Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

[Nybörjare] Kithivas mjödlogg

Utrustning och teknik.
Användarvisningsbild
Kithiva
Finjäsare
Inlägg: 79
Blev medlem: ons okt 15, 2014 8:26

Re: [Nybörjare] Kithivas mjödlogg

Inlägg av Kithiva »

Bryggar_Pelle skrev:Kan bli intressant att läsa vad du tycker både nu och senare när första flaska ska öppnas om något år. Kanske till nästa jul eller nyår?
Tanken är att provsmakning ska ske runt midsommar.
Har provsmakat vid flasktappningen och då smakade det mest jäst o ofärdigt vin.
Så just nu är man i "jaja vi får se"-stadiet :lol:
Mjödbrygg 1: Neutralt mjöd ca 10% Påbörjad 14/10-2014.
Användarvisningsbild
Odqvist
Moderator
Inlägg: 1952
Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
Utrustning: BIAB, Fatanläggning
Ort: Falkenberg

Re: [Nybörjare] Kithivas mjödlogg

Inlägg av Odqvist »

Mjöd kan vara exceptionellt tråkigt innan det är lagrat i minst ett år, har jag erfarit.
Energiingenjör - Elkraft & VVS

Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Användarvisningsbild
Bryggar_Pelle
Bryggare
Inlägg: 138
Blev medlem: lör sep 18, 2010 12:04
Ort: Gården

Re: [Nybörjare] Kithivas mjödlogg

Inlägg av Bryggar_Pelle »

Mjöd kan vara exceptionellt tråkigt innan det är lagrat i minst ett år, har jag erfarit.
Kanske man kan lösa problemet med lååååång väntan med att köra en batch en gång i halvåret. Så det finns i pipen hela tiden :D
Användarvisningsbild
Kithiva
Finjäsare
Inlägg: 79
Blev medlem: ons okt 15, 2014 8:26

Re: [Nybörjare] Kithivas mjödlogg

Inlägg av Kithiva »

Ja vi får se hur det går. Det är ju genom prov och test som man lär sig.

Går ju i tankar om o sätta en sats till.
Min enda fundering egentligen är att vi har relativt svalt i huset nu på vintern. Vi pratar 15-20 grader. (Nedanvåning resp övervåning).

Så det jag funderar på är om tempen är för låg för jäsning just nu..
Vilken är egentligen lägsta temp för att jästen inte ska gå i dvala!?
Mjödbrygg 1: Neutralt mjöd ca 10% Påbörjad 14/10-2014.
Användarvisningsbild
renkku
Bryggare
Inlägg: 173
Blev medlem: tis aug 06, 2013 15:34
Ort: Vasa

Re: [Nybörjare] Kithivas mjödlogg

Inlägg av renkku »

För mjödjäster gäller det nog främst att ha över 10 grader för att jästen skall orka aktivera sig. Till exempel för Wyeasts 4632 som jag själv ofta använt, så rekommenderar tillverkaren 13-24grader.
Användarvisningsbild
Kithiva
Finjäsare
Inlägg: 79
Blev medlem: ons okt 15, 2014 8:26

Re: [Nybörjare] Kithivas mjödlogg

Inlägg av Kithiva »

renkku skrev:För mjödjäster gäller det nog främst att ha över 10 grader för att jästen skall orka aktivera sig. Till exempel för Wyeasts 4632 som jag själv ofta använt, så rekommenderar tillverkaren 13-24grader.
Då borde det inte vara något problem då :) bara dags o välja vad man ska göra för mjöd :)
Mjödbrygg 1: Neutralt mjöd ca 10% Påbörjad 14/10-2014.
Användarvisningsbild
Kithiva
Finjäsare
Inlägg: 79
Blev medlem: ons okt 15, 2014 8:26

Re: [Nybörjare] Kithivas mjödlogg

Inlägg av Kithiva »

Dag 105: Det ser ut som att det har bildats en bottensats på flaskorna.
Inget att göra åt antar jag. Jag väntade in i det sista innan jag flasktappade. Hade blivit för kallt annars. Men men man lär sig till nästa gång ;)
Mjödbrygg 1: Neutralt mjöd ca 10% Påbörjad 14/10-2014.
Användarvisningsbild
Odqvist
Moderator
Inlägg: 1952
Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
Utrustning: BIAB, Fatanläggning
Ort: Falkenberg

Re: [Nybörjare] Kithivas mjödlogg

Inlägg av Odqvist »

Kithiva skrev:Dag 105: Det ser ut som att det har bildats en bottensats på flaskorna.
Inget att göra åt antar jag. Jag väntade in i det sista innan jag flasktappade. Hade blivit för kallt annars. Men men man lär sig till nästa gång ;)
Som det ska vara i vilket fall.
Du kan bulklagra mjöd på damejanne först, för att få alla partiklar och jäst att settla på botten.
Men oavsett om du tappar kristallklart mjöd till butelj, så ska det med lagringen bildas bottensats med åren ändå. Detta kommer sig av att ostabila ämnen förenas, blir tunga, fäller ut och lägger sig till ro. En sådan bottensats blir förhållandevis tung och lätt att hälla av från.

Så ingen oro där. ;)
Energiingenjör - Elkraft & VVS

Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Användarvisningsbild
Kithiva
Finjäsare
Inlägg: 79
Blev medlem: ons okt 15, 2014 8:26

Re: [Nybörjare] Kithivas mjödlogg

Inlägg av Kithiva »

Odqvist skrev:
Kithiva skrev:Dag 105: Det ser ut som att det har bildats en bottensats på flaskorna.
Inget att göra åt antar jag. Jag väntade in i det sista innan jag flasktappade. Hade blivit för kallt annars. Men men man lär sig till nästa gång ;)
Som det ska vara i vilket fall.
Du kan bulklagra mjöd på damejanne först, för att få alla partiklar och jäst att settla på botten.
Men oavsett om du tappar kristallklart mjöd till butelj, så ska det med lagringen bildas bottensats med åren ändå. Detta kommer sig av att ostabila ämnen förenas, blir tunga, fäller ut och lägger sig till ro. En sådan bottensats blir förhållandevis tung och lätt att hälla av från.

Så ingen oro där. ;)
Aha ok så då är det naturligt att det blir så då?! Trodde det var jag som hade varit för ivrig att flasktappa :doh:
Mjödbrygg 1: Neutralt mjöd ca 10% Påbörjad 14/10-2014.
Användarvisningsbild
Bryggar_Pelle
Bryggare
Inlägg: 138
Blev medlem: lör sep 18, 2010 12:04
Ort: Gården

Re: [Nybörjare] Kithivas mjödlogg

Inlägg av Bryggar_Pelle »

Vin som det har blivit lite bottensats kan man ju hälla över lite försiktigt i en karaff, men ett mjöd kanske ska serveras ur ett lerkrus. Så när det blir dax att servera ditt helt utsökta mjöd så kanske du kan hälla över till ett sådant lite försiktigt.
Användarvisningsbild
Kithiva
Finjäsare
Inlägg: 79
Blev medlem: ons okt 15, 2014 8:26

Re: [Nybörjare] Kithivas mjödlogg

Inlägg av Kithiva »

Hej!

Då har premiärprovsmakningen äntligen ägt rum.

Jag döper härmed om mitt mjöd från "Den förstfödde" till "En midsommarnattsmardröm alt Träskvatten 2015".

Sambon tyckte det smakade räkspad, själv vet jag inte riktigt vad jag ska säga.
Det smakar blaskigt....Som urvattnat vin. Inte långt ifrån smaken som jag beskrev när jag tappade det.

Det smakade inte som nått mjöd jag nånsin smakat förut. Något måste ha gått galet till i nån av processerna.
Förstår bara inte vad. Har inte öppnat jästunnan under jäsningsprocessen. Har bara öppnats när det skulle klarnas.
För lite honung? 1.5kg på 5L vatten? :S
Ska jag vänta mer?! Det har stått i ett halvår (25e Dec 2014).

Har 5 flaskor ståendes på lagring...Så man undrar om man misslyckats och det bara är att hälla ut :doh: eller om man ska låta det stå och mogna till.

Vad tror ni?
Mjödbrygg 1: Neutralt mjöd ca 10% Påbörjad 14/10-2014.
Användarvisningsbild
Kithiva
Finjäsare
Inlägg: 79
Blev medlem: ons okt 15, 2014 8:26

Re: [Nybörjare] Kithivas mjödlogg

Inlägg av Kithiva »

Nu har det gått ytterligare några månader. Mjödet har fått stå i sina flaskor och gotta till sig.
Har märkt en förändring på doften ifrån det.

Dock så smakar det fortfarande rävpiss :doh:
Vet ej vad som kan vara fel. Det smakar nästan lite beskt/surt.

Har smakat fulmjöd tidigare (t.e.x valhalla) och det smakar bara sött.
Har druckit mjödhamnens mjöd och det är dit jag vill komma (eller ialla fall i närheten av). Dock smakar det absolut inte så.

Några bra tips vad jag ska göra?! Hälla ut och se det som en förstagångsmiss / test? och bara göra en ny sats?
Mjödbrygg 1: Neutralt mjöd ca 10% Påbörjad 14/10-2014.
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Re: [Nybörjare] Kithivas mjödlogg

Inlägg av Weinkeller »

Har du sötat upp mjöden med honung så den inte är kruttorr?
/Weinkeller
Användarvisningsbild
Kithiva
Finjäsare
Inlägg: 79
Blev medlem: ons okt 15, 2014 8:26

Re: [Nybörjare] Kithivas mjödlogg

Inlägg av Kithiva »

Weinkeller skrev:Har du sötat upp mjöden med honung så den inte är kruttorr?
Det har jag förvisso inte gjort. Hur går man tillväga? Följde receptet här på faqn men den säger inget om eftersötning.
Mjödbrygg 1: Neutralt mjöd ca 10% Påbörjad 14/10-2014.
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Re: [Nybörjare] Kithivas mjödlogg

Inlägg av Weinkeller »

Kithiva skrev:
Weinkeller skrev:Har du sötat upp mjöden med honung så den inte är kruttorr?
Det har jag förvisso inte gjort. Hur går man tillväga? Följde receptet här på faqn men den säger inget om eftersötning.
Du behöver då använda jässtopp. Som det är nu kan du ju testa att lösa 10g God honung i en halvliter mjöd. Smaken brukar bli trevligare. Vidare kan syran behöva justeras. Det kan du också testa genom att lösa lite citronsyra i vatten och droppa I glaset.
/Weinkeller
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för mjödbryggning"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster