlogg
Jag använder mig av CBF Drinkit universal vinjäst.Bryggar_Pelle skrev:Lite nyfiken på vilken jäst du använde dig av.
http://www.cbfdrinkit.se/hembryggning/i ... sal-detail
Uppdatering Dag4: Det bubblar på.
Någon som vet hur mycket det dka bubbla egentligen? Som sagt den bubblar mellan 2 och 4ggr per minut ungefär. Har ingen aning om det är normalt eller om den jäser dåligt. Har inte haft i nån jästnäring.
Mjödbrygg 1: Neutralt mjöd ca 10% Påbörjad 14/10-2014.
- Bryggar_Pelle
- Bryggare
- Inlägg: 138
- Blev medlem: lör sep 18, 2010 12:04
- Ort: Gården
Re: [Nybörjare] Kithivas mjödlogg
Jag tycker jäsningen verkar ok. Den är ju igång.
Bara att v'nta ett par veckor tills den har jäst klart.
Bara att v'nta ett par veckor tills den har jäst klart.
Re: [Nybörjare] Kithivas mjödlogg
Dag 5: Jäsningen fortsätter i samma takt.
Beställde en jäsningsmätare idag. Det blev denna: http://www.pgw.se/jasningsmatare.html
Tack för hjälpen Bryggar_Pelle
Beställde en jäsningsmätare idag. Det blev denna: http://www.pgw.se/jasningsmatare.html
Tack för hjälpen Bryggar_Pelle
Mjödbrygg 1: Neutralt mjöd ca 10% Påbörjad 14/10-2014.
Re: [Nybörjare] Kithivas mjödlogg
Dag6: Det bubblar på. Hör hur det pyser i tunnan.
En småfundering som dykt upp.
Jag vet att man inte ska öppna tunnan i tid och otid för att inte riskera att få in bakterier i mjödet.
Men när ska man börja testa med hydrometern om jäsningen är klar? När det slutat bubbla en längre period i jäsröret? (1-2 dagar utan pys?)
En småfundering som dykt upp.
Jag vet att man inte ska öppna tunnan i tid och otid för att inte riskera att få in bakterier i mjödet.
Men när ska man börja testa med hydrometern om jäsningen är klar? När det slutat bubbla en längre period i jäsröret? (1-2 dagar utan pys?)
Mjödbrygg 1: Neutralt mjöd ca 10% Påbörjad 14/10-2014.
- Bryggar_Pelle
- Bryggare
- Inlägg: 138
- Blev medlem: lör sep 18, 2010 12:04
- Ort: Gården
Re: [Nybörjare] Kithivas mjödlogg
Undvik att öppna. Jo jag vet, det kan vara svårt att hålla fingrarna i styr.
Vänta till det är absolut stilla i jäsröret. När det inträffar väntar du ett par dagar till.
Sedan kan du öppna och mäta. Förhoppningsvis har du då ett värde på 0 till -5.
Vänta till det är absolut stilla i jäsröret. När det inträffar väntar du ett par dagar till.
Sedan kan du öppna och mäta. Förhoppningsvis har du då ett värde på 0 till -5.
Re: [Nybörjare] Kithivas mjödlogg
Dag 7: Jäsningen pågår. Man blir ju smått galen av att lyssna efter bubbelljudet. Hembryggning är INGET för folk med dåligt tålamod har jag lärt mig.
Börjar se en bottensats bildas på botten. Den är ca 3mm hög än så länge.
Har inhandlat hävert. Inväntar jäsmätare och mätrör.
Börjar se en bottensats bildas på botten. Den är ca 3mm hög än så länge.
Har inhandlat hävert. Inväntar jäsmätare och mätrör.
Mjödbrygg 1: Neutralt mjöd ca 10% Påbörjad 14/10-2014.
Re: [Nybörjare] Kithivas mjödlogg
Dag 8: The bubbel continues. Har virat en filt runt tunnan då jag tyckte det var lite kallt i hallen. (19 grader). Fick hem mätrör och hydrometer idag. Väntar ivrigt på att det ska jäsa klart.
Mjödbrygg 1: Neutralt mjöd ca 10% Påbörjad 14/10-2014.
Re: [Nybörjare] Kithivas mjödlogg
Dag 9: Det jäser på. Kondens syns på innsidan av tunnan. Det pyser inuti, som om där vore massvis med kolsyra
Bottensats är ca 4mm hög.
Bottensats är ca 4mm hög.
Mjödbrygg 1: Neutralt mjöd ca 10% Påbörjad 14/10-2014.
Re: [Nybörjare] Kithivas mjödlogg
Dag 10: Har kollat jäsrörets bubblande...lätt vanebildande
Jag kommer fram till att det bubblar 13ggr / 5min.
Dvs 2-3ggr per minut. Så ingen större förändring. Verkar som den jäser på som den ska.
Med tanke på att det bara är 5L i en 30L-tunna så får där ju plats mycket kolsyra.
Temp i hallen där tunnan står har idag lega på runt 18,2-18,8 grader.
En tanke jag hade idag. Vattnet i jäsröret. Blir det dåligt med tiden och bör bytas ut? Eller håller bubblandet/kolsyran liv i det? Jag vet att det avdunstar med tiden och bör fyllas på i sådanna fall. Men det sker ju inte över e natt direkt. Man vill ju ogärna öppna / få in syre utifrån.
Jag kommer fram till att det bubblar 13ggr / 5min.
Dvs 2-3ggr per minut. Så ingen större förändring. Verkar som den jäser på som den ska.
Med tanke på att det bara är 5L i en 30L-tunna så får där ju plats mycket kolsyra.
Temp i hallen där tunnan står har idag lega på runt 18,2-18,8 grader.
En tanke jag hade idag. Vattnet i jäsröret. Blir det dåligt med tiden och bör bytas ut? Eller håller bubblandet/kolsyran liv i det? Jag vet att det avdunstar med tiden och bör fyllas på i sådanna fall. Men det sker ju inte över e natt direkt. Man vill ju ogärna öppna / få in syre utifrån.
Mjödbrygg 1: Neutralt mjöd ca 10% Påbörjad 14/10-2014.
Re: [Nybörjare] Kithivas mjödlogg
Vattnet kommer ju aldrig i kontakt med vinet så det behöver inte bytas. I princip kan du ha precis vad för vätska som helst i vattenlåset, det har ingen betydelse.
- Bryggar_Pelle
- Bryggare
- Inlägg: 138
- Blev medlem: lör sep 18, 2010 12:04
- Ort: Gården
Re: [Nybörjare] Kithivas mjödlogg
Såg en kille från andra sidan stora pölen som spruta i någon sorts steriliserngsvätska i jäsröret. Lite overkill enligt min mening.
https://www.youtube.com/watch?v=eJS8HgebKy8
https://www.youtube.com/watch?v=D52zGyb2l2I
https://www.youtube.com/watch?v=eJS8HgebKy8
https://www.youtube.com/watch?v=D52zGyb2l2I
Re: [Nybörjare] Kithivas mjödlogg
Jo såg den igår med. Tyckte det var precis som du säger lite overkill. Han dränkte ju i princip allting han använde i vätskan. Känns lite dumt om det skulle bli baksug eller nått i jäsröret :SBryggar_Pelle skrev:Såg en kille från andra sidan stora pölen som spruta i någon sorts steriliserngsvätska i jäsröret. Lite overkill enligt min mening.
https://www.youtube.com/watch?v=eJS8HgebKy8
https://www.youtube.com/watch?v=D52zGyb2l2I
Mjödbrygg 1: Neutralt mjöd ca 10% Påbörjad 14/10-2014.
Re: [Nybörjare] Kithivas mjödlogg
Dag 11: Inget nytt. Bubblandet är ungefär det samma. 13-14ggr/5min.
Mjödbrygg 1: Neutralt mjöd ca 10% Påbörjad 14/10-2014.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst